Tekirdag'da Yarim Asirlik Limanda Tekne Çekecek Yer Kalmadi

Tekirdag'da Yarim Asirlik Limanda Tekne Çekecek Yer Kalmadi

Tekirdag’in Süleymanpasa ilçesinde 1960’li yillarda sayilari 30 ile 40 arasinda degisen balikçi teknesi için kurulan limanda yarim asrin ardindan tekne konulacak yer kalmadi.

1960’li yillarda Tekirdag’da sayilari 30 ile 40 arasinda degisen balikçi teknesi için kurulan Süleymanpasa Balikçi Limani, günümüzde teknelerle dolup tasiyor. Yarim asri askin zamanda nüfusun artmasi ve balikçilikla ilgilenen vatandaslarin artmasi sonucu 30-40 olan tekne sayisi 2022 yili itibariyle 200’ün üzerine çikti.

Dubalama yöntemiyle rihtim genisletildi

Zaman zaman tekne konulacak yerin kalmadigi limanda, avdan dönen bazi balikçilar teknelerini beton karaya çekerek istirahate çekiliyor. Sayilarinin artmasi sonucu limanin iç kesimlerine dogru teknelerin baglanilmasi için dubalama yöntemiyle rihtim genisletilirken, limanin kurulusuna sahitlik eden eski balikçilar, yarim asir zamanda limandaki degisiklikleri anlatti.

“Liman yapilinca bütün balikçilar rahatladi”

72 yasindaki eski balikçilardan Aydogan Özkaragöz, “Burada balikçilarda ilk kurucularindanim. Bereketli olsun çok iyi bir limanimiz oldu ama su anda liman bize kifayet vermiyor. Kayiklar çogaldi, yetmiyor. Büyük girgirlar geliyor. Ama bereket versin bugüne kadar idare etti. Biraz kalabalik olunca ihtiyaca cevap vermiyor artik. Daha önce burasi sahildi. 1965’te burasi kuruldu. Burada sahil yolu yapildi ondan sonra liman bize sart oldu. O zaman liman yapilinca bütün balikçilar rahatladi. Ondan önce devamli kayiklari karaya çekiyorduk” diye konustu.



“30-40 tane kayik vardi”

1951 senesinden beridir balikçilik yapan ve balikçilik mesleginin tamamini bu limanda geçiren 79 yasindaki Ali Hiçsolmaz, “Temeli atildi, 1966 yilinda liman bitti. Bir sene sonrada etrafina rihtimlar atildi. O zaman 30-40 tane kayik vardi. Simdi 200 tane kayik var. Burasi kumdu. Kayiklari çekerken batiyordu. Çok zahmet çekiyorduk. Sonra beton yapildi. Buranin kurulusu 1964 yili” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile