Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü ile Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) işbirliğinde kentte ilk kez açılan tel kırma nakış kursu kadınlardan ilgi gördü. Teorik ve pratik eğitimlerini tamamlayan kursiyerler, kısa sürede makas kullanmadan telleri tül ve kumaşa işlemeyi öğrendi.
Geçmişte daha çok çarşaf, yastık örtüsü, kırlent, karyola eteği, bohça, yatak örtüsü gisi ürünlerde uygulanan tel kırma, günümüzde ise giyim ve ev aksesuarlarında tercih ediliyor.
ÇATOM sorumlusu Hacer Açlan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açtıkları kursun ileride çok güzel sonuçları olacağına inandığını belirtti.
Bilindik el sanatlarının dışında farklı bir çalışma yapmak istediklerini anlatan Açlan, "Anadolu'nun birçok bölgesinde yaygın olan tel kırma nakış kursunu ilk kez şehrimizde açtık. Şu anda 33 kadın kursa devam ediyor ve kısa sürede önemli mesafe aldılar" dedi.
Kentte çeyiz kültürünün çok yaygın olduğunu dile getiren Açlan, kursiyerlerin çalışmalarının bu sektörde değerlendirileceğini ifade etti.
Kadınların şimdiden para kazanmaya başladığını anlatan Açlan, şöyle konuştu:
"El nakşını bilen her kadın tel kırma işini de yapabilir. Bu iş biraz sabır istiyor. Küçük bir pano bile 5 hafta sürüyor. Bu sanatı öğrenen kadınlar çok rahat para kazanabilir. Çeyiz kültürü yaygın olduğu için güzel bir pazar ağı kurulabilir. Kursiyerlerimiz şimdiden para kazanmaya başladı.
Aile bütçelerine katkı sağladıkları için bizler de mutlu oluyoruz."
Kursiyerler ise kısa sürede öğrendikleri bu sanat sayesinde para kazanmaya başladıklarını ifade ettiler.
Tel Kırma Sanatıyla Ev Ekonomisine Katkı Sağlıyorlar
"Bartın işi" olarak bilinen tel kırma sanatını öğrenen kadınlar, aile bütçelerine katkı sağlıyor.