Ün, yaptığı yazılı açıklamada, 21 Temmuz'da, teknik eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmenlere mühendislik hakkı verilmesi için ÖSYM tarafından bir sınav yapılacağını hatırlattı.
Sınavda başarılı olacakların, teknik eğitim fakültelerince verilecek eğitim sonrasında "mühendis" unvanı alacağına dikkati çeken Ün, şunları kaydetti:
"Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı orta öğrenimini tamamladıktan sonra her yıl ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlara katılır ve bu sınavlardaki başarı durumuna göre tercihleri arasından puanının yeterli geldiği bir mühendislik bölümünü kazanır. Bu şekilde kayıt yaptırarak başlamış olduğu 4 yıllık mühendislik eğitiminde başarılı olduktan sonra mühendislik unvanını alır. Bu şekilde alınan mühendislik unvanına kimsenin itirazı olmaz. Teknik öğretmenler de bu şekilde isterlerse herkesin müracaat edebildiği üniversite imtihanına girerek, istediği bölümü kazanabilir ve o bölümde eğitim alabilir. Hatta bu eğitim sırasında teknik öğretmenler, okudukları fakültelerin ilgili birimlerine müracaat etmeleri durumunda daha önce aldıkları dersler incelenir ve uygun görülen derslerden muaf sayılabilirler. Bunun için şu anda yürürlükte olan herhangi bir engel yoktur. Bu durumda bazı derslerden muaf olarak 4 yıllık mühendislik eğitimini daha kısa zamanda tamamlayabilirler. Sadece teknik öğretmenlere mühendislik unvanı verilmesi ile ilgili uygulanacak yöntem hem anayasanın eşitlik ilkesi hem de kamu vicdanı açısından kabul edilemez."
Teknik Öğretmenlere Mühendislik Hakkı Verilmesi
DENİZLİ - Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi ve İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, sadece teknik öğretmenlere mühendislik unvanı verilmesi ile ilgili uygulanacak yöntemin hem anayasanın eşitlik ilkesi hem de kamu vicdanı açısından kabul edilemez olduğunu bildirdi.