Teog Yerleştirme Sonuçlarıyla İlgili Merak Edilenler

Teog Yerleştirme Sonuçlarıyla İlgili Merak Edilenler

Oğuzkaan Eğitim Kurumları’nın Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, TEOG’la ilgili merak edilenleri yanıtladı.

Yılmaz, geçen yıl yerleştirme sorunlarının en çok İstanbul’da yaşandığını iddia ederek, “İstanbul’da yerleştirme sorunu çözülürse Türkiye’de de çözülür” dedi.


Oğuzkaan Eğitim Kurumları’nın Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) yerleştirme sonuçlarıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Hatice Yılmaz, TEOG yerleştirme sisteminde geçtiğimiz yıl alınan şikayetlerden dolayı değişikliğe ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Değişiklik arayışının nedeni geçtiğimiz yıl uygulanan yerleştirme sisteminden çok sayıda şikayet alınmasıdır. Bu şikayetlerin başlıcalar öğrencilerin tercihleri dışında evlerinden çok çok uzak okullara yerleştirilmiş olmaları, müslüman olmayan öğrencilerin İmam Hatip Liselerine yerleştirilmiş olması gibi çeşitli sorunlardı” dedi.

Geçtiğimiz yıl TEOG’da yerleştirme sorunlarının en çok İstanbul’da yaşandığını iddia eden Yılmaz, “Geçtiğimiz yıl yerleştirme sorununun en çok yaşandığı il İstanbul’du. İstanbul’da yerleştirme sorunu çözülürse Türkiye’de de çözülür. Ancak yaşanan sorunun esas nedeni lise kontenjanlarının 8’inci sınıfı bitiren öğrencileri alacak yeterlilikte olmamasıydı. İstanbul’da 8'inci sınıfı bitiren öğrenci sayısı 214 bin 552 idi. Liselerin kontenjanı ise özel okullar dahil 189 bin 363’dü. Dolayısıyla 25 bin 189 öğrenci için yeterli kontenjan yoktu. Anadolu liselerinde sınıf mevcutlarının, artırılması da sorunu çözmeye yeterli olmadı. Başka bir ifade ile sınav sonucuna bakılmaksızın 8’inci sınıfı bitiren her öğrenciye istediği liseye kayıt hakkı verilse de sorun çözülmez. Bu sorunun çözümünün tek yolu derslik sayısını arttırmaktır. Bunun içinde öncelikli olarak tek tek her ilçede tüm okul türlerindeki sınıf kontenjanları en verimli kullanacak şekilde bir organizasyon yapmaktır” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl yaşanan sorunların bu yıl henüz yaşanmadığını belirten Yılmaz, “Doğal nüfus artışıyla birlikte zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması liseye devam oranlarının da artmasını dolayısıyla derslik ihtiyacını beraberinde getirdi. Daha öncede belirttiğim gibi önce her ilçede ilkokullardaki atıl kapasiteyi belirleyip gerekli düzenlemeyi yaparak atıl kapasiteleri birleştirip, ortaokullara yönelik kullanılmasını sağlardım. İkinci adım olarak ortaokulların atıl kapasitelerini birleştirip liseler için kullanılmasını sağlardım. Son olarak hayırseverlerden ve TOKİ müteahhitlerinden en çok sorunun yaşandığı belirli bölgelere okul yapmalarını isterdim. Şişli, Beşiktaş, Kadıköy, Beyoğlu gibi merkez ilçelerde yaşayan nüfus az olduğundan bu ilçelerdeki ilk ve ortaokuldaki atıl kapasiteler birleştirilerek liseye daha fazla öğrenci yerleştirilebilir” diye konuştu.

Oluşturulan yeni sistem ile ilgili Yılmaz, “Medyaya yansımış olan bilgilere göre sistemin ana düşüncesi özel okulların erken kayıt yapmasını sağlayarak, devlet okullarına daha hızlı yerleştirme yapabilmek. Özel okula kayıt yaptıran öğrencileri tekrar yerleştirme sistemine dahil etmeyerek yerleştirmeyi etkinleştirmek. Özel okulların bir hafta içinde kayıtlarını doldurmaları mümkün değildir. Bu durumda en çok istediği okula giren çok az sayıda öğrenci kaydını yaptıracaktır. Diğerleri Anadolu Liselerindeki kayıt dönemlerinin sonucunu bekleyecektir. Her halde özel okullara bir haftanın dışında kayıt yasağı getirilemez” şeklinde konuştu.

Özel okulların “Biz sizin ön kaydınızı alalım, e-okula işlemeyelim, sizin istediğiniz okulun olmaması durumunda kaydınızı kesinleştiririz” diyeceklerini söyleyen Yılmaz, “Pek çok özel okul, velilerine ‘Biz sizin ön kaydınızı alalım, e-okula işlemeyelim, sizin istediğiniz okulun olmaması durumunda kaydınızı kesinleştiririz’ diyecektir. Dolayısıyla sistem anadolu liselerinde nakil kayıtlar başlandığı dönemde en hareketli günlerini yaşamaya başlayacaktır. Ancak sistem, Anadolu lisesi kayıtlarını en geç 15 Temmuz’da başlatması ve her hafta haftada iki defa yerleştirme yapması durumunda çok daha hızlı yürüyecektir. Aslında e-okulda her akşam okulların açık kontenjanları görülebilir. Dolayısıyla otomatik olarak kayıt bir üste kaydırılabilir. Bu yapılabilse işlem çok daha hızlı ilerleyecektir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile