KOCAELİ - Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde yürütülen projeler kapsamında yüksek enerji verimliliği bulunan çevre dostu "yakıt hücreleri" üretilecek." /> KOCAELİ - Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde yürütülen projeler kapsamında yüksek enerji verimliliği bulunan çevre dostu "yakıt hücreleri" üretilecek." /> KOCAELİ - Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde yürütülen projeler kapsamında yüksek enerji verimliliği bulunan çevre dostu "yakıt hücreleri" üretilecek. ">

Temiz Çevre Teknolojilerinde "Yakıt Hücreleri" Dönemi

KOCAELİ - Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde yürütülen projeler kapsamında yüksek enerji verimliliği bulunan çevre dostu "yakıt hücreleri" üretilecek.

GYTE Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın siyasal açıdan çok sıcak olduğunu belirterek, barışı korumak adına savunma sanayisinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ata, bu konuda yüksek teknolojik ve yüksek katma değerli ürünler üretilmesi gerektiğini ifade ederek, GYTE'de bulunan nano teknoloji merkezinde faaaliyet alanının önemli kısmını savunma sanayinin oluşturduğunu anlattı.

Bu çalışmalara yönelik çeşitli enerji depolama üniteleri yaptıklarını bildiren Ata, "En azından pilot aşmaya kadar üretim projeleri gerçekleştiriyoruz dedi.

Daha sonra firmalar seri üretim sürecinde proje çıktılarını devralacaklar ve bizler de onlara üretim konusunda teknik hizmet sunacağız" diye konuştu.

- "İçten yanmalı motorlara alternatif"

Prof. Dr. Ata, yakıt hücrelerinin topluma uzak bir kavram olduğunu anlatarak, hücrelerin özellikle yüksek güç yoğunluğu içeren sistemler olduğuna vurgu yaptı.

İçten yanmalı motorların en fazla yüzde 40 verimliliklere ulaşabildiğini dile getiren Ata, yakıt hücresi sistemlerinin ısıl uygulamalarla yüzde 90'lara varan verim değerleri sağladığını kaydetti.

Ata, yakıt hücrelerinde genel hidrojenin yakıt olarak kullanıldığını vurgulayarak, "Hidrojen kaynaklı yakıtlar da kullanılabilir. Ürettiğimiz yakıt hücrelerinin en önemli özelliği içten yanmalı motorlara alternatif olarak çevreye karbondioksit, karbonmonoksit gibi yakıt salınımı yapmayan temiz çevre teknolojileri dediğimiz emisyonları olmayan ya da çok az olan teknolojilerdir" şeklinde konuştu.

Yakıt hücrelerinin pillerden çok daha yüksek enerji verimliliği olduğunu anlatan Ata, "Küresel ısınmaya alternatif fosil kaynaklı hidrojen çevriminin uygulanmasında en önemli uygulayıcı faktörlerden bir tanesi yakıt hücreleridir. Rüzgar santralleri gibi yakıt hücreleri de temiz çevre teknolojilerinin önemli bir parçasıdır" ifadesini kullandı.

- "Seri üretim aşamasından önce maliyetleri düşürmeye çalışıyoruz"

Prof. Dr. Ata, yakıt hücrelerinin de pillerde olduğu gibi anot, katot ve elektrolit adı verilen 3 ana sistemden oluştuğunu bildirdi.

Bu 3 sisteme ek olarak üretilen elektrik akımının taşınmasını sağlayan "bipolar tabakalar"ın ve yeni nesil yüksek sıcaklık dayanımlı metallerinde merkezde yoğun olarak çalışıldığını belirtti.

Ata, yakıt hücrelerinin 2 ana tipi üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Bunlardan birisi düşük sıcaklıkta faaliyet gösteren diğeri de yüksek sıcaklıkta faaliyet gösteren yakıt hücreleri. Bu konuda Sanayi Bakanlığı ve Avrupa Birliği'nden aldığımız çok sayıda projemiz mevcuttur" ifadelerini kullandı.

Yakıt hücrelerinin en büyük probleminin maliyeti olduğuna değinen Ata, şunları kaydetti:

"Bu aşamada kitlesel kullanıma maliyetleri uygun gelmemektedir. Burada seri üretim aşamasından önce maliyetleri düşürücü ve verim arttırıcı, içten yanmalı motorlarla bu teknolojinin rekabet etmesini sağlayacak yeni nesil malzemeler ve sistemlerin geliştirilmesi için çalışıyoruz. Projemizin ana ekseninde sıcaklığı düşürerek kullanılabilecek malzemelerin çeşidini ve maliyetini arttırmak yatıyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile