Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) 'nde gerçekleştirilen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanlarının sunumlar yaptığı toplantıda, tebliğin tekstil üreticilerine getirdiği sorumluluklar, tekstil sektöründe temiz üretim çalışmaları, mevcut en iyi teknikler (MET) ile AB Çevre Etiketi (Eco-label) konuları hakkında bilgiler verildi.
Türkiye 'nin artık su zengini ülkeler arasında yer almadığını ve bölgeler arası su kaynaklarının büyük farklılık gösterdiğini belirten Çevre ve Şehircilik Uzmanı Zerrin Leblebici, kaynakların verimli kullanılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Bu tebliğ ile tekstil sektöründe temiz ve sürdürülebilir üretim, kirliliğin önlenmesi ve çevreyle uyumlu üretim yöntemlerinin sağlanmasının hedeflendiğini kaydeden Leblebici, ihracat hacmi, üretim potansiyeli ve özellikle boyahanelerin durumu bakımından buna tekstil ile başladığını ancak farklı sektörlerle de devam edilebileceğini ifade etti.
Kurulu kapasitesi günlük 10 tonun üzerinde olan yıkama, ağartma, merserizasyon, haşıllama, boyama, baskı, haşıl sökme gibi işlemlerin gerçekleştirildiği tekstil tesislerinin, tebliğ hükümlerine tabi olacağı bilgisini veren Leblebici, “Tekstil üreticilerinin yükümlülükleri arasında; temiz üretim planlarını hazırlamak ve onaylatmak, mevcut en iyi teknikleri uygulamak, gelişme raporlarını hazırlamak ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri 'ne sunmak yer alıyor. Yeni kurulacak tesisler ise çevre izni alınması aşamasında yapacakları başvuruda onaylı temiz üretim planlarını sunmak durumundalar.” dedi.
Tebliğin, tekstil sektöründe kirliliğin kaynağında önlenmesini amaçladığını belirten Çevre ve Şehircilik Uzmanı Serkan Pehlivan da tebliğe uygun hareket eden işletmelerin kendi kârlılığı ve verimliliğini artıracağını söyledi.
AB ÇEVRE ETİKETİ, AB PAZARINA GİRİŞTE ÇOK ÖNEMLİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Etiketi Şube Müdürü Ramazan Oya da AB 'de uygulanmakta olan Eko Etiket 'in (Ecolabel) alınabilmesi için yapılacaklar konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Bir çiçek sembolü ile gösterilen etiketin, AB pazarına girişte ve rekabette büyük önem taşıyacağını vurgulayan Ramazan Oya, bu etikete sahip ürünlerin tüketicilerin güvenini kazanacağını dile getirdi.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 'ndan Çevre Yüksek Mühendisi Emrah Alkaya da tekstil sektörüne yönelik temiz üretim çalışmaları ve eko-verimlilik konularında bilgiler verdi.
TEBLİĞ 14 ARALIK 2011 'DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 'nın, 'Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği ' 14 Aralık 2011 tarihinde Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, tekstil sektörü faaliyetlerinin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, çevreyle uyumlu yönetimin sağlanması için üretim sırasında suya, havaya ve toprağa verilecek her türlü emisyon, deşarj ve atıkların kontrolü ile hammadde ve enerjinin etkin kullanımına ve temiz üretim teknolojilerinin kullanımına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesini öngörüyor.
Tekstil Sektörü, Çevreyi Kirletmemek İçin Tebliğe Uygun Hareket Edecek
Tekstil sektöründeki faaliyetlerin çevreye olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi ve temiz üretim planlarının hazırlanması amacıyla yürürlüğe sokulan ‘Tekstil Sektörü’nde Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği’, Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi’nin (BUTEKOM) organizasyonunda düzenlenen toplantıda ele alındı.