Temizlenen Eber Gölü Hayat Buldu

Afyonkarahisar'ın doğal güzelliklerinden olan ve birinci derece doğal sit alanı ilan edilen Eber Gölü, şehirde kurulan Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nden gelen temiz atıksu ile yeniden hayat buldu Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Eber Gölü'ne gittiğiniz zaman çöp göremezsiniz. Çöplerden, atık sulardan, erozyondan Eber Gölü'nü kurtardık. Eber Gölü'nde artık hayat var, kuşlar, endemik türler var, eskiden balık yoktu, şimdi balık tutulabiliyor' 'Afyonkarahisar ve çevresi olmak üzere hepsi atık sularını Akarçay'a veriyordu, Akarçay da Eber Gölü'ne akıyordu, orası adeta lağım çukuru haline gelmişti. Biz bütün atık suları toplayıp arıtacak, dünyanın en ileri biyolojik atık su tesisini inşa ettik'

ZEHRA AYDIN - Afyonkarahisar'ın doğal güzelliklerinden olan ve birinci derece doğal sit alanı ilan edilen Eber Gölü, şehirde kurulan Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nden gelen temiz atıksu ile yeniden hayat buldu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar'da AK Parti döneminde 12 katrilyon liralık yatırım yapıldığını ifade etti.

Yatırımlar sonrası Afyonkarahisar'ın çehresinin değiştiğini dile getiren Eroğlu, eskiden çevre yolu bile olmayan şehre, 520 kilometre bölünmüş yol yapıldığını söyledi.

Bakan Eroğlu, şehirde 28 baraj, 16 gölet inşa ettikleri bilgisini vererek, '450 bin dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yılda 495 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. 165 derenin ıslahını tamamladık. 99 milyon yeni fidanı toprakla buluşturduk. 10 bal ormanı ve 7 şehir ormanı tesis ettik.' diye konuştu.

Afyonkarahisar'ın sağlık turizm merkezi olduğunu belirten Eroğlu, 'Termal turizmin başkenti Afyonkarahisar'dır. Şu anda yaklaşık 12 beş yıldızlı otel var. Geçtiğimiz şubat tatilinde bütün oteller doluydu, vatandaşlar yer bulamadı.' dedi.

Bakan Eroğlu, şehre çok iyi spor tesislerinin kurulduğunu, yurt dışından takımların gelip, buralarda kamp yaptığını da anlattı.

- Kentin doğal güzelliklerinden Eber Gölü temizlendi

Şehrin doğal güzelliklerini ve çevreyi korumak için kurulan Afyonkarahisar Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin çok iyi standartlara sahip olduğunu ifade eden Eroğlu, 'Civardaki çöpler toplanıp sıkıştırılıyor ve tesise gönderiliyor. Orada çöp gazından elektrik üretiyoruz, belediye buradan nakliye, çöp taşıma masraflarını çıkarıyor.' dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı görevini yürüttüğü yıllarda Eber Gölü'nün temizlenmesi için 7 paketten oluşan eylem planı hazırladıklarını belirten Eroğlu, şunları söyledi:

'Akarçay aracılığıyla Eber Gölü'ne çok sayıda çöp gidiyordu, çöp deposu haline geliyordu. Çöpleri toplayıp bertaraf edip, elektrik enerjisine dönüştürünce bu problem kalktı. Artık Eber Gölü'ne gittiğiniz zaman çöp göremezsiniz. Çöplerden, atık sulardan, erozyondan Eber Gölü'nü kurtardık. Eber Gölü'nde artık hayat var, kuşlar, endemik türler var, eskiden balık yoktu, şimdi balık tutulabiliyor. Afyonkarahisar ve çevresi olmak üzere hepsi atık sularını Akarçay'a veriyordu, Akarçay da Eber Gölü'ne akıyordu, orası adeta lağım çukuru haline gelmişti. Biz bütün atık suları toplayıp arıtacak, dünyanın en ileri biyolojik atık su tesisini inşa ettik. Başka şehirlerden su kanalizasyon idareleri gelip, buradaki tesisleri inceliyor, tesisin verimi yüzde 95 civarında, çok yüksek. Arıtılmış suları Eber Gölü'ne veriyoruz.'

Eber Gölü'nü besleyen ve su seviyesi azalan Akarçay'ı da tanzim ettiklerini dile getiren Eroğlu, 'Akarçay bataklık, çöp deposu olacaktı, bunlardan kurtardık. Oradaki vatandaşlar çok memnun.' diye konuştu.

Bakan Erdoğlu, Eber Gölüyle ilgili çalışmaların ve denetimlerin devam ettiğini aktararak, dünyada başka yerde olmayan bitki türü Eber Sarısı'nı da koruma altına aldıklarını belirtti.

- 'Tesis en hassas bölgelere verilebilecek suyu üretiyor'

Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi de Afyonkarahisar Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin giriş ve çıkış atık su değerlerini kontrol ettiğini söyledi.

Tesisin, Avrupa hassas bölgelere deşarj standardına uygun olduğuna işaret eden Saatçi, şu değerlendirmede bulundu:

'Bu standardın en önemli parametresi toplam azotun 10'dan aşağı olması ve toplam fosforun 1'den, 1 miligramdan aşağı olmasıdır. Tesis bu kriteri uzun yıllar elde edebiliyor, bu şekilde çalıştırılabiliyor. Tesisin asıl amaçlarından biri de fosforu ve toplam azotu düşürüp, Eber Gölü'ndeki pütrifikasyonu engellemek ve bunu çok başarılı bir şekilde yapıyor. Tesis gayet güzel çalıştırılıyor, en hassas bölgelere verilebilecek suyu üretiyor ve Eber Gölü'ne çok faydası olduğunu düşünüyorum.'

- Tesis 8 belediyeye, 10 köye hizmet veriyor

Afyonkarahisar Atıksu Arıtma Tesisi Kurma ve İşletme Birliği Müdürü Övgü Coşkun, Bakan Eroğlu ve Afyonkarahisar Belediyesinin himayelerinde tesisin inşa edildiğini, 8 belediyeye ve 10 köye hizmet verdiğini dile getirdi.

Tesisin 250 bin kişiye hizmet sunduğunu belirten Coşkun, kentte bulunan sanayi kuruluşları, sanayi sitelerinin ön arıtmadan geçmiş atık sularını da arıttıklarını, tesisin performansını yükseltmek ve kaynağında tedbir almak amacıyla 147 işletmeye denetim ile gözetim yaptıklarını ifade etti.

Denetim ve gözetim yapmak amacıyla kurdukları laboratuvarlarının Türk Akreditasyon Kurumuna akredite olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yeterlilik aldığını aktaran Coşkun, vatandaşlarda ve çocuklarda çevre bilinci oluşturmak içinde faaliyetler gerçekleştirdiklerini anlattı.

Tesiste aldıkları tasarruf tedbirleri ve önlemler sayesinde 5 yılda 1 milyon 300 bin liralık bir enerji tasarrufu sağladıkları bilgisini de veren Coşkun, hazırladıkları güneş enerjisi projesi gerçekleştiğinde tesisin enerji ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayabileceklerini kaydetti.

Atıksu arıtma tesisinin son noktası olan çökeltme havuzlarından arıtılan temiz suların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atıksu İzleme Sistemi'nce her 5 dakika da bir online denetlendiğine değinen Coşkun, şunları kaydetti:

'Her 5 dakikada bir alınan numuneler analiz edildikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesine aktarılmaktadır. Tesisimiz yaklaşık 5 yıldır hizmet vermektedir, bugüne kadar hiç bir şekilde bir cezai yaptırıma uğramadık. Tesiste arıttığımız tertemiz atıksu, Akarçay üzerinden Eber Gölü'ne gitmektedir. Eber'i kirletmemiz söz konusu değil, aksine oksijen seviyesi 5 miligram litre civarında olan su kalitesi ile balıkların yaşaması için uygun ortamı sağlıyoruz, daha güzel bir çevre için gayret gösteriyoruz.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile