Teklif bu ay içinde Meclis'e verilecek

Hükümet, hazırladığı anayasa değişikliği teklifini bugün muhalefet partilerine iletiyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği teklifinin bu ay içinde Meclis'e verileceğini ifade etti.

  Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Ç ; iç ; ek hazırladıkları taslağın saat 11 ' den itibaren AK Parti ' nin web sitesinden yayınlanacağını sö ; yledi . . .

Bakan Ç ; iç ; ek ' in sö ; zleri şö ; yle :

Yeni bir anayasaya ihtiyaç ; olduğu kesindir . Ama bu kesinliğe rağmen toptan bir anayasa değişkliğine gidilemedi . Parç ; a parç ; a değişiklik yapıldı .

Biz 1 , 2 , 3 maddeleri ve bunların değiştirilemeyeceğini teminat altına alan 4 . madde ile 174 . madde dışında kısmi bir anayasa değişikliği olarak kamuoyu ö ; nü ; ne ç ; ıkıyoruz . . .

Anayasa bir uzlaşıdır . . . Bu uzlaşıyı arıyoruz . Metnin ö ; zü ; dağıtıldığında uzlaşı arayışında olduğumuzu gö ; receksiniz . . .

1982 Anayasası bir tepki anayasası idi . Bugü ; n ise ç ; ağın beklentilerine cevap verecek bir anayasaya sahip değiliz . Bugü ; nü ; n Tü ; rkiye ' si iç ; in mevcut anayasa yetmiyor . Dü ; nyanın ekonomisi en bü ; yü ; k 10 . ü ; lkesi olma hedefi olan Tü ; rkiye ' nin yeni bir anayasa ihtiyacı vardır . . .

AB normalarına tam uyum iç ; in yeni anayasa gerekiyor . . .

Hedefimiz , bu değişikliklerle iktidarımızı gü ; ç ; lendirmek değildir . Bugü ; n biz varız yarın başka bir parti olacak . Değişmez olan halkın egemenliği ve iradesidir . . .

PAKETTE 23 MADDE YER ALIYOR

AK Partinin anayasa değişiklikleri paketiyle ilgili ayrıntılar belli olmaya başladı . Paket bugü ; n muhalefet partilerine sunulacak . Anayasa değişiklik teklifi iç ; inde 3 ' ü ; geç ; ici 26 madde yer alıyor .

AK Parti ' nin aç ; ıklayacağı Anayasa değişikliği paketi 23 maddeden oluşuyor . AK Parti ' nin uzun bir sü ; redir ü ; zerinde ç ; alıştığı Anayasa değişikliği paketi hem partilere hem de kamuoyuna aç ; ıklanıyor .

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Ç ; iç ; ek , Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ' dan oluşan AKP ' li heyet sırayla CHP , BDP ve MHP gruplarını ziyaret ediyor .

Heyet , DSP Genel Başkanı Masum Tü ; rker ' i parti genel merkezinde , Demokrat Parti Başkanı Hü ; samettin Cindoruk ' ı ise Celal Bayar Kö ; şkü ; ' nde ziyaret ediyor .

Muhalefetle bugü ; n gö ; rü ; şecek olan hü ; kü ; met , anayasa değişiklik teklifini iç ; eren taslağı muhalefete randevu ö ; ncesi elden verdi .

ANAYASA DEĞİŞİKLİK PAKETİ İÇ ; İNDE YER ALAN MADDELER İSE ŞÖ ; YLE :

Siyasi partilerin kapatılmasında Venedik Kriterleri esas alınacak . Partilerin kapatılmasında aranan gerekç ; e terö ; r ve şiddeti yasal bir araç ; olarak kullanmaları olacak . Partilere kapatma davası aç ; ılabilmesi Meclis onayına bağlanacak .

HSYK ' nın yapısı değiştirilerek , ü ; ye sayısı 7 ' den 21 ' e ç ; ıkarılacak . HSYK ' ya Yargıtay 3 , Danıştay ve Anayasa Mahkemesi 1 ü ; ye seç ; erken birinci daire hakimler arasında 8 ü ; ye kurulda yer alacak , 6 ü ; ye ise Cumhurbaşkanı tarafından atanacak . HSYK ' ya Meclis ' in ü ; ye vermesi dü ; zenlemesi , tartışma yaratacağı gerekç ; esiyle paketten ç ; ıkarıldı .

Anayasa Mahkemesi ' nin ü ; ye sayısı 11 ' den 21 ' e ç ; ıkarılacak , iki daire oluşturulacak . Ayrıca Anayasa Mahkemesi ' ne bireysel başvurunun da ö ; nü ; aç ; ılacak . Bö ; ylece vatandaşların AİHM ' ye başvurmasının ö ; nü ; ne geç ; ilecek . Yü ; ce Divan ' dan ç ; ıkan kararlar temyiz edilebilecek . Bir daire Yü ; ce Divan işlevi gö ; rü ; rken , temyiz makamı iki dairenin oluşturacağı kurul ü ; yelerinden olacak .

Askere sivil yargı yolu aç ; ılacak .

YAŞ kararlarına karşı yargıya gidilebilecek . Bö ; ylece 2002 ' den bu yana YAŞ kararlarına ' yargı yoluna aç ; ık olmadığı gerekç ; esiyle ' muhalefet şerhi koyan Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gü ; l , bu geleneğe son verecek .

12 Eylü ; l darbecileri yargılanabilecek . Ancak bu konuda zaman aşımı tartışması bulunuyor .

Anayasada ' Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir . Devlet , bu eşitliğin yaşama geç ; mesini sağlamakla yü ; kü ; mlü ; dü ; r ' maddesine , ' Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olamaz ' cü ; mlesi eklenerek kadına pozitif ayrımcılık tanınacak . Aynı maddede , yaşlılar , ç ; ocuklular ve engellilerle ilgili de dü ; zenleme yer alacak .

AB ü ; yelik sü ; recinde Tü ; rkiye ' nin yü ; kü ; mlü ; lü ; klerinden birisi olan Ombudsmanlık ( Kamu Denetç ; iliği ) pakette yer alıyor . Bunun iç ; in Anayasanın 125 . maddesinde değişiklik yapılacak .

' Temel hak ve hü ; rriyetlerin niteliği ' başlıklı 12 . maddeye ' İnsan haysiyetine dokunulamaz ' hü ; kmü ; eklenerek , gö ; zaltında onur zedeleyici davranışlar anayasal suç ; sayılacak . Ayrıca anayasanın ' Kişi Hü ; rriyeti ve Gü ; venliği ' başlıklı 19 . maddesine kişisel verilerin korunmasına yö ; nelik bir hü ; kü ; m eklenecek .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile