Tekkeköylü Kadınlar Şehitler Diyarı Çanakkale’den Döndüler

Tekkeköylü Kadınlar Şehitler Diyarı Çanakkale’den Döndüler

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar’ın Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı anısına Çanakkale’ye gönderdiği İlçe Halk Eğitimi Merkezi kursiyerlerinden oluşan 48 kişilik bayan grubu şehitler diyarındaki duygu dolu anların ardından ilçeye döndü.


Çanakkale destanının 100. yıl anısına hazırlanan ‘İlmik ilmik işledim, Şehidimi düşledim’ Kırkyama Örtü (yorgan) Projesi’nde emek harcayan, ter döken kursiyerlerin talebi üzerine harekete geçen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar’ın bir gezi programı düzenleyerek Çanakkale’ye gönderdiği Tekkeköylü bayanlar gözyaşlarını tutamadıkları duygu dolu ve anlamlı geziyi tamamladı.

GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADILAR
Tekkeköylü bayanlardan oluşan 48 kişilik grup, gezi rehberinin Çanakkale’de yaşanan, destan yazan askerlerimizin yaşadıklarını anlattıkları karşısında gözyaşlarını tutamadılar. Çanakkale Eceabat'tan hareket eden grup; Kilitbahir, Namazgah Tabyası, Mecidiye Şehitliği ve Tabyası, Kocaseyit Heykeli, Şahindere Hastane Şehitliği, Çanakkale Şehitler Abidesi, Yahya Çavuş Şehitliği ve Anıtı, Ertuğrul Tabyası, Zığındere Hastane Şehitliği, Alçıtepe, Anzak Koyu, 57. Alay Şehitliği, Conkbayırı, Kemal Yeri gibi 1915 yılında destan yazan, kanlarıyla, canlarıyla ‘Çanakkale geçilmez’ dedirten askerlerimizin mücadele ettiği yerleri gezip gördüler. Bayanların ağzından dua eksilmedi. Her an, her şehitlikte, her adımda şehitler için bol bol dua okudular.

Şehitliğin üzerine örtülecek manevi yorganı gözyaşları içinde Çanakkale türküsünü söyleyerek taşıdılar.

Çanakkale Halk Eğitim Merkezi tarafından başlatılan ve ülke çapında dalga dalga yayılan ‘İlmik ilmik işledim, şehidimi düşledim’ Kırkyama Örtü (yorgan) Projesi için ülkenin dört bir yanından gönderilen kırkyama örtü çalışmaları birleştirilerek 2015 parçadan oluşan manevi yorgan şehitliğin üzerine örtülmek üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki katılımcıların ve Tekkeköylü bayanların gözyaşları ve Çanakkale türküleri eşliğinde şehitliğe taşındı.

TOGAR: “TÜMÜ ÇANAKKALE’YE HİÇ GİTMEMİŞ KİŞİLER”
Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, “Çanakkale Halk Eğitim Merkezi tarafından başlatılan ve ülke çapında dalga dalga yayılan ‘İlmik ilmik işledim, şehidimi düşledim’ Kırkyama Örtü (yorgan) Projesinde çalışan emek harcayan Tekkeköylü bayanlarımız Çanakkale gezilerini tamamlayarak ilçemize döndüler. Bu gezinin en önemli noktası Çanakkale destanının 100. yılının olmasının yanında geziye katılanların tamamının bayanlardan oluşması ve gruptaki kişilerin hiç birisinin Çanakkale’yi görmemiş olması ve de hiçbir zaman Çanakkale’yi görme imkanı da bulamayacak kişilerden oluşmasıdır. Geziden dönen bayanlar gözyaşları içinde Çanakkale’de gördüklerini bana anlattılar. Bayanlar tek tek arayıp bana teşekkür ettiler. O kadar etkilenmişler ki bana anlatırken Çanakkale’de o günleri yaşamış gibiydiler” dedi.

TOGAR’IN 18 MART MESAJI
Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Çanakkale destanın 100. yılında bir anma mesajı yayınladı.

Togar mesajında, “18 Mart Çanakkale Zaferi aslında topyekun bir mücadelenin öyküsüdür. Türk ve dünya tarihine altın harflerle yazılmış bir destan vardır ki Çanakkale Destanıdır adı. 250 bin vatan evladının gözlerini kırpmadan şehit olduğu, Türk tarihinde bir askeri ve siyasi başarı olmaktan öte inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir destanın yaradılış tarihi, bir kahramanlık destanı olarak tarihin tozlu sayfalarına nakış nakış işlenmiştir. Çanakkale Zaferi; dünya literatüründe bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin tamamen değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk milletinin belirleyici ve aktif bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin yakıldığı prestij, azim ve inanç mücadelesi olmuştur. Şahadet şerbetini içen 57. Alay’dan uğruna şarkılar yazılan liseli talebelere, Allah ve Vatan uğruna kurban olmaya gelen Yozgatlı kınalı kuzu Hasan’a, İngiliz donanmasını bozguna uğratan, 275 kilogramlık top mermisini sırtına alarak düşman donanmasının ilerleyişini durduran Seyit Onbaşı’ya sayısız kahramanlık mucizesi yaşanmış ve düşmanlarımıza geçit verilmemiştir. Böylece o güne kadar tarihin yaşanmış en büyük kara savaşı sonrasında düşmanlarımıza ve tüm dünya devletlerine ‘Çanakkale geçilmez’ sözlerini söyletecek büyük bir zafer kazanılmıştır. Türk ordusunun Çanakkale’de vermiş olduğu bu büyük mücadele; sadece dünya tarihi üzerinde oluşturduğu büyük etkiyle değil, Türk savaş sanatının uygulanış tarzı ve Türk askerinin doğasında bulunan insani değerlerin savaş sahasında sergilenmesinden dolayı da dünya savaş tarihinde örneği bulunmayan müstesna bir zaferdir. Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin tüm engelleri nasıl aşabileceğinin en güzel örneğidir. Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da kutladığımız bu anlamlı zafer gününün 100. yılında, kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek şehitlik mertebesine ve onuruna erişen aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile