Eskisehir Tepebasi Belediyesi, Baskan Ahmet Ataç’in önderliginde 2011 yilindan bu yana, pandemi sürecinin engeli disinda her yil düzenli olarak Uluslararasi Siir Bulusmasi’ni düzenliyor. 2011 yilinda baslayan bu siir yolculugu, Yunus Emre’nin kenti olarak kabul gören Eskisehir’de geleneksel bir sanat etkinligine dönüstü. Siir Bulusmalari’nda her yil bir onur konugu ve onun siirine iliskin söylesiler ile odak ülke siiri ve siire dair söylesilerin yani sira siir okumalari, sergiler ve kent gezileri yer aliyor. Ülkemizden ve yurt disindan pek çok sairi Eskisehir’de bulusturan ve onlarin birbirleriyle olan sanatsal paylasim ve iletisimine imkan saglayan Tepebasi Belediyesi, usta sairlerle genç sairler arasindaki dayanismaya da önayak oluyor.
“Siir dostluklari kurmak”
Açilis konusmasi yapan Tepebasi Belediye Baskani Dt. Ahmet Ataç, siirin toplum üzerindeki iyilestirici etkisine ve Eskisehir’in böyle uluslararasi bir etkinlikle adini duyurmasinin önemini olduguna vurgu yaparak, “Küresel ve yerel pek çok sorunun günlük yasama tasindigi zorlu bir süreci adimladigimiz su günlerde, kültür ve sanatin iyilestirici dokunuslarina ihtiyacimiz var. Özelde siirin sözcüklerle olusturdugu iyilik dünyasi, bizleri bir araya getirip tanistirmasi ve birlikte paylasmamizi saglamasi disinda kültür alis verisiyle yeniden üretmemize de önayak oluyor. Siir yolculugumuzun her duraginda sözcüklerin büyülü dünyasinda yeni siir dostluklari kurmak; baris içinde, birlikte üretme ve paylasma mutlulugumuzu sicak tutuyor” dedi.
Bu yilki Uluslararasi Siir Bulusmasi’nda, her bulusmada oldugu gibi çocuklar da unutulmadi. Çocuklar ve yetiskinler için siirler yazmakta olan Elem Erk, Tepebasi Belediyesi Melih Savas Yasam Köyü ile Esentepe Çocuk Sanat Merkezi’nde çocuklarla bulustu ve onlarla siir ve masal etkinligi gerçeklestirdi.
Dolu bir program
Siir ve sairler üzerine yaptigi arastirmalari ile taninan sair Cenk Gündogdu, ‘Cumhuriyet ve Siir’ konulu söyleside, Türk Siirinin özellikle Cumhuriyet dönemindeki gelisimi ve bu süreçte olusan siir akimlari ile bazi yönelimleriyle ilgili bilgiler aktardi. Haydar Ergülen’in moderatörlügünde “Alova Siiri” oturumunda, Ahmet Bozkurt, Volkan Hacioglu ve Zeynep Arkan Onur Konugu Alova’nin siirlerinde isledigi konular üzerinde durdu. Odak Ülke Portekiz’den gelen sairler Mario Tiago Paixao, Catarina Nunes de Almeida, Daniel Jonas ve Tiago Torres da Silva da, Bengi De Sa Paixao moderatörlügünde ‘Portekiz Siiri’nde kendi siir serüvenlerini aktardi. Bir baska söylesi de, 30 yil önce Sivas Madimak’ta yasanan katliam ve yasamlarini cezaevinde geçirmekte olan iki sair Ilhan Sami Çomak ile Cengiz Sinan Çelik’in siirleri hakkindaydi. Rahmi Emeç’in moderatörlügünde Nalan Çelik, Haydar Ergülen ve Erkut Tokman konustu.
Tokman ayrica, Ilhan Sami Çomak için ‘Özgürlügün Alfabesi’ performansini gerçeklestirirken, program disi sahne alan tiyatro oyuncusu Latif Tiftikçi’de, Nâzim Hikmet’in 60’inci ölüm yil dönümü nedeniyle “Benerci Kendini Niçin Öldürdü” oyunundan bir kesit sundu. Bir baska önemli söylesiyi gerçeklestiren ögretim görevlisi yazar ve sair Metin Turan ise, Âsik Veysel ve onun dünyaya bakisi ile yasami ve eserleri üzerinde durdu. Siir Bulusmasinin bir baska etkinligi de Âsik Veysel Kolaj Sergisiydi. Sergi, Eskisehir Teknik Üniversitesi Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarimi Bölümü tarafindan hazirlanip Özdilek Sanat Merkezi’nde açildi. Ayrica iki ayri siir okumalarinda yurt disindan, ülkemizden ve kentimizden katilan sairler siirlerini katilimcilarla paylasti.
Sanat Çalistayi 12’inci kez düzenlendi
Uluslararasi Eskisehir Pismis Toprak Sempozyumu ve Uluslararasi Eskisehir Siir Bulusmasi ile birlikte Tepebasi Belediyesi’nin uluslararasi prestije sahip 3 sanat etkinliginden biri olan Uluslararasi Sanat Çalistayi’nin 12.’si düzenlendi.
Yerli ve yabanci 14 ressamin katildigi çalistayda sanatçilar, 5 gün boyunca halka açik bir sekilde eserlerini olusturdu. Sanat Çalistayi’na katilan vatandaslar etkinligin çok degerli oldugunu söylerken, sanatçilar da eserlerini halk ile iç içe sekilde yapmanin çok özel bir deneyim oldugunu ifade etti.
Bugüne kadar çalistaya katilan 304 sanatçi, 400’den fazla eseri Tepebasi Belediyesi’nin sanat koleksiyonuna kazandirdi.
“Halkimizi sanatla bulusturmak paha biçilemez”
Tepebasi Belediye Baskani Dt. Ahmet Ataç, düzenlenen sanat etkinliklerinin halk için önemli oldugunu kaydederek, “Halkimizi sanatla bulusturmak amaciyla Tepebasi Belediyesi ile 2010 yilinda baslattigimiz Ulusal Sanat Çalistayi’nin basarisi, yerli ve yabanci sanatçilarin ilgisiyle uluslararasi olarak devam ediyor. Bir diger gururumuz Eskisehir Tepebasi Belediyesi’nin kültür ve sanata destegini, sanatin bütün dallarinda sürdürmesidir. Tüm sanatçilarimiza, çalisma arkadaslarima tesekkür ediyorum. Bu güzelliklerin Türkiye’de tüm illere yayilmasini diliyorum, her yer Eskisehir olsun” seklinde konustu.
Tepebasi'nda Uluslararasi Sanat Etkinlikleri
Eskisehir Tepebasi Belediyesi, yillardir sürdürdügü uluslararasi sanat etkinlikleri ile kentin sanat yasamina katki sunarken, vatandaslar ile sanatçilari bir araya getirmeye devam ediyor.