TEMA Temsilcisi Orhan Çalık yaptığı açıklamada, karın doğanın en büyük antibiyotiği ve dengesi olduğunu belirterek, kar yağışının doğaya önemli bir katkı sağladığını vurguladı. Çalık, 'İnsanoğlu teknolojide uzaya çıktı ama, su üretmekte aciz ve zavallı. İyi ki büyük nimetimiz kar var. Kar yağmura göre yeraltı kaynaklarına ulaşmada daha kıymetli bir nimetimiz. Çünkü eriyen kar sele dönüşüp akmadığından, toprak tarafından emilip yer altına indiğinden içme suyu depolarımızı dolduran en büyük varlıktır ve eksi derecelerdeki soğuğu ayrı bir nimettir. Dünyadaki tüm meyve, sebze ve bitkilerin çiçeklerinin döllenmesinin yüzde 70'i bal arıları tarafından gerçekleştirilmektedir. Üzerinde bulunduğumuz kuşaklarla güney ve kuzey kutuplarda kış aylarında arılar yavru yapıp çoğalamamaktadır. 45 gün ömrü olan arıların neslini uzun süre devam ettirmesi mümkün değildir. O nedenle arının ömrü yağan kar miktarına bağlıdır. Kış ayı içinde kar ne kadar çok yağar ise arılar da o kadar çok uyur ömrü uzar ve ilkbahara çıkan arı miktarı çok olur. Bu sayede meyve, sebze ve bitkilerin de meyvesi bol olur. ' dedi.
Kar sularının toprağın daha derinlerine inmeleri sebebiyle, tüm bitkilerin ürünlerini yetiştirmelerinin gerçekleştiği Temmuz-Ağustos ayı sonlarına kadar, bu kar sularının onların su ihtiyacını karşılayacağını ifade eden Orhan Çalık, bunun dışında bitki ve ağaçların fotosentezi sırasında topraktan aldığı bu suyu buhar olarak havaya vermeleri sonucu yağmurların da uzun bir dönemde yağmasına neden olduğundan kuraklığın da önlenmesinde çok büyük bir etken olduğunu kaydetti. Çalık, 'Kar Temalılar için büyük bir sevinç ve mutluluktur. Ancak, yakacağı olmayan dar gelirli insanlar için, yolu kapanıp zorda kalan insanlarımız içinde Allah'tan yardım diliyoruz. Tema Vakfı olarak isteğimiz; bol karlı yılların gelecekte de hep var olmasıdır. Ancak bir gerçek var ki bu yağan karlar normal bir yağış değildir, Dünyamızdaki küresel ısınmanın sonucu bozulan iklim şartlarının bir sonucudur, ve tesadüfidir. Belki de ilerleyen yıllarda daha çok yağıp felakete de dönüşebilir, bunu bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey, çevremizi bozmadan orman varlığımızı hızla çoğaltırsak, tüm dağlarımızı tepelerimiz orman olursa, her yıl dengeli bir kar yağışı, yağmur yağışı mutlaka olacaktır. Çünkü Dünyayı yaratan Allah, bu dünyayı yaratırken her şeyi dört dörtlük yaratmış, ancak biz insan oğlu öyle savurganca harcamışız ki, dünyanın iklimini değiştirmişiz. Ancak doğa bunun intikamını mutlaka alıyor ve alacak ta ' diye konuştu.
Tema Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık;
TEMA Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık, Mart ayının karla başlamasının yer altı su kaynakları için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.