TEMA Vakfı Aydın İl Temsilciliği aktif gönüllüleri, yaptığı haftalık olağan toplantılarından en az birini bir köy kahvehanesinde köylülerle birlikte yapılması, Temmuz ve Ağustos ayları hariç her yıl en az 10 köye gidilmesi kararlaştırıldı.
TEMA Vakfı 20. yıl etkinlikleri kapsamında Ocak ayı Köy Toplantısı’nı Aydın merkeze bağlı Işıklı köyünde gerçekleştirdi.
Köy muhtarlarıyla haberleşerek toplantılar planladıklarını açıklayan TEMA Vakfı İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, “Muhtarlığın hazırladığı köy kahvehanesinde köylülerimizle buluştuk. Etkinliğe katılan gönüllülerimizin, TEMA Vakfı’nın tanıtımından sonra ‘Toprak’ konusuna geçildi. TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi tarafından Toprağın; canlılar, insanlar, milletler ve devletlerin hayatındaki yeri, önemi, toprak, orman ve su varlıklarımızın, birbirini tamamlayan, hayatı geleceğe taşıyan baha biçilmez değerler olduğu anlatıldı. Önceki yıllarda, TEMA Vakfı Aydın İl Temsilciliği görevini yürütmüş olan Dr. Kemal Pamuk; toprak ve insan sağlığı konusunda bilgi paylaştılar. Kirlenmemiş topraklarda sağlıklı ürünler yetiştiği, toprak tahlili yaptırmadan verilecek kimyasal gübrelerin torağa, ürünlere zararı olduğu, arıtılmamış sanayi atıklarının, çıkarıldığı noktanın en yakına enjekte edilmeyen jeotermal sularının; içinde barındırdığı ağır metallerin toprağa ve sulama sularına karışması ile toprağı kirletip çoraklaştıracağı anlatıldı” dedi.
TEMA Vakfı gönüllüsü Dr. Cezmi Saday da; bitkisel atıkların solucanlar yardımıyla toprağa dönüşeceğini, her solucanın her gün kendi ağırlığınca bitkisel atığı gübre haline getirdiğini, meyve, sebze ve bitki atıklarının bu yolla, yada oluşturulacak havuzlarda gübre haline dönüştürülmesinin mümkün olduğunu, sağlıklı üretim yapan, kendi kendine yetebilen köy ve köylülerimize her zamankinden çok ihtiyaç olduğu anlattı .
TEMA Aydınlı Üreticilerle Toprağı Konuşuyor
TEMA Vakfı Aydın İl Temsilciliği, 20. yaşında Aydın merkeze bağlı Işıklı köyünde üreticilerle toprağı konuştu.