Televizyon izlemek öldürüyor

Televizyon izlemek öldürüyor

Televizyonun başında çok uzun saatler hareketsiz kalmak, erken ölme riskini artıyor. Sebep ise uzun süre hareketsiz kalmak.

  Avustralya ' da 6 yıl boyunca herhangi bir kalp rahatsızlığı bulunmayan 25 yaş ü ; zeri 8 bin 800 kişi ü ; zerinde yapılan araştırmadan ilginç ; sonuç ; lar ç ; ıktı .

Araştırmaya gö ; re , gü ; nde 4 saat veya daha fazla televizyon karşısında kalanların , 2 saatten az izleyenlere gö ; re kalp rahatsızlığından ö ; lme ihtimali yü ; zde 80 daha fazla . Bu kişilerin herhangi bir sebepten ö ; lme olasılığı da az TV izleyenlere gö ; re yü ; zde 46 fazla .

Bunun yanı sıra televizyon karşısında harcanan her ek bir saat , kalp rahatsızlığından yaşamını yitirme riskini yü ; zde 18 , genel sebeplerden ö ; lü ; m riskini de yü ; zde 11 artırıyor .

Katılanların yaşları , sigara kullanımı , tansiyonları gibi sağlık konuları hesaba katıldığında bile bu oranların değişmediği belirtiliyor .

SEBEP : HAREKETSİZ KALMAK

Bu ' tehlikeli ' durumun nedeni ise televizyonunun kendisi değil . Araştırmayı yö ; neten Dr . David Dunstan , sorunun , televizyon karşısında ' yanlış oturmaktan ' kaynaklandığını belirtiyor .

Araştırmaya gö ; re , ç ; ok uzun sü ; re televizyon izlemek , ç ; ok uzun sü ; re oturmak anlamına geldiği iç ; in , bu sü ; rede kaslar hareket etmiyor ve bö ; ylesine uzun sü ; reli hareketsizlik metabolizmayı bozuyor . Dahası , sonrasında egzersiz yapmak televizyon karşısında ç ; ok oturmanın getirdiği olumsuz sonucu telafi etmiyor .

Dunstan , insanların TV izlerken de aktif olabileceğine dikkati ç ; ekerek , reklam aralarında ayağa kalkılması , dolaşılması ve TV izlerken bazı egzersizler yapılması tavsiyelerinde bulundu .

Araştırmanın detayları American Heart Association Journal ' in 26 Ocak sayısında yayımlanacak .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile