Tepebasi'nda Cumhuriyet Ve Eskisehir Konferansi

Tepebasi'nda Cumhuriyet Ve Eskisehir Konferansi

Tepebasi Belediyesi tarafindan Cumhuriyet ve Eskisehir konulu konferans düzenlendi. Konferansta cumhuriyetin ilan edilme süreci ve Eskisehir’in gelisimi konusuldu.

Tepebasi Belediyesi, tarih bilincine katki saglayacak programlara ev sahipligi yapmaya devam ediyor. Düzenlenen, ‘Cumhuriyet ve Eskisehir’ konferansi, Özdilek Sanat Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Konferansa Tepebasi Belediye Baskani Dt. Ahmet Ataç’in yani sira meclis üyeleri ve Eskisehirliler katildi.



“Eskisehir’in kurtulusu ile ilgili bir kitap serisi ve sergi yaptik”

Konferansta konusan Baskan Ataç, “Tarih Vakfi is birligi ile Eskisehir’in kurtulusu ile ilgili bir kitap serisi ve sergi yaptik. Son derece basarili oldu. Bugüne kadar böyle bir toplu çalisma yapilmadi. Ama yeterli degil. Konu o kadar büyük ki kolay kolay yetecek gibi degil. Ben bu kitaplarin hazirlanmasina emegi geçen Mehmet Alkan’a ve Kemal Yakut’a tesekkür ediyorum. Ayrica bu yil 16. Uluslararasi Eskisehir Pismis Toprak Sempozyumunda 20 sanatçi tek bir eser yapiyor. O da yine 100’üncü yil anisina sehrimize armagan edecegiz. Gerçekten çok vasifli özellikli detayinda çok incelikler olan bir anit ortaya çikiyor. Onu yapmaktan da büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.



“Cumhuriyeti yasatmanin tek çaresi demokrasi”

Moderatörlügünü Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan’in yaptigi konferansta Prof. Dr. Kemal Yakut ve Prof. Dr. Esra Sarikoyuncu konusmaci olarak katildi.

Cumhuriyet’in ilan edilme sürecini anlatan Mehmet Ö. Alkan, “Cumhuriyet simdi 100’üncü yasinda. Cumhuriyeti yasamak ve yasatmak istiyorsak bunun tek bir çaresi var. Daha fazla demokrasi, ne kadar çok demokrasi, cumhuriyet o kadar çok yasayacak” dedi.



“Eskisehir Ankara’yi koruyan bir kale olmustur”

Prof. Dr. Esra Sarikoyuncu, “Eskisehir milli mücadele döneminde çok önemli yere sahip. Öncelikle sebebi Anadolu’yu Istanbul’a ve Ankara’ya baglayan demiryoluna sahip. Kuvayi Milliye’nin önde gelen liderleri Eskisehir üzerinden Istanbul’a, Ankara’ya veya Anadolu’nun diger illerine geçmek durumundaydilar. Ankara’nin milli direnisin merkezi olmasindan sonra Eskisehir Ankara’yi koruyan bir kale konumuna geldi. Dolayisiyla da kurtulus savasinin en kanli savasi Eskisehir ve çevresinde meydana gelmistir. 1. ve 2. Inönü Muharebeleri sadece bati cephesinin degil kurtulus savasi içinde dönüm noktasi olmustur. Isgalci olmalari etkisiyle Ingiliz ve Avusturya basini bu savaslari dikkatle takip etmislerdir” diyerek bati cephesinde geçen savaslarin Ingiliz ve Avusturya basinina nasil yansidigini anlatti.

“Eskisehir bir cumhuriyet kentidir”

Prof. Dr. Kemal Yakut ise Eskisehir’in isgalini ve kurtulusuna yönelik bilgiler vererek Cumhuriyet kenti olan Eskisehir’in isgalden bugüne nasil geldigini görsellerle anlatti. Yakut, “Eskisehir’in gelisimi cumhuriyetin ilk 15 yilinda hizli gelismistir. 1950’lili yillarda bir duraklamaya girdigini 1960’li yillarda da bir gerilemeye girmistir, fakat 1990’li yillarin sonunda buradaki belediyelerin iste Ahmet Baskanin Yilmaz Hoca gibi isimlerle hizli bir gelisime girmistir. Eskisehir bir cumhuriyet kentidir. Hatta cumhuriyetin bir laboratuvari olarak da degerlendirilebilir” diye konustu.



“Tepebasi Belediyesi’ne ve Tarih Vakfi’na tesekkür ediyorum”

Yakut ayrica, Eskisehir’in düsman isgalinden kurtulusunun 100’üncü yil dönümü nedeniyle hazirlanan kitap serisinden ve sergiden söz ederek “Bu projenin arkasinda çok degerli baskanimiz Ahmet Ataç olmasaydi, olmayacakti. Çünkü Türkiye’de bu tür projelere göz kirpan bir ülke degil. Bu projeye biz ilk Ahmet Ataç baskana ilettigimiz büyük bir heyecanla karsiladi. Ben kendilerine, Tepebasi Belediyesi’ne ve Tarih Vakfi’na tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Konferans sonunda konusmacilar, katilanlarin merak ettikleri sorulari yanitladi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile