Teknoloji Ile Bulusan Kütüphanede Okurlar Tarihe Yolculuk Yapiyor

Teknoloji Ile Bulusan Kütüphanede Okurlar Tarihe Yolculuk Yapiyor

Çorum’da yapay zeka ve ’VR’ gözlüklerle bulusturulan halk kütüphanesini ziyaret eden okurlar, yapay zeka sayesinde yazarlarin hayatlarina sahit olabilirken ve büyük sanat eserlerini de 3 boyutlu olarak inceleme firsati buluyor.

Çorum Il Halk Kütüphanesi, “Akilli Kitap Teknolojisi” ile bulustu. Kütüphanedeki akilli cihazlar ve "VR" gözlükleri kullanan okurlar, yazarlari yakindan görüyor, onlara sesli ve yazili olarak sorduklari sorulara yapay zeka ile cevap alabiliyor. Gözlükler sayesinde dünyaca ünlü ressamlarin eserlerini 3 boyutlu olarak görme firsati bulan okurlar, akilli kitaplarda yer alan egitimler sayesinde de kisisel gelisimlerine katki sagliyor. Kütüphaneye gelen vatandaslar teknoloji sayesinde önemli bilgiler edindiklerini söyledi.



Il Halk Kütüphanesi Müdürü Galip Çagatay Kayan, dünyada ilk kez yerli yazilimci ve yayincilar tarafindan gelistirilen “akilli kitap teknolojisi” sayesinde artik okurlarin, il halk kütüphanesinden aldiklari referans kodlari ve kütüphanede yer alan ayakli panodaki kod sayesinde dijital üyelik olusturabildigini söyledi.



Okurlarin yazarlari yakindan görerek, onlarla konusabildigini, kitaplarini okuyup, istedikleri takdirde sesli olarak dinleyebildiklerini anlatan Kayan, “Ayrica bu sayede okurlar yazarlarin, hayatlarina dair nesneleri, yapilari ve anlari 3 boyutlu olarak sanal gerçeklik ortaminda görebiliyorlar. Sistem sayesinde kullanicilar isterlerse burada özel hocalar tarafindan hazirlanan egitimleri izleyebiliyor ve resim galerisi sayesinde dünyaca meshur birçok resmi yapay zeka sayesinde o resimlerin içerisindeymis gibi gerçekçi bir sekilde deneyimleyebiliyor” dedi.

Yalnizca kamu kurum ve kuruluslarina hizmet veren teknoloji tüm kullanicilarin sistemin tüm egitici ve yenilikçi özelliklerini kullanabildigini açiklayan Kayan, “Telefon dogrulamasi ve kisiye özel üyelikle çalisan sistem. Ayni zamanda yilda üç kez yeni teknolojilerle güncellenerek kullanicilara sürekli gelisen bir deneyim sunuyor. Teknoloji su anda Il Halk Kütüphaneleri ve Rami Kütüphanesinde kullaniliyor” diye konustu.

Akilli kitap teknolojisini deneyimleyen Derya Ersoy ise “Çok sevdigim yazarlarin eserlerini yakindan inceleme firsati buldum. Daha önce kütüphanelere sadece ders çalismak için geliyordum, sadece ders çalismak için gelindigini düsünüyordum. Ama uygulama sayesinde hem edebiyat hem sanat tarihine yolculuk yaptim. Bu firsati veren Il Halk Kütüphanesi yetkilerine tesekkür ederim” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile