Dünya genelinde temiz enerjiye olan talep artarken, yakit hücresi teknolojisi yeniden ön plana çikiyor. Özellikle havacilik endüstrisinde daha etkin enerji saglama potansiyeliyle dikkat çeken bu teknoloji, su anda sinirli sayida kullaniliyor. Sistemin en önemli parçalarindan biri olan katalizör üretiminde ise Türk mühendisler yüksek performansli katalizör üretmek için kollari sivadi. Doç. Dr. Oguz Kaan Özdemir’in liderligindeki Greenknowtech ekibi, çevre dostu PEM tipi yakit hücresi gibi yeni teknolojiler üzerinde de çalisiyor. PEM tipi yakit hücresi, verimliligin yani sira düsük sicakliklarda çalisabilme ve çevre dostu olma özellikleriyle de öne çikiyor.
Havacilik sektörünün gelecegi yakit hücresinde
Havacilik sektörünün geleceginde yakit hücresinin önemli bir yer edinecegine deginen YTÜ Yildiz Teknopark firmalarindan Greenknowtech’in CEO’su Doç. Dr. Oguz Kaan Özdemir “Yakit hücresi kavrami Türkiye’de 2005-2010 yillari arasinda oldukça popülerdi, ancak 2010’dan itibaren ilgi biraz kaymaya basladi ve bataryalar ile pil konulari öne çikmaya basladi.
Son dönemde ise özellikle enerji yogunlugu açisindan, yani birim kütle basina düsen enerji miktari olarak adlandirilan ölçütte, piller özellikle hareketli uygulamalarda, özellikle havacilik gibi alanlarda yetersiz kaliyorlar. Bu noktada, yakit hücreleri daha etkili bir çözüm sunuyor” dedi.
“Sifir karbon emisyonu yakit hücresi teknolojisinde kaçinilmaz bir gereklilik”
Paris Iklim Anlasmasi’nin 2050 yili sifir karbon emisyonu hedefinin bir parçasi olarak yakit hücrelerinin önemli bir temiz enerji kaynagi olarak öne çiktigini belirten Doç. Dr. Oguz Kaan Özdemir "Yakit hücreleri ticarilesme sürecinde bir adim geride kalmis olsa da özellikle Paris Anlasmasi’nin etkisiyle ve 2050’de sifir karbon emisyonu hedefi dogrultusunda, yakit hücreleri artik kaçinilmaz bir gereklilik haline geliyor. Birçok yakit hücresi modeli mevcut ancak havacilik sektöründe kullanilabilecek olanlar arasinda en önde geleni PEN tipi yakit hücreleri. PEN tipi yakit hücrelerini seçmemizin birkaç nedeni var: Ilk olarak, verimlilik önemli bir faktör. Diger yakit hücrelerine kiyasla, PEN tipi yakit hücreleri biraz daha iyi bir performans sunuyor. Enerji girisine karsilik ne kadar enerji elde edildigi bizim için önemli bir ölçüttür. Ikinci olarak, PEN tipi yakit hücreleri düsük sicakliklarda çalisabilir. Üçüncü ve en önemli özellikleri ise oldukça çevreci olmalaridir. Hidrojen girisi, hava veya oksijen girisiyle su ve isi disinda herhangi bir kirletici madde çikmaz" dedi.
“Yesil enerjiye olan ilgi ve yönelim giderek artiyor”
Yakit hücresi bilesenlerinin üretimine devam edeceklerini açiklayan Doç. Dr. Oguz Kaan Özdemir “Türkiye’deki enerji sektöründe, yesil enerjiye olan ilgi ve yönelim giderek artiyor. Bu dogrultuda, mevcut ürünlerimizi pazarlama ve bilgi birikimimizi paylasma firsati bulduk. Geçen yil, 2023 Mart’inda, YTÜ Yildiz Teknopark bünyesinde Greenknowtech adinda bir firma kurduk. Hem danismanlik hizmeti veriyoruz hem de yakit hücresi teknolojisi üzerine çalismalarimizi sürdürüyoruz. Eger dünyanin birçok yerinde bu teknolojiler uygulanabiliyorsa, Türkiye’de de uygulanabilir. Yakin zamanda TÜBITAK 1507 projesine basvurduk ve yakit hücresi teknolojisinin bir bilesenini üretme hedefimiz dogrultusunda adimlar atmaya devam ediyoruz.” dedi.
Temiz Enerjide 'Yakit Hücresi Teknolojisi' Ufukta
Son yillarda havacilik sektöründe temiz enerji üretimindeki problem giderek artiyor ve bu alandaki çözüm arayislari hizla ivme kazaniyor. Temiz enerji üzerine çalismalar yürüten GreenKnowTech sirketinin CEO’su Doç. Dr. Oguz Kaan Özdemir, Türkiye’nin yakin gelecekteki yakit hücresi ihtiyacini karsilamak için harekete geçti. Özdemir, yakit hücresi teknolojisinin ülkeye kazandirilmasi için çalismalara basladiklarini belirtti.