ALİ RIZA AKKIR - Muğla'nın Fethiye ilçesinde ayakkabı tamirciliği yapan Tunahan Uysal, 5 metrekarelik dükkanında, yörük kültürünün simgelerinden çarığı yaşatmak için çabalıyor.
Cumhuriyet Mahallesi'ndeki iş yerinde sabahın ilk ışıklarıyla işe koyulan Uysal, siparişlere göre çarık ve yemeni de yapıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları sanatkarı da olan Uysal’ın dükkanının önünde sergilediği çarıklar, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.
Yörük kültürünün yoğun şekilde yaşandığı Antalya, Burdur, Isparta, Muğla, Aydın ve Denizli yörelerine has "Teke yöresi çarığı"nın son ustalarından Uysal, yurt içi ve dışında düzenlenen fuarlarda mesleğinin tanıtımını da yapıyor.
Tunahan usta, Türk kültürünün bir parçası olan çarığın, Kurtuluş Savaşı'nın da simgelerinden olduğunu söyledi.
Uysal, "Günümüz gençlerine bir şekilde takdim etmek, göstermek için çarık yapmaya devam ediyorum. Biz, Bakanlık sanatçısıyız. Yok olmaya yüz tutmuş değerlerimizi bakanlık bir şekilde gün ışığına çıkartmaya çalışıyor. Çarık işiyle uğraşan fazla usta yok. Türkiye’deki 4-5 çarıkçıdan biriyim." dedi.
Uysal, çevre il ve ilçelerdeki Yörük Türkmen şenliklerine giderek çarığın yapımını ve tanıtımını yaptığını dile getirdi.
- "İnternetten de sipariş geliyor"
Çarığı görenlerin sipariş verdiğini, bölgedeki turistlere de satış yaptığını belirten Uysal, şöyle konuştu:
"Bir çift çarık yapımı yaklaşık 10 günü buluyor. Çarık, öküzün sırt derisinden yapılan, tamamıyla doğal bir ürün. Ayak akıntısı, ayak ağrıları, eklem ağrıları gibi sorunlara da iyi geliyor. İsteğe göre internet yoluyla siparişlerimiz de oluyor. Yeni nesil bu işe önem vermiyor. Biz de bunun zorluğunu çekiyoruz. Berber, terzi, kalaycı gibi meslekler için de durum aynı."
İşini severek yaptığını, elinden geldiğince de yapmaya devam edeceğini dile getiren Uysal, ürettiği minyatür çarıkların da vatandaşlardan ilgi gördüğünü ifade etti.
Ankara'dan Fethiye'ye tatile gelen Sibel Dural, el işçiliğinin hakim olduğu meslekleri kendilerinden sonraki nesle aktaran kişilerin çok önemli olduğunu söyledi.
Çarıkçılık gibi mesleklere destek olunması gerektiğini belirten Dural, kendisinin de çarık almak istediğini ancak numarası bulunmadığı için alamadığını söyledi.
- "Dağa gittiğimizde çarık, çorap giyiyoruz"
Tunahan ustadan birçok kez çarık aldığını anlatan 70 yaşındaki İzzet Sülek de şunları söyledi:
"Bu çarıkları buradan başka bir yerde bulamıyoruz. Biz eskiden çok giyerdik bunlardan, muazzam bir şey bu. Çok hafif ve yürümesi çok güzel oluyor. Dağa gittiğimizde çarık, çorap giyiyoruz. Ayakkabı sıktığı için giyemiyoruz. Çarık giyen hızlı gider. Eskiyi yeniler öğrensin."
'Teke Yöresi Çarığı' Tunahan Ustayla Hayat Buluyor
Fethiye'de ayakkabı tamirciliği yapan Tunahan Uysal, 5 metrekarelik dükkanında, unutulmaya yüz tutmuş yörük kültürünün simgelerinden çarığı yaşatıyor 'Teke yöresi çarığı'nın son ustalarından Uysal: 'Günümüz gençlerine bir şekilde takdim etmek, göstermek için çarık yapmaya devam ediyorum. Geçmişi yaşama anlamında, unutulmaya yüz tutmuş çarığı gün ışığına çıkarma derdindeyiz' 70 yaşındaki İzzet Sülek: 'Biz eskiden çok giyerdik bunlardan. Muazzam bir şey bu, çok hafif ve yürümesi çok güzel oluyor'