Temel Sanat Söylesilerinde Çizgi Ve Hareket Konusuldu

Temel Sanat Söylesilerinde Çizgi Ve Hareket Konusuldu

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarim ve Mimarlik Fakültesi tarafindan düzenlenen “Temel Sanat Söylesileri-1 Çizgi ve Hareket” adli programda, Istanbul Aydin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Ögretim Görevlisi Volkan Karakas Düzce Üniversitesi ögrencileriyle bulustu.

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarim ve Mimarlik Fakültesi Temel Sanat Bilimleri Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ayse Nahide Yilmaz, 1970’lerden itibaren özellikle Fransa’da gelisen çizgi film sektörünün, daha sonra sinema filmleri olarak günümüze kadar geldigini ifade etti.

Gençlik dönemindeki kahramanlarin o dönemdeki bu çizgi film karakterleri oldugunu söyleyen Yilmaz, “Bizler; gücü, kuvveti, hizi, kibarligi, nezaketi bu filmlerden ögrendik. Günümüzde ise Amerika Birlesik Devletleri ve uzakdoguda özellikle Japonya’da bu sektör söz sahibidir. Günümüzde tam bir tüketim çilginligi algisi verilmeye çalisilmaktadir” ifadelerini kullandi.

Ögretim Görevmlisi Volkan Karakas ise konusmasinda animasyon egitimin çok zor bir egitim oldugunu belirterek, tarihsel süreçte çizgi film sektörünün dergi, kitap, mecmua ve gazetelerde yayinlandigini, film sektörünün gelismesi ile sinemalarda gise rekorlari kiran animasyon filmlerinin yapildigini dile getirdi. Dijitallesmeyle birlikte yapilan filmler ile çocuklarin ve gençlerin beyinlerine farkli algilar ve roller verilmekte oldugunu söyleyen Karakas, “Film sektörüyle birlikte yan sektörler de gelisti. Çizgi film kahramanindan oyuncaklar, kiyafetler yapilmaya baslandi. Hatta satislari artirmak amaciyla bazen oyuncak için animasyon filmler yapiliyor. Amerikan çizgi filmlerine bakildiginda, takim elbise giyen düzgün kiyafetli sempatik, sirin görünümlü ve obez kahramanlara rastlariz. Aslinda bu ABD’nin dünyaya vermek istedigi algidir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile