Teke Yöresi 4. Tarım ve Hayvancılık Fuarı 26-29 Nisan tarihleri arasında Burdur Kapalı Pazar Yeri’nde düzenlenecek. Çiftlik ekipmanları ve teknolojilerinin ziyaretçilerle buluşturulacağı fuarda büyük ve küçükbaş hayvanlar da sergilenecek. Fuar öncesi ziraat odaları başkanlarından fuara tam destek geldi. Burdur Merkez Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, "En iyi düveler, damızlıklar burada yetiştiriliyor. Türkiye’nin tüm şehirlerine buradan sevk ediliyor. Burdur, hayvancılık anlamında en iyi illerden biri. Bunu fuarla pekiştirmesi aynı zamanda komşu illere göre kalkınmışlığının da göstergesidir" dedi.
"Bu yıl daha iyisini bekliyoruz"
Fuarda geçtiğimiz yıl ziyaretçi ve firma sayısının fazla olduğunu dile getiren Demir, "Bu yıl daha iyisini bekliyoruz. Fuarların tarımdaki hayvancılıktaki yenilenen tekniklerin tanıtımından daha çok, sosyal kültürel anlamda da insanları bir araya getirmeye katkısı bulunuyor. Bir ilin kalkınmışlığını da fuar ile ölçüyoruz. Bir ilde kalkınmışlık varsa o ile özel bir fuar düzenleniyor. Bu yüzden Teke Yöresi Fuarı da Burdur’da düzenleniyor" diye konuştu.
"Üretici mazot desteği bekliyor"
Hükümetin üreticiye yönelik teşviklerinin önemine vurgu yapan dikkat çeken İbrahim Demir, "Hükümetimize teşvikler konusunda teşekkür ediyorum. Yoncada 90 liradan yıllık 360 lira, silajlık mısırda dekara 100 lira destek var. Yem konusunda atılan olumlu adımları önemsiyoruz. Özellikle mazot desteği sözünün uygulamaya geçmesi için bekliyoruz. Girdilerin yüksekliği üretimi düşürüyor. En önemli kalem mazot. Gübrede hamle yaptılar KDV kalktı. Mazotta da destek bekliyoruz. Ziraat Odaları da artık çiftçinin önderi söz söyleyen bir kuruluş haline geldi. Tarım İl Müdürleri topyekun sahaya inmeli, ziraat odaları da onların evrak yükünü almalı. Bu da üretimin artması açısında yenilikçi bir hamledir. Bunu hükümetten talep ediyoruz" şeklinde konuştu.
"Toprağımız Antalya’dan bakir"
Burdur Tefenni Ziraat Odası Başkanı Ünal Atalay, Burdur’un toprağının ilaçlama ile kirletilmediğine dikkat çekerek, Antalya’dan daha avantajlı konumda olduklarını belirtti.
Atalay, "Fuarımıza sahip çıkacağız ki ilçemiz ve şehrimiz daha da gelişsin. Bizim Antalya’dan ne eksiğimiz var? Bizim arazimiz hala bakir. İlaç kullanımımız çok düşük düzeyde. Sağlıklı besin üretimi için ideal iklim ve toprak bizde. Bunu da tarım teşvikleriyle arttırmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
"Teke Yöresi Fuarımız oldukça fazla katkı sağladı"
Fuara her yıl yüksek oranda katılım sağladıklarını ve üreticilerin fuarda yeni teknolojilerle buluşması sonrası yenilikleri tarım arazilerinde uygulamaya geçirdiğini ifade eden Atalay, "Ekipman modernleşmesinin yanında bilgi alışverişi de sağlıyoruz. 2012 yılına kadar ilçemizde tek bir sera yokken şimdi çevre illerdeki fuarlardaki sistemleri Tefenni’ye taşıyarak bin 200 metrekare sera kuruldu. Yatırım yapıldı. Bu da ilçemize bereket ve hareket getirdi. Teke Yöresi Fuarımız oldukça fazla katkı sağladı. Şimdi beklentilerimiz daha yüksek" dedi.
"Sertifikasız çiftçi ilaçlama yapamayacak"
Ziraat odalarının tarım ilaçlamaları için yetkilendirdiği kişiler tarafından ilaçlamanın kontrollü yapılması gerektiğini söyleyen Burdur Bucak Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Özdemir, "Kendi ilimizde çiftçilerimiz ve bu işle uğraşanlar fuara geliyorlar, oradaki firmalarla tanışma fırsatı buluyorlar. Tohum firmaları ve hayvancılık yapanlar değişik firmalarla görüşüyorlar. Tarımda vahşi sulama artık bitti. Sulama sıkıntımız var yağış azaldığı için sulama sistemlerine ihtiyaç artıyor. Yağmurlama, damlama sistemlerini görüyorlar, yeni sitemleri görmeleri önemli. Artık emek yoğun değil. Teknolojik çalışmak gerekiyor. Bu da fuarlarda görülebiliyor. Her geçen gün dünyada da ülkemizde de tarım makineye dayandırılmaya başlandı" ifadelerini kullandı.
"Burdur Türkiye’nin Hollandası"
Burdur Yeşilova Ziraat Odası Başkanı Tekin Korkmaz da Burdur ve Yeşilova’nın kendine yeten bir il ve ilçe olmanın ötesinde Türkiye’nin Hollanda’sı olarak nitelendirilebilecek kadar tarım ve hayvancılıkta ileri seviyelere yükseldiğini belirterek, "Daha da ileri götürmek için fuarla gelen yeni teknolojileri yakından takip eden ve gelişime açık bir çiftçi potansiyeline sahip. Biz de buna katkı sağlamak ve çiftçilerimizin gelişimiyle tarımsal ve hayvansal üretimimizi arttırmak için ziraat odaları olarak teknolojiyi yakından takip edip, bilgilendirerek üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi.
"Desteğin katkısı önemli"
Fuarların ilçelerine üretim ve tanıtım açısından katkısı olduğunu söyleyen Burdur Gölhisar Ziraat Odası Başkanı Bülent Koparal, "Gölhisar’da seracılık önemli bir gelir kaynağı. Yeni teknolojileri fuar sayesinde takip eden Gölhisarlılar üretimlerini güçleri yettiğince arttırmak için alışveriş yapıyor. Teknik konularda da bilgi alışverişinde bulunuyor. Tarımda gelişmeleri takip etme fırsatı yakalıyorlar. Hükümet katkılarının ilçemizde hissedilir faydası oldu. düve dağıtımı ve teşviklerden yararlanan çiftçilerimiz üreticilerimiz var. Destekler ile serasını yenileyen, ekipman alanlar da oldu. Destekler doğru kullanıldığında, yerinde ve olumlu katkı sağlıyor" diye konuştu.
Teke Yöresi 4. Tarım Ve Hayvancılık Fuarı'na Destek
Burdur’da düzenlenecek Teke Yöresi 4. Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na sektörden tam destek geldi.