Bununla ilgili düzenleme yasa teklifinin Meclis komisyonlarında yapılacak görüşmelerinde gerçekleştirilecek. Seçim Yasasının 58'inci maddesinde yer alan 'Türkçe propaganda esastır' hükmü korunacak ancak Kürtçe propagandaya olanak tanıyan bir düzenleme de yasaya girecek.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek imzası ile Meclis Başkanlığına sunulan yasa teklifinin 17 Nisan tarihine kadar yasalaşması isteniyor.
LAMBA VE AMPUL
AK Parti'nin yasa teklifinde parti amblemlerinin pusulaya renkli basılması, partilerin altlarına bağımsız adayların isimlerinin yazılmaması da yer aldı.
Bu iki düzenleme şu olaylar nedeniyleyapıldı :
Bağımsız adayların ismi oy pusulasında partilerin isim ve amblemlerinin olduğu sütunların altına yazılabiliyordu. Son seçimde Antalya'da adı Abdullah Gül olan bağımsız aday 8 bin oy alarak herkesi şaşırttı.
İstanbul'da bir seçim çevresinde AK Parti'nin altında ismi bulunan bağımsız adaya da 10 bin oy çıktı. Teklife göre bağımsız adaylar oy pusulasının en sağında, alt alta yazılacak.
Parti amblemleri renkli olmadığı için seçmenler AK Parti ile Aydınlık Türkiye Partisi'ni (ATP) karıştırdı. Vatandaşlar, isim olarak AK Parti'ye benzeyen ATP'nin amblemi sokak lambasını andırdığı için evet mührünü ATP'nin altına bastı.
Teklifin 17 Nisan'a kadar yasalaşması hedefleniyor
Seçim yasasında kapsamlı değişiklik yapan yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunan AK Parti, Kürtçe propagandayı da serbest bırakmaya hazırlanıyor. Teklifin 17 Nisan'a kadar yasalaşması hedefleniyor.