Temmuz Ayı İhracat Rakamları Açıklandı (3)

TİM Başkanı Büyükekşi: 'İhracatımızın temmuz ayında gerilemesinde bayram tatilinin 9 gün olması etkili oldu. İhracat fiyatlarında yaşanan düşüş ve çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılar da ihracatımızı gerileten diğer unsurlar' 'Çevre ülkelerle yaşadığımız sorunların da son bulmasıyla ihracatımızın sürekli bir artış trendi yakalayacağını öngörüyoruz' 'Ancak her şeye rağmen ihracatımız, miktar bazında artış gösteriyor. Yani, ilk 7 ayda ihracatımız kilogram bazında yüzde 4,5 artarken, değer bazında düşmüş oldu'

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın temmuz ayında gerilemesinde 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin etkili olduğunu belirterek,ihracat fiyatlarında yaşanan düşüş ve çevre ülkelerde yaşanan sıkıntıların da ihracatı gerileten diğer unsurlar olduğunu bildirdi.

Temmuz ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Büyükekşi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenlere rahmet, gazilere acil şifalar dileyerek, onursuz terör eylemini kınadığını ifade etti. Milletin bu konuda sergilediği duruşa değinen Büyükekşi, Türk milletinin işgaller karşısında bağrının her kalesine 'geçilmez' yazdıran bir millet olduğunu söyledi.

İhracat rakamlarını Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak'la beraber açıklayan Büyükekşi, 1 milyon 600 bin kişiyi istihdam edip, 46 bine yakın işletmeyi temsil eden MÜSİAD'ın son derece aktif bir kuruluş olduğunu belirtti.

Büyükekşi, Türkiye'nin makroekonomik temellerinin oldukça sağlam olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Hükümetimiz de bu çerçevede gerekli tedbirleri alıyor. Bizler, ihracatçılar olarak bu gelişmelerden oldukça memnuniyet duyuyoruz. Bu darbe girişiminin, ihracatımıza etkisi sınırlı oldu. Haftalık birikimli ihracat rakamlarına göre İhracatımız pazartesi gününden itibaren artış trendine girdi. Ayrıca darbe girişiminden sonraki hafta yapılan ihracatın, darbe girişimi haftasından yüzde 16 daha fazla olduğunu görüyoruz. TİM olarak, ihracatımızın Anadolu'ya yayılması konusunda yıllardır çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar, artık sonuç vermeye başladı.

2003'te ihracatımızın yüzde 59'a yakınını İstanbul firmaları tarafından yapılırken, 2015'te bu oran yüzde 53'e indi. İlk 5 ilimizin toplam ihracatımızdan aldığı pay yine aynı dönemde yüzde 83'ten yüzde 75'e geriledi. Artık Anadolu'dan çıkan ihracatçılarımız dünya arenasında boy gösterebiliyor.'

-'İhracatımızın temmuz ayında gerilemesinde, bayram tatilinin 9 gün olması etkili oldu'

Ekonomi Bakanlığı'nın geçtiğimiz hafta kendileri ile paylaştığı bir konuyu da müjde olarak nitelendiren Büyükekşi, bu kapsamda yeni yapılacak düzenlemelerle hem ihracatı hem de yatırımları artıracak, şimdiye kadar hiç verilmemiş desteklerin getirileceğini, bu sayede bütün illerin hem ihracatının hem de yatırımlarının daha da fazla artacağını bildirdi.

TİM Başkanı Büyükekşi, dünya ticaretindeki daralmanın devam ettiğini, emtia fiyatlarındaki, özellikle petroldeki değer kaybının küresel ticareti etkilediğini belirterek, 'En büyük ekonomilerin dış ticaretinde dahi gözle görülür bir gerileme var. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından açıklanan Ocak-Mayıs döneminde açıklanan verilere göre, Güney Kore'nin ihracatında yüzde 11, İngiltere'de yüzde 10, Çin'de yüzde 8, ABD'de yüzde 7, Almanya'da yüzde 3 düşüş var. Ülkemiz ise, her şeye rağmen, diğer ülkelere kıyasla olumlu bir performans ortaya koyuyor' ifadelerini kullandı.

Temmuz ayı ihracat verilerini açıklayan Mehmet Büyükekşi, şu bilgileri paylaştı:

'Temmuz ayında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 azalışla 8 milyar 779 milyon dolar oldu. Böylelikle ihracatımız, yılın ilk 7 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 düşüşle 80 milyar 447 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracatımız ise, bir önceki yıla göre yüzde 6,1 düşüşle 139 milyar 723 milyon dolar oldu. İhracatımızın temmuz ayında gerilemesinde, bayram tatilinin 9 gün olması etkili oldu. Geçtiğimiz sene Ramazan Bayramı’nın ilk günü Cuma idi. Yani hafta sonu ile bayram tatili birleşmişti. Bu sene ise, bayram tatili 9 gündü.

Bir diğer sebep ise, ihracat fiyatlarında yaşanan düşüş. Temmuz ayında kilogram başı ihracat değerimiz geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 azalışla 1,23 dolar oldu. Bu azalmada yine petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş etkili oldu. İhracatımızı gerileten bir diğer unsur ise, çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılar. Temmuz ayında Rusya'ya ihracatımız yüzde 61,6, Irak'a yüzde 31,6, Libya'ya yüzde 48,4 ihracat kaybı yaşadık.'

-'İlk yedi ayda ihracatımız kilogram bazında yüzde 4,5 arttı'

Önümüzdeki dönemde, ihracat fiyatlarındaki gerilemenin son bulmasını beklediklerini dile getiren, Başbakan Binali Yıldırım'ın söylediği gibi, dostların sayısının artıp düşmanların sayısının azalacağını ifade eden Büyükekşi, 'Çevre ülkelerle yaşadığımız sorunların da son bulmasıyla, ihracatımızın sürekli bir artış trendi yakalayacağını öngörüyoruz. Ancak her şeye rağmen ihracatımız, miktar bazında artış gösteriyor. Yani, ilk yedi ayda ihracatımız kilogram bazında yüzde 4,5 artarken, değer bazında düşmüş oldu' dedi.

Sektörel dağılımlar hakkında da bilgi veren Büyükekşi, Temmuz ayında en fazla ihracatı 1 milyar 727 milyon dolarla otomotiv sektörünün yaptığını, sektörün ihracatının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 arttığını aktardı.

Büyükekşi, otomotiv sektörünü, 1 milyar 252 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ve 968 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörlerinin takip ettiğini bildirerek, temmuz ayında ihracatı artan tek sektörün otomotiv sektörü, yılın ilk yedi ayında ise ihracatı sırtlayan sektörlerin otomotiv ve hazırgiyim olduğunu söyledi.

En fazla ihracatı gerçekleştiren bu iki sektörün ihracatlarını yaklaşık 1,6 milyar dolar artırdığına işaret eden Büyükekşi, şunları aktardı:

'Sektörel ihracatımıza miktar olarak baktığımızda, temmuz ayında 4 sektörümüzde miktarsal artış, 23 sektörümüzde ise azalış gördük. İlk yedi ayda ise 15 sektörde miktarsal artış, 12 sektörde ise azalış yaşandı. Bu dönemde en fazla miktarsal artış yüzde 23,2 ile hububat ve bakliyat sektöründe yaşandı. Bu sektörü ise yüzde 21,8 artışla çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri takip etti. İhracat pazarlarımıza bakacak olursak, temmuz ayında 62 ülke ve bölgeye ihracatımız artarken, 168 ülke ve bölgeye olan ihracatımız geriledi.

En fazla ihracat yaptığımız ilk 5 ülkedeki değişim, Almanya'ya yüzde 12,9, İngiltere'ye yüzde 28,3, İtalya'ya yüzde 10,8, ABD'ye yüzde 26,5, Fransa'ya ise yüzde 9 azalış olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yaptığımız 20 ülke arasında, sadece Hollanda ve Polonya'ya ihracatımız artış gösterdi. Bu ülkelere ihracatımızın artışında otomotiv sektöründeki güçlü performans etkili oldu. Yılın ilk 7 ayında ise ihracatımız, Almanya'ya yüzde 4,5, İtalya'ya yüzde 10,3, ABD'ye yüzde 1, Hollanda'ya yüzde 21, Polonya'ya yüzde 22,4, İsrail'e yüzde 7,9 artarken, İngiltere'ye yüzde 7,3, Irak'a yüzde 23,2, Mısır'a yüzde 10,4, Rusya'ya yüzde 59,9, Suriye'ye yüzde 21, Libya'ya yüzde 42,9 geriledi.'

-'Temmuz ayında 13 ilin ihracatı arttı, 65 ilin ihracatı geriledi'

Ülke grubu bazında gerçekleşen ihracat verilerini de aktaran Büyükekşi, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, AB ülkelerine ihracatın yüzde 10,6, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine yüzde 40, Orta Doğu'ya yüzde 24,7 gerilediğini belirterek, 'İlk yedi ayda ise, ihracatımız AB ülkelerine yüzde 4,9 ve Kuzey Amerika'ya binde 2 artış kaydetti. Diğer taraftan aynı dönemde ihracatımız BDT ülkelerine yüzde 29,9, Ortadoğu'ya yüzde 11,7 ve Afrika ülkelerine yüzde 7,2 geriledi' dedi.

Mehmet Büyükekşi, illerin ihracat performansını da aktardı. Temmuz ayında 13 ilin ihracatının artıp, 65 ilin ihracatının gerilediğini bildiren Büyükekşi, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında sadece Sakarya'nın ihracatının arttığını söyledi.

'İlk 7 ayda ise, 28 ilimizin ihracatı artarken, 51 ilimizin ihracatı geriledi. Bu dönemde, en fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında Bursa, İzmir ve Manisa'nın ihracatı artarken, İstanbul, Kocaeli, Ankara, Gaziantep, Denizli, Sakarya ve Hatay'ın ihracatı gerileme kaydetti. İlk 10 il arasında en fazla ihracat artışını ise yüzde 8,9 ile Bursa gerçekleştirdi' diyen Büyükekşi, 2016 yılının ihracatçılar için önümüzdeki dönemlere ışık tutacak bir tecrübe yılı olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin ekonomik temellerinin güçlü olduğunu belirten Mehmet Büyükekşi, 'Nitekim, siyasi istikrarımız ve milletimizin desteği ile daha da güçlüyüz. Hep beraber, ihracatımızı tekrar kalıcı ve sürekli artış trendine sokacağız. Türkiye olarak rotamızı Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına çevirdik. Hedef 2023, hedef dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almak. Bunun için de Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma gerekli' diye konuştu.

(Bitti)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile