Teklifin tümü Meclis'ten geçti

Meclis Genel Kurulu, Anayasa değişikliği teklifini 336 oyla kabul etti.

AK Parti'nin Anayasa'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sona erdi. 19 Nisan'da başlayan ve 17 gündür devam eden görüşmelerin tamamlanmasının ardından teklifin tümünün gizli oylaması yapıldı. 409 milletvekilinin katıldığı gizli oylamada 336 kabul, 72 ret oyu kullanıldı. Bir oyda boş çıktı. Bu sonuçla Anayasa değişikliği teklifi, halkoyuna sunulması için gerekli oya ulaşmış oldu.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, teklifin kabul edilerek kanunlaştığını belirterek, 18 Mayıs Salı günü toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Oylamaya ilişkin sonuçların açıklanması AK Parti'li milletvekillerince alkışlarla karşılandı. Bazı milletvekillerinin birbirlerine sarıldığı gözlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sonuçları değerlendirirken ''Ülkemize, milletimize hayırlı olsun'' dedi.

Meclis'te kabul edilen Anayasa'nın Bazı maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun, Cumhurbaşkanı'nın onayı ve Resmi Gazete'de yayımlanmasından en az 60 gün sonra halkoyuna sunulacak.

TEKLİFİN 27. MADDESİ 336 OYLA KABUL EDİLDİ

Anayasa değişikliği teklifinin 27. maddesi Meclis Genel Kurulu'nda 336 oyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu, AK Parti'nin Anayasa'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin son maddesi üzerindeki görüşmeleri tamamladı. Teklifin 27. maddesinin gizli oylamasına 409 milletvekili katıldı. 336 milletvekili kabul oyu kullanırken, 72 ret oyu çıktı. 1 milletvekili ise boş oy kullandı. Teklifin maddeleri üzerindeki oylamalar sona erdi ve teklifin tümünün gizli oylamasına geçildi.

Teklifin 27. maddesine göre kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanacak. Teklifin 27. maddesinin görüşmeleri sırasında verdiği değişiklik önergesi üzerine söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi'ne Habur hakimlerini atamak istediğini öne sürdü.

Vural, "Biz nefsimizden önce, koltuktan öncemilletimizi seviyoruz. Biz, 'partim için papaz elbisesi giyerim' diyenlerden değiliz" dedi. 12 Eylül ve 28 Şubat'ın istediği düzeni kurmak isteyenlerin beraber kurduğu yolun uçuruma geldiğini belirten Vural, "Size düşen uçurumdan aşağı atlamak değil bu milleti uçuruma götürmemektir" şeklinde konuştu.

Vural'ın konuşması sırasında tarım politikalarıyla ilgili yanlış bilgi verdiğini öne süren Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Meclis Başkanı Şahin'den söz istedi. Eker, AK Parti'den önceki iktidarın mazot ve gübre desteğini durdurduğunu hatırlatarak, AK Parti'nin bu destekleri yeniden başlattığını ifade etti.

Eker, AK Parti döneminde Türkiye'nin buğday ithalatını sona erdirdiğini de açıkladı. Eker'in tarım politikalarıyla ilgili yaptığı açıklamaya muhalefetten tepki geldi. MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, "Ben çiftçiyim, ben de söz istiyorum" diyerek Eker'e cevap vermek istediğini söyledi. Meclis Başkanı'nın söz verdiği Varlı, Tarım Bakanı Eker'e, "Çiftçinin halinden çok memnun olduğunu iddia ediyorsanız gelin Adana'ya gidelim, beraber köyleri dolaşalım. Buğday üreticisinin, pamuk üreticisinin halini
görelim" çağrısında bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da verdiği değişiklik önergesi üzerinde söz alarak Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili son değerlendirmelerini yaptı. Türkiye tarihinde bu Anayasa değişikliği kadar geniş kapsamlı müzakere edilen bir Anayasa değişikliği bulunmadığını vurguladı.

Teklifin, temel hak ve hürriyetleri güçlendiren, hak arama yollarının önündeki engelleri kaldıran, demokratik devlet ve hukuk devleti niteliğini güçlendiren düzenlemeler içerdiğini dile getiren Bozdağ şöyle konuştu:
"Hukuk devletinin ayıpları Anayasa'dan temizlendi. Gönül isterdi ki milletin vekilleri uzlaşsın da buradan çıksın. Meclis'in sağlayamadığı konsensüsü millet sağlayacaktır. Son kararı millet venecektir. Anayasa değişikliklerini Anayasa Mahkemesi'nin denetleme yetkisi yoktur. Anayasa değişikliklerinde karar verme yetkisi sadece millete aittir. Bu Anayasa değişikliği ile Anayasa'nın üzerindeki darbe gölgesi biraz aralanacak, hukuk devleti ve milli irade üzerindeki vesayet biraz kalkacaktır."

TEKLİFİN ÇERÇEVE 26. MADDESİ 338 OYLA KABUL EDİLDİ


Genel Kurulda, teklifin çerçeve 26. maddesi kapsamında bulunan geçici maddeler ayrı ayrı görüşülerek oya sunuldu. Daha sonra, geçici maddelerin bağlı olduğu çerçeve 26. maddenin tümü oylandı.

Yapılan gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 71 ret oyu çıktı.

Birinci turda, çerçeve 26. maddeye ilişkin gizli oylamaya 408 milletvekili katılmış; oylamada 338 kabul, 70 ret oyu kullanılmıştı.

Anayasa değişikliği teklifinin reddedilen 8. maddesine bağlı düzenlemeler içeren Geçici 18. maddesi öngörülen yeterli kabul oyunu alamayarak reddedilmiş ve metinden düşmüştü. Bu doğrultuda çerçeve maddede yer alan geçici maddelerin numaraları yeniden düzenlenecek.

Geçici 19. madde, teklifle Anayasa Mahkemesinin 11'den 17'ye çıkarılan üye yapısına ilişkin hükümleri içeriyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesinin mevcut yedek üyeleri değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte ''asıl üye'' sıfatını kazanacak. Geçici maddede, Anayasa Mahkemesinin yeni üyelerinin seçimine ilişkin esaslar da belirleniyor.

Geçici 20. maddede ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 7'den 22'ye çıkarılan asıl üye ve 5'den 12'ye çıkarılan yedek üye yapısına ilişkin hükümler yer alıyor. Bu geçici maddeye göre, değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte HSYK'nın Yargıtay ve Danıştaydan gelen asıl ve yedek üyelerinin görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek. Geçici madde, HSYK'nın yeni yapılanması kapsamında 30 gün içinde üye seçimi yapılmasını ve buna ilişkin esasları da düzenliyor

TEKLİFİN 26. MADDESİNE BAĞLI GEÇİÇİ 20. MADDE 337 OYLA KABUL EDİLDİ


TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa değişikliği teklifinin 26. maddesine bağlı geçici 20. madde, 336 oyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu, Anayasa'nın Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi'nin ikinci tur görüşmeleri sürüyor. Teklifin 26. maddesinin geçici 20. maddesi üzerindeki görüşmeler sona erdi. Görüşmelerin ardından gizli oylamaya geçildi. Gizli oylamaya 408 milletvekili katılırken 336 milletvekili kabul, 72 milletvekili ret oyu kullandı.

Teklifin geçici 20. maddesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 7'den 22'ye çıkarılan asıl üye ve 5'den 12'ye çıkarılan yedek üye yapısına ilişkin hükümler içeriyor. Düzenlemeye göre değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay'dan gelen asıl ve yedek üyelerinin görevleri seçildikleri sürenin sonuna kadar devam edecek. HSYK'nın yeni yapılanması kapsamında 30 gün içinde üye seçimi yapılmasını öngören düzenlemeyle seçimlere ilişkin esaslar da düzenleniyor.

GÖRÜŞMELERDE "F-16" TARTIŞMASI

Bu arada, geçici 20. maddenin görüşmeleri sırasında tartışmalar da yaşandı. BDP milletvekillerinin verdiği değişiklik önergesi üzerinde söz alan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Anıtkabir'de yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, cevap verme imkanı olmayan insanlarla ilgili ifadelerin kullanılmasının doğru olmadığı uyarısı üzerine Sakık, "Sizi bu mesajlar kurtarmaz" dedi. Şahin ise Sakık'a, "Hiçbir yere mesaj vermiyorum. Olması gerekeni söylüyorum" karşılığını verdi. Sakık, Şahin'e, "Bir devlet memuru, parlamento üyelerine hakaret edebiliyorsa asıl göreviniz ona cevap vermektir" dedi.

Sakık, Erzurum'daki Ergenekon davasının görüldüğü sırada mahkemenin üzerinden F-16 uçaklarının uçurulduğunu iddia etti. CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, iddiayı yalanlayarak, "Biz de oradaydık. F-16'lar falan uçmadı" dedi. Sakık ise Özdemir'e, "Siz Genelkurmay'ın temsilcisi misiniz" diye çıkıştı. Sakık, daha sonra AK Parti sıralarına dönerek, "O uçakları havalandıranları alma yetkiniz var. Bunu yapabilirseniz biz sizin arkanızda oluruz" dedi.

TEKLİFİN 26. MADDESİNE BAĞLI GEÇİÇİ 19. MADDE 337 OYLA KABUL EDİLDİ


TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 26. maddesine bağlı Geçici 19. madde 71 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi.

Genel Kurulda, teklifin Anayasaya Geçici 19. madde eklenmesine ilişkin düzenleme üzerindeki oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 71 ret oyu kullanıldı.

Birinci turda, teklifin Geçici 19. maddesine ilişkin gizli oylamaya 409 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 71 ret oyu kullanılmış; 1 oy boş çıkmış, 1 oy da geçersiz sayılmıştı.

Teklifin 26. maddesine bağlı geçici 19. madde, teklifle Anayasa Mahkemesinin 11'den 17'ye çıkarılan üye yapısına ilişkin hükümleri içeriyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesinin mevcut yedek üyeleri değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte ''asıl üye'' sıfatını kazanacak. Geçici maddede, Anayasa Mahkemesinin yeni üyelerinin seçimine ilişkin esaslar da belirleniyor.

-GÖRÜŞMELERDEN-

Verilen önergeler üzerinde konuşan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, anayasa değişikliği ile ilgili görüşmelerin sonuna yaklaşıldığını belirterek, getirilenin ''reform değil mevcut olanı deforme'' olduğunu öne sürdü.

Değişikliğin ''Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın kapısına 30 gün içinde 'yandaş yargı tabelası' asmak için yapıldığını'' öne süren Bal, ''Gidicisiniz. Giderayak hukukun üstünlüğünü ihlal ediyorsunuz, üstünlerin hukukunu getiriyorsunuz. Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili biz de eleştirilerde bulunduk, ancak siz kanı kanla yıkamaktasınız. Demokrasiye yeni kanayan yaralar açıyorsunuz. Eğer bugün anayasa değişikliğini geçirirseniz tarih sizi silecektir. Millet de sizi gönlünden silecektir'' diye konuştu.

Görüşmeler sırasında CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı ile AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç arasında ''yandaş yargı'' tartışması oldu. Akıncı'nın değişiklikle ''yandaş yargı yaratılmak'' istendiğini ifade etmesi üzerine yerinden söz alan Kılıç, Akıncı'nın ''eline tutuşturulan metni okuduğunu'' öne sürerek, yandaş yargı gibi bir amaçlarının olmadığını söyledi. Akıncı da ''Suat bey kadar kafam çalışıyor. Hiçkimse elime bir şey tutuşturmuş değildir'' karşılığını verdi.

İHA
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile