Tepebasi, 500 Eskisehirliyi Daha Çanakkale Destani'nin Yazildigi Tarihi Yarimadaya Tasidi

Tepebasi, 500 Eskisehirliyi Daha Çanakkale Destani'nin Yazildigi Tarihi Yarimadaya Tasidi

Tepebasi Belediyesi düzenledigi kültür turuyla 500 Eskisehirliyi daha Çanakkale Destani’nin yazildigi tarihi yarimadaya tasidi.

Tepebasi Belediyesi, Eskisehirlilere düzenledigi kültür turlariyla Çanakkale Destani’nin yazildigi topraklari yerinde görme imkani saglamaya devam ediyor. Bu kez 500 Eskisehirlinin katilimi ile gerçeklesen programda Tepebasi kafilesi, Sehitler Diyari Çanakkale ve tarihi yarimadayi rehberler esliginde gezdi. Gezide Eskisehirliler, binlerce vatan evladinin sehit düstügü ve Çanakkale Destani’nin yazilarak düsmanin yurda girisinin engellendigi kutsal topraklari yerinde görme imkani buldu. Sabahin erken saatlerinde Çanakkale iskelesinden feribotlarla tarihi yarimadaya geçen Tepebasi kafilesi; Seyit Onbasi tabyasi, Sahindere Hastane Sehitligi, Hilali Ahmer Saglik Müzesi, Çanakkale Sehitler Abidesi, Seddülbahir Köyü, Alçitepe Köyü, 57’nci Alay Sehitligi ve Conk Bayiri’ni rehberler esliginde gezerek Çanakkale Savaslari ile ilgili bilgiler aldi.

“Onlara ne kadar dua etsek azdir"

Sehitler Abidesi’nin önünde Eskisehirlilere hitap eden Tepebasi Belediye Baskani Ahmet Ataç, “Eskisehir’in çok degerli, yürekli insanlari, Çanakkale’ye hos geldiniz. Sizler her zaman dik durdunuz, yan yana oldunuz ve bizleri hiçbir zaman yalniz birakmadiniz, bu birliktelik devam edecek. Gelibolu’da Çanakkale Destani’nin ruhunu yasiyoruz. Eger bu destan yazilmasaydi, bugün bu güzel vatanda yasayamiyor olacaktik. Öncelikle bu destanin yazilmasinin mimari, liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve yaklasik 250 bin sehidimizi saygiyla aniyorum, nur içinde yatsinlar. Buradan bakinca o kadar güzel görünüyorsunuz ki. Burasi Türkiye’nin en kutsal topraklari, her metrekarede sehit kani var. Onlara ne kadar minnet etsek azdir. Emperyalist güçler donanmalari ve tüm ordulari ile ülkemize saldirdilar, onlari burada durdurduk. 18 Mart’ta deniz savaslari zaferimiz ile sonuçlaniyor. 25 Nisan 1915’te karadan saldirmaya basladilar. Çarpismalar o kadar siddetli ve yakin mesafedeki Düsmanin nefesi duyuluyor, metrekareye 6 bin kursun düsüyor, havada birbirine saplanan binlerce kursun var. Ibrahim Naci isimli yedek subayimiz, askerlerini kaybettikten sonra çarpismaya girmeden önce, helallesmeden kendi cenaze namazlarini kiliyor. Burada biz onlara haklarimizi helal etmeye geldik. Isiklar içinde yatsinlar, böyle bir destan ile ülkemiz kurtuldu. Bir yazarin da dedigi gibi, Çanakkale Zaferi, Kurtulus Savasi’nin önsözüdür. Orada da yine Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaslari bu vatani kurtardilar. Onlara ne kadar dua etsek azdir, yolumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün yolu olsun” seklinde konustu.



Eskisehirliler çok mutlu oldu

Tepebasi Belediyesi’nin kültür turlari ile Çanakkale’yi ve tarihi mekanlari görme sansi bulan Eskisehirliler de etkinlikten dolayi çok mutlu olduklarini ifade etti.

Tura katilan vatandaslar, “Belediyemize çok tesekkür ediyoruz, bize bu geziyi düzenledigi için. Tüylerimiz diken diken oldu, çok duygu dolu bir gezi. Tarihimize böylesine bir taniklik ile çok mutlu olduk. Düzenleyenlerden Allah razi olsun, tüm sehitlerimize minnettariz. Mekanlari cennet olsun. Eskisehir’e dönünce anlatmakla bitiremeyecegiz. Tamamen duygu dolu anlar yasadik. Atamizin kanlari ile çok zor sartlar altinda bu ülkeyi kurtardiklarini hissediyoruz. Bu durumda bizim de vatana sahip çikmamiz gerektigini biliyoruz” ifadelerini kullandi.

Ellerinde Türk Bayraklari bulunan katilimcilar Baskan Ataç ile hatira fotografi çektirmelerinin ardindan kendisine tesekkürlerini iletti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile