Acar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hazırladığı “Ulusal Kuraklık Yönetimi Eylem Stratejisi”ni olumlu karşıladıklarını belirterek, kuraklık eylem planlarının etkin olarak uygulanmasında kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğinde olması gerektiğini vurguladı.
Kuraklığın etki alanı çok geniş bir doğal felaket olduğuna işaret eden Acar, söz konusu doğal afete karşı özellikle yer altı sularının mutlaka korunması gerektiğini ifade etti.
TEMA Vakfı’nın vatandaşlara kuraklık ve çölleşme hakkında bilgiler vererek toprağın korunması yönünde bilinçlendirme çalışması yaptığını aktaran Acar, şunları kaydetti:
“Kuraklık, etki alanı çok geniş olan bir doğal felakettir. Kuraklığın kentlerin su ihtiyacının karşılanmasında bir darboğaz yaratmasından doğadaki canlıların üreme ve gelişmelerini etkilemesine, tarımsal üretimin azalmasından göçlere kadar birçok sosyo-ekonomik etkisi bulunuyor. Yapılan kuraklık riski çalışmalarında Türkiye nüfusunun 50 milyonluk kesimini barındıran 30 şehrin büyük oranda kuraklıktan etkileneceği görülüyor.”
“Yeraltı suları kuraklığa karşı bugünün ve gelecek nesillerin sigortasıdır” ifadesinde bulunan Acar, “Yeraltı su seviyelerinin düşmesi sürdürülebilir yeraltı suyu kullanımı yapılmadığını gösteriyor. Son yıllarda Türkiye’de yaşanan kuraklıklarda bir artış olduğu gözlemleniyor. Kuraklık riskinin giderek arttığı ülkemizde, bu doğal afete karşı hazırlıklı olunması için eylem planlarının hazırlanması, iklim değişikliğiyle etkili mücadele edilmesi, kurak dönemlerde sigorta görevi gören yeraltı sularının korunması ve tüm çalışmalara çerçeve oluşturması açısından doğanın hakkını gözetecek bir su kanununun yasalaşması büyük önem arz ediyor.”diye konuştu.
TEMA'dan Kuraklık Uyarısı
TEMA Vakfı Merzifon Temsilcisi Kadir Acar, son yıllarda Türkiye’de yaşanan kuraklıklarda artış gözlemlediklerini bildirdi.