Teknofest'te Tasarladiklari Elektrikli Araçla Göz Dolduran Lise Ögrecileri Togg Servisine Talip

Teknofest'te Tasarladiklari Elektrikli Araçla Göz Dolduran Lise Ögrecileri Togg Servisine Talip

Kastamonu’da, Tasmektep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri, aldiklari egitimler sayesinde ürettikleri elektrikli araç ile Teknofest’te göz doldurdu. Gelecegin teknolojisi elektrikli motorlar üzerinde egitim alan liseli ögrenciler, Togg’un bakimlarini yapmak için de talip oldu.

2019 yilindan itibaren Liselerarasi Effencial Chalenge Elektrikli Araç yarislarina katilan Kastamonu Tasmektep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, kendi ürettikleri “Istiklal EC” isimli elektrikli araç ile bu yil ivmelenme kategorisinde Türkiye birincisi, yerli ürün kullanimi kategorisinde Türkiye ikinciligi ve verimlilik kategorisinde de Türkiye besinciligi kazandi. Çok zorlu teknik kontrollerden tek seferde basariyla geçen Istiklal EC, bu sene ilk defa uygulanan ivmelenme yarisinda 20 rakibini eleyerek Türkiye birinciligini kazandi.

Togg servisini almak için talip oldular

Tasmektep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, elde ettigi dereceler sayesinde 70 bin TL’lik ödülünde sahibi oldu. Ayrica ögrenciler, özellikle elektrikli motorlar üzerinde çalismalar yaparak Karadeniz bölgesinde Togg’un da servisini almak için talip oldu. Bunun yani sira, liseli ögrenciler, derslerde elektrikli motorlar üzerine aldiklari egitimler sayesinde okuldan mezun olduktan sonra kendi islerini kurarak elektrikli motorlarin tamir ve bakimini yapmak istediklerini kaydetti.



“Okulumuzda ögrencilerimizi gelecegin teknolojileriyle tanistiriyoruz”

Okulda ögrencilere sunduklari imkanlar sayesinde gelecegin teknolojileri ile tanistirdiklarini söyleyen Kastamonu Tasmektep Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Mehmet Sükrü Bayraktar, “Okulumuz liselerarasi TEKNOFEST 2023 Elektrikli Araç yarismasina daha önceki yillarda oldugu gibi bu yilda hazirlanarak katildi.

Bu yil ivmelenme dalinda birincilik, verimlilikte besincilik, yerli ürün kullaniminda da ikincilik elde ettik. Ögrencilerimizi gelecege hazirlamak, gelecegin teknolojileriyle bulusturmak ve ülke ekonomisine katki saglamak adina yaptigimiz faaliyetleri önemsiyoruz. Ögretmenlerimiz sadece motorlu teknolojiler degil diger bölümlerimizle birlikte ortak çalismalar yaparak tamamen yerli ürüne yönelik çalismalar yapiyorlar. Bu çalismalar gelecek yillarda da devam edecek. Ögrencilerimizi hem ülkemize hizmet edecek noktaya getirebilmek, gelecegin teknolojileri ile tanistirmak adina yaptigimiz çalismalari önemsiyoruz” dedi.



“Verdigimiz egitimlerle ticari hayatinda kullanacak ögrenciler yetistirmek istiyoruz”

Verdikleri egitimlerle ticari hayatinda kullanacak ögrenciler yetistirmek istediklerini söyleyen Motorlu Araçlar Teknolojisi Alani Ögretmeni Enver Iyigören ise, “Okumuzda 2021 yilinda itibaren elektrikli araç hazirliyoruz. Teknofest’in düzenlemis oldugu yarismalara da katiliyoruz. Daha önce katildigimiz yarislarda Türkiye 7’inciligi, Türkiye 5’inciligi ve bu yilda yapilan yarista da ivmelenme kategorisinde Türkiye 1’incisi olduk. Yerli ürün kullaniminda da Türkiye 2’incisiyiz. Bilgi ve birikimimizi üst üste koyarak ögrencilerimize gece gündüz çalisarak istedigimiz sonucu bu yil ulastik. Önümüzdeki yilda yine düzenlenecek olan yarislarda yer almak istiyoruz. Daha iyi dereceler yapacagiz insallah” seklinde konustu.

Bilindigi üzere fosil yakitlarin artik bittigini belirten Iyigören, “Yeni enerji kaynaklarina ihtiyacimiz var. Bunlardan bir tanesi de çevreye daha duyarli ve çevreyi daha az kirleten enerji kaynagi olan elektrik enerjisinden faydalanarak insanlarin ulasim ihtiyacini karsilamaya çalisiyoruz. Bilindigi üzere milli ve yerli aracimiz Togg, artik piyasaya çikti. Togg ile hem tecrübelerimizi arttirmak hem de baska alternatif araçlarda üreterek halkimizin hizmetine sunmak istiyoruz. Böylece disa bagimliliktan da kurtulmak istiyoruz. Bilgi ve birimimizi daha ileriye tasiyacak hem ögretmenlerimiz hem de ögrencelerimiz var. Iddialiyiz, özellikle elektrikli araçlarin bakim ve onarimi konusunda ilimizde degil Karadeniz bölgesinde en iyi olmak istiyoruz. Arkadaslarimiz tecrübe kazaniyor. Bunu da ticari hayatinda kullanacak ögrenciler yetistirmek istiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Yerli ve milli aracimiz Togg’un servisini yapmak istiyoruz”

Togg’un servisine talip olduklarini belirten Iyigören, “Piyasaya çikan yerli ve milli aracimiz Togg’un servisini yapmak istiyoruz. Ögrencilerimizi de bu alanda yetistirip hizmet etmeye çalisacagiz. Fosil yakitlar artik bitiyor, birçok ülkede dizel araçlar yasaklandi. Bunun alternatifi olan diger enerji kaynaklari kullanan araçlar piyasaya çikiyor. Bunlardan bir tanesi de elektrikli araçlar. Bizlerde burada gelecegin teknolojisi olan elektrikli araçlarin egitimini de veriyoruz. Ögrencilerimiz burada bilgi ve becerilerini gelistirerek Togg’un da servisini yapabilecek düzeye çikabilecekler” seklinde konustu.



“Elektrikli araç üzerinde çalismak ve motorunu tamir etmek istiyorum”

Elektrikli araçlar üzerinde çalisma yaparak motorunu da tamir etmek istedigini ifade eden Motorlu Araçlar Teknolojisi Alani 11. sinif ögrencisi Muhammed Öz de, “Elektrikli araci yapabilmek için geceleri dahi çalistik. En çok elektrik ve metal bölümleri üzerinde durduk. Kaynak islerimiz oldu, onlara da diger bölümde okuyan arkadaslarimiz yardimci oldu. Bizler ise, aracin toplanmasinda ve montajinda çalistik. Bizler, bu araçlari yapip ileriye dönük bu motorlar üzerinde tamirat olsun, islev olarak Türkiye’de özellikle Karadeniz üzerinde ismimizi duyurmak istiyoruz. Elektrik aracimiz Togg’da çiktigi için dizel, benzinli ya da LPG’li araçlarin üretime durma noktasina geldi. Artik ileriye dönük çalismalar yani elektrikli motorlar gerektigi için bizde bunun üzerinde çalisiyoruz. Elektrikli araç üzerinde çalismak istiyorum. Elektrikli motorun tamirati, elektronik sistemi, kendimi üst düzey yerlerde milletimize ve vatanimiza hizmet yapmak istiyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile