Teknoloji Transfer Ofisleri, Girisimlerin Ülke Ekonomisine Kazandirilmasini Sagliyor

Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Prof. Dr. Serkan Topaloglu: “Herhangi biri kapimizi çaldiginda bilgi birikimimiz dogrultusunda rehber olmaya ve yönlendirmeye çalisiyoruz' 'Fikirleri dinliyoruz, degerlendiriyoruz ve globallesene kadar desteklemeye gayret ediyoruz'

Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü (YUTTO) Prof. Dr. Serkan Topaloglu, teknoloji transfer ofislerinin (TTO), katma deger ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeline sahip teknoloji girisimlerinin ülke ekonomisine kazandirilmasina araci oldugunu belirtti.

Yeditepe Üniversitesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Topaloglu, TTO hakkinda degerlendirmelerde bulundu.

Herhangi biri kendilerine basvurdugunda bilgi birikimleri dogrultusunda rehber olmaya ve yönlendirmeye çalistiklarina deginen Topaloglu, "Fikirleri dinliyoruz, degerlendiriyoruz ve globallesene kadar desteklemeye gayret ediyoruz." diye konustu.

TTO’larin, katma deger ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeline sahip teknoloji girisimlerinin ülke ekonomisine kazandirilmasina araci olduguna isaret eden Prof. Dr. Topaloglu, bu girisimlere uluslararasi isbirligi aglari yaratarak ihracat odakli sanayilesmelerine de katki saglayabilecegini belirtti.

- Bir arayüz görevi görüyor

TTO’larin; ögrenciler, mezunlar, ögretim üyeleri, idari personel gibi girisimci olmak isteyen ve teknoloji odakli bir is fikri olan herkesin yaninda oldugunu söyleyen Topaloglu, bunun yaninda üniversiteler ile sanayi arasinda bir arayüz görevi gördügünü anlatti.

TTO’larin Ar-Ge faaliyetleri yürüten sanayi kuruluslari, girisimcilik ve Ar-Ge ekosistemine katki saglayan tüm kurum ve kuruluslarla isbirligine açik oldugunu kaydeden Topaloglu, "Bana göre TTOlarin en önemli paydaslarindan bir tanesi girisimcilerdir. Bu girisimci Ar-Ge projesine basvuracak bir ögretim üyesi de olabilir, üniversitelerle isbirligi yapmak isteyen sanayi temsilcileri de olabilir; teknoloji odakli bir is fikriyle sirketini kurmak ve katma deger yaratmak isteyen bir ögrenci, mezun, çalisan da olabilir. TÜBITAK’in da tesvikleri ve beklentileri bu yönde zaten. Biz de TÜBITAK’in önemli destekleri ile yol almakta olan bir TTO’yuz." seklinde konustu.

- TTO’ya basvuran nasil bir yol izler?

Topaloglu, TTO’ya ilk adimini attigi andan itibaren girisimcilerin nasil bir yol izlemesi gerektigini ise söyle açikladi:

"Ögrenci, mezun, akademik veya idari personel, veya herhangi bir girisimci öncelikle YUTTO’nun 2016 yilindan bu yana yürüttügü "7Tepe Yeni Fikir Erken Asama Girisim Hizlandirma Programi"na is fikri basvurusunu gerçeklestirebilir. YUTTO’nun uzman ekibinin gerçeklestirdigi ön degerlendirme sonrasi hizlandirma programi ile is gelistirme ve mentorluk destekleri saglanacak girisimciler belirlenir.

Belirlenen girisimcilere fikir ve ihtiyaç dogrulama, kanvas is modeli olusturma, gelir modeli olusturma, satis ve pazarlama teknikleri, takim kurma ve yönetme, startup hukuku ve fikri haklar, yatirimci sunumu basliklarinda is gelistirme egitimleri verilir. Bunun yani sira farkli alanlarda uzman mentor havuzu ile girisimci-mentor eslestirmeleri gerçeklestirilir. YUTTO, girisimcilere is fikri asamasindan büyüme asamasina kadar uçtan uca bir destek saglar ve program sonrasinda da girisimcilerin performans takiplerini yapar."

Teknoloji odakli olan, katma deger yaratacak her is fikrinin TTO'larin kapisini çalabilecegini belirten Topaloglu, bu fikirleri ‘takim’, ‘problem ve çözümü’, ‘is modeli’, ‘sermaye ve fonlama stratejisi’, ‘pazara giris stratejisi’, ‘rekabet’ ve ‘sürdürülebilirlik’ kriterlerine göre degerlendirip süreçleri baslattiklarini ifade etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile