Çevre ve Sehircilik Bakanliginin "Marmara Denizi Eylem Plani" kapsaminda alinan kararlarin hayata geçirilmesi için kamu kurumlari, belediyeler, akademik çevreler ile sivil toplum kuruluslarinca baslatilan çalisma kapsaminda, denizden müsilaj toplandi.
Tekne yardimiyla toplanan ve vidanjörle çekilen müsilaj, kentteki aritma tesislerine götürüldü.
Tekirdag Valisi Aziz Yildirim ile Il Çevre ve Sehircilik Müdürü Kaan Sinan Tohumcu, Barbaros Balikçi Barinagi'nda yürütülen temizlik çalismalarini inceledi.
Vali Yildirim, burada gazetecilere yaptigi açiklamada, Marmara Denizi çevresindeki illerde temizlik çalismalarinin basladigini söyledi.
Müsilajin Marmara Denizi'nde yogun görüldügünü animsatan Yildirim, "Müsilajin sebebi azot ve fosfor gazlarinin artmasi. Tabii bilim insanlari bunun sebebini arastiriyorlar. Su an bizim daha çok müsilaj olarak gördügümüz, deniz yüzeyinde görülen müsilajin ölüsü. Yani bunlar deniz yüzeyine vurmus kismi. Tabi bunlarin temizlenmesi lazim. Çünkü balikçilarimizi etkiliyor. Bunlarin hepsini temizleme gayreti içerisindeyiz." dedi.
Konuyla ilgili bütün kurumlarin birlikte çalisma yürütecegini dile getiren Yildirim, sunlari kaydetti:
"Marmara Denizi'nin etrafinda bulunan illerde bu faaliyet 7 gün 24 saat devam edecek. Biz de bugün burada basladik. Bu azot miktari yüksek bir besin. Tabii belki bilim insanlari bunu kararlastiracak. Belki bunlar islenmek suretiyle gübre olarak kullanilabilecek. Belki hayvan yemi ya da balik yemi olarak kullanilabilecek. izim su anda yaptigimiz sey, müsilaj ölüsünü deniz yüzeyinden toplayip, bir alanda muhafaza etmektir, kurutmaktir. Bununla enerji bile elde edilebilir diyorlar. Bu da bilim insanlarinin konusudur."
Tekirdag'da Müsilaj Temizleme Çalismasi Baslatildi
Marmara Denizi'nde görülen müsilaji (deniz salyasi) temizleme çalismalari, Tekirdag'da da baslatildi.