Tercihlerdeki altın kurallar

Tercihlerdeki altın kurallar

Eğitimci - Yazar ve TV Programcısı Süleyman Beledioğlu, üniversitelerdeki boş kontenjanlara yönelik ek yerleştirmeler konusunda Beyaz gazeteye konuştu.

18-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan üniversitelerdeki boş kontenjanlara yönelik ek yerleştirmeler, öğrencilere dikkatli tercih yapmaları halinde büyük fırsatlar tanıyor.

EK yerleştirmeler için yapılacak tercihlerde, özellikle dikkat edilmesi gereken nokta; öğrencilerin kılavuzda açıklanan ve kendi puanlarından yüksek olan yerleri tercih edemiyor olmalarıdır.

Yine tercih yaparken dikkat edilmesi gereken bir hususu da; Beyazgazete okurları ile paylaşalım:

Öğrencilerin 1-2 kişilik kontenjan boşluğu bulunan bölümleri yazmaları halinde buraları tutturabilme imkanları vardır. Çünkü öğrencilerde düşük kontenjanlı yerleri tercih etmeme eğilimi ortaya çıkabilmektedir.

Tercihlerde “kesin tutar” ya da “kesin tutmaz” tarzında uç yargılarda bulunmak her zaman için yanlıştır. Puanınızdan ne kadar düşük yeri yazarsanız yazınız bunun asla bir garantisi yoktur. Çünkü tercih yapmak bir sosyal olaydır ve bunun önceden tahmin edilebilmesi mümkün değildir.

• Meslek Seçimi
Yetenek ve yatkınlığınıza uygun olan ve bir ömür boyu bütün zorluklarına katılabileceğiniz meslekleri seçiniz.

Bazı mesleklerin “yasası olup” bunları firmaların çalıştırmaları zorunludur. Bu tür mesleklerin seçilmesi iş bulma kolaylığını sağlar (Makine Mühendisi, Elektrik-Elektronik Mühendisi, İnşaat Mühendisi vs.)

• Geleceğin Mesleğini Değil Bugünün Mesleğini Seçiniz

Geleceğin mesleği söylemi, çoğu durumda “hayal satma” stratejisi olarak karşınıza çıkar.

Bu durumda şu soruların sorulup, yanıtlarının aranması gerekir:
1) Bu meslek neden bu günün mesleği değil?
2) Bu mesleği ilgilendiren teknoloji üretimi kaç yılda yaygınlaşır ve halka iner?
3) Bu mesleğin mezunlarının rahat iş bulabilmesi için hangi koşullar ve kaç yıl gerekir?

Öğrenciler şunu unutmamalı ki, 4 yıl sonra ailelerinin yardımı olmadan bir hayat kurmaları gerekecektir. Bu durumda, geleceğin değil bugünün mesleğini seçmeleri daha doğru olacaktır. Çünkü “gelecek ne zaman gelecek?” bu belli değildir.

Önerimiz şudur ki bugünün mesleğinde okuyup geleceğin mesleklerinde yan dal, çift ana dal ve yüksek lisans yapma stratejisi benimsenmelidir.

Öğrencilere ek yerleştirmelerde mutlaka, gerontoloji, ergoterapi, dil ve konuşma terapisi ve acil yardım ve afet yönetimi gibi mezunu az olan bölümleri yazmalarını öneriyoruz. Bu bölümler sadece bir-iki üniversitede bulunmaktadır. 4 yıllık olan bu bölümlerin mezunlarına firmalar aşırı derecede ilgi göstermektedir ve şu anda iş bulma sorunu yaşanmamaktadır.

• Tercih Psikolojisine Dikkat Ediniz
“Pişmanlığımız, her zaman pişman olduğumuz şeyden daha büyüktür” bu yargıyı neden hatırlatıyoruz? Çünkü öğrenciler Temmuz ayındaki 1. tercihlerde “Neresi tutarsa tutsun” şeklinde bir tercih yapmayıp bir kez daha sınavı denemeye karar vermişler, ancak arkadaşlarının üniversiteye gitmesi üzerine, pişmanlık yaşamaya başlamış olabilirler. Bu pişmanlık da öğrenciye hiç düşünmediği bölümleri sempatik göstermeye yetecek güçtedir.

Tercih psikolojisinin etkisi ile “pişmanlık” yaşamaya başlayan öğrenci eline kalemi alıp neresi tutarsa gitmeye yönelik tercih yapmaya başlayabilir. Bu çok büyük bir hata olup öğrencinin bir-iki yıl içinde kazandığı okulu bırakmasına kadar gidebilecek olan bir sürecin de başlamasına neden olabilir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile