Tekirdağ kent tarihçisi ve araştırmacı-yazar Mehmet Saim Serez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekirdağ'ın, İstanbul, Kırklareli ve Edirne'ye yakın mesafede bulunması, demiryolu ve deniz yoluna sahip olması nedeniyle Çanakkale Cephesi'nin lojistik merkezi olarak kullanıldığını söyledi.
Çanakkale Savaşları'nın başlamasıyla Tekirdağ'daki kolordu birliklerinin cepheye götürülmek üzere erzak toplama görevi üstlendiğini belirten Serez, şöyle konuştu:
"Çanakkale Savaşları'nın başlangıcı 1914 Kasım ayı ve Tekirdağ'da bulunan kolordu birlikleri, buralarda mevcut olan fırınlardan ekmek temin ediyordu. Askeri birliklerde hazırlanan yemeklik malzemeleri temin ediyorlardı. Bunlar pişmemiş gıdalardı. Yani fasulye nohut mercimek, soğan ekmek, peksimet gibi erzaklar kentteki iskeleden gemilere yükleniyordu ve Çanakkale'ye gönderiliyordu."
Serez, 1910'lu yıllarda, Tekirdağ'daki Rüstem Paşa Camisi Külliyesi'nin yanında Cemaat-i İslamiye Teşkilatı'na ait bir bina olduğunu ve buradaki görevlilerin Çanakkale Cephesi'ne gönderilen malzemeleri kaydettiklerini ifade etti.
- "Erzak gemileri, yaralı askerler ile dönüyordu"
Serez, Çanakkale Savaşları sırasında, Tekirdağ'da lojistik destek hizmetinin yanı sıra yaralı askerler için sağlık hizmetinin de verildiğini söyledi.
Askerlerin Tekirdağ Memleket Hastanesinde tedavi edildiğini dile getiren Serez, şunları anlattı:
"Tekirdağ'dan Çanakkale'ye gönderilen erzak gemileri, yaralı askerlerle dönüyordu. Şu anda Tuğlacılar Lisesi olarak kullanılan bina 3. Kolordu binasıydı ve Çanakkale'den gelen yaralı askerler bu bina etrafında kurulan çadırlarda ve Tekirdağ Memleket Hastanesinde tedavi ediliyordu. Sağlığına kavuşamayıp şehit olan askerler Tekirdağ'daki şehitliğe defnediliyordu. Genelkurmay Başkanlığından edindiğimiz bilgiye göre Tekirdağ'da 370 şehit defnedilmiş."
Serez, Çanakkale Savaşları sırasında, Türk Ordusu'nun aldığı tedbirleri aşarak Marmara Denizi'ne giren İngiliz ve Fransız denizaltılarının erzak ve yaralı asker taşıyan gemileri batırmasıyla, Tekirdağ'ın lojistik merkez olarak kullanılmasına son verildiğini vurguladı.
Lojistik faaliyetlerin daha sonra deniz kenarından çekildiğini aktaran Serez, "O zaman Uzunköprü'den bir dekovil (küçük demiryolu) hattı kuruldu. Erzaklar, Malkara üzerinden Çanakkale'ye götürüldü" ifadelerini kullandı.
'Tekirdağ, Çanakkale Cephesi'nin Lojistik Merkeziydi'
Tekirdağ'ın Çanakkale Savaşları'nda, lojistik merkez konumunda olduğu bildirildi.