Tekne Ve Yatlar Kışlık Bakıma Alındı

Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaz sezonunda günübirlik hizmet veren gezi tekneleri ile bazı yatlar, tersanede kışlık bakım için karaya çıkartıldı

Fethiye'de yaz aylarında denizcilik sektörüne hizmet veren tekne ve yatlar kışlık bakıma alındı.

Yaz sezonunda günübirlik hizmet veren gezi tekneleri ile bazı yatlar, Karagözler Mahallesi'ndeki tersanede kışlık bakım için karaya çıkartıldı.

Fiziki şartları elverişsiz olması nedeniyle güçlükle bakım yapılacakları alanlara çekilen tekne ve yatlara boya, kalafat ile macunlama işleri yapılacak.

Alt yapı yetersizliği nedeniyle yağışlarla çamurlaşan alan, işçilerin çalışmalarına da engel oluyor. Yağışlarla yumuşayan toprak, zaman zaman karaya çekilen teknelerin sabit durmasını sağlayan ahşap direklerin kayarak teknelerin devrilmesine de yol açıyor.

Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl deniz turizminin olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

İlçenin en büyük sorununun yat çekek yeri olduğunu kaydeden Arıkan, "Fethiye'de yeteri kadar yat çekek yeri olmadığı için izinsiz çekek yerlerinde metre başına 250 lira ceza ödeniyor. Bu da bir tekne için yaklaşık 7 bin 500 liraya tekabül ediyor. Zaten sektörde para kazanmıyor birde üzerine para verilmesi denizcilere ekstra bir yük getiriyor" dedi.

Arıkan, teknelerin kış aylarında karaya alınıp bakımlarının karada yapılması gerektiğini, çekek yeri yeterli olmadığı için de yüzde 70'inin denizde beklediğini belirtti.

kışın denizde kalan teknelerin ömürlerinin yarıya yarıya kısaldığına işaret eden Arıkan, Karaot mevkisine yapılması planlanan yat çekek yeri projesinin sağlıklı bir şekilde başlayarak tamamlanması temennisinde bulundu.

Yaz sezonunda bir çoğu günü birlik hizmet veren tur teknelerinin kışlık bakım için karaya çıkartıldığına işaret eden Arıkan, şöyle konuştu:

"Bakıma alınan teknelerin ilk aşamada boyaları kazınıyor veya yakılıyor. Daha sonra macunu ve kalafatı yapılıyor. Ahşabın sağlıklı olabilmesi için belli bir süre karada kalıp kuruması gerekli. Kuruduğu zaman boyası da işçiliği de çok daha rahat yapılır. Kurumadığı zaman yapılan boya teknede durmaz. Bakımın karada yapılması deniz kirliliğini de önlüyor. Bu bakımında modern tesislerde yapılması gerekir. Böylece deniz kirliliğine de yol açmaz. bu denizler bizim, deniz olmazsa turizmde olmaz."

- "Bakımları da oldukça maliyetli"

Tersanede bakım onarım işi yapan Halil İbrahim Yiğit, tersane de zor şartlarda bakım işlerini yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Avrupa standartlarına uygun sertifikaları olmasına karşın işlerini kötü koşullarda sürdürdüklerini ifade eden Yiğit, "Teknelerin boya, kalafat ve macunlama işlerini yapıyoruz. Ahşap teknelerin kışlık bakımı her yıl yapılır. Bakımları da oldukça maliyetlidir. Teknenin bakımı, marangoz ve kalafat işi de çok olursa bir aydan fazla sürer" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile