Terle Yasanan Kaybi Daha Fazla Su Içerek Önleyin

Terle Yasanan Kaybi Daha Fazla Su Içerek Önleyin

Acibadem Kayseri Hastanesi Beslenme Uzmani Fatma Uçan, yaz aylarinda terlemeye bagli su kaybi yasandigini ve su tüketimine dikkat edilmesi gerektigini söyleyerek, yaz aylarinda terleme ile artan su kaybina karsilik daha fazla su içilmesi gerektigi konusunda uyardi.

Suyun hayat oldugunu ve oksijenden sonra insan hayati için gerekli olan en önemli ikinci madde oldugunu söyleyen Acibadem Kayseri Hastanesi Beslenme Uzmani Fatma Uçan, “Su hayattir desek, hiçbirimiz için yanlis bir tabir olmaz. Su oksijenden sonra insan hayati için gerekli olan ikinci en önemli madde diyebiliriz. Içerisinde bulundurdugu potasyum, sodyum, fosfat ve kalsiyum gibi minerallerle de bizim için hayati önem tasir. Bir kisinin yaklasik olarak vücut agirliginin yüzde 50’si ila 70’ini su olusturur. Yine ayni sekilde kanin yüzde 83’ünü, beynin ve kaslarin yaklasik yüzde 75’ini, yine ayni sekilde kemiklerin yüzde 22’sini su olusturur. Su bizim için hayati önem tasir. Su tüketimi metabolizmayi hizlandirir. Metabolizmayi hizlandirdigi gibi yine vücut aktivitesini yani kisinin canlilik halini de artirir ve gün içerisinde daha agrisiz, daha kendini zinde hissetmemize destek olur. Cilt için kiymetlidir, elastikiyeti artirir. Ayni zamanda saçtaki kepeklenmeler ve kirilmalarin da önüne geçmekte önemli bir faktördür. Derideki pullanmalari engellemede birebirdir diyebiliriz” ifadelerini kullandi.

"Su içmek hastaliklardan da koruyor"

Böbrek hastaliklarindan korunmak için suyun hayati önem tasidigini ifade eden Uçan, “Anne ve anne adaylari için karnimizdaki bebegin sivisini desteklemeye faydali oldugu gibi sonrasinda da anne sütünü destekler ve süt yapimina yardimci olur. Su kaybina bagli unutkanligin da önüne geçebilir. Çünkü biraz önce de bahsettigimiz gibi beynin yaklasik yüzde 75’ini su olusturuyor. Yeterli su alimi, beynin normal fonksiyonlarini yerine getirmesi, dolayisiyla hafizamizin da normal çalismasi anlamina gelir. Bu yüzden beyin aktivitesini gelistirmek için de yine su tüketimi bizim için önemlidir. Su içmek böbrekler için de hayati önem tasiyor. Böbrek hastaligindan korunmak için de yine ayni sekilde su gereklidir. Su kan hacmini artirir. Hücreler gerekli oksijen ve besini su sayesinde bir yerlerden bir yerlere tasirlar. Bu da demek oluyor ki bizim kalp aktivitemiz ve kalp sagligimiz için de yine ayni sekilde su tüketimi önemli. Kabizligin önüne geçmek için de su tüketimi tek basina yeterli degil ama düzenli beslenme, egzersiz ve büyük bir paydayi olusturan su tüketimi ile kabizligin önüne geçmemiz mümkün” seklinde konustu.

Günlük en az 2-2.5 litre su içilmesi gerektigini kaydeden Uçan, "5 yasindaki bir çocugun bile günde 1,5 litre su tüketmesi gerekiyor. Ergenlerde bu durum 2-2,5 litreye kadar çiksin istiyoruz. 70 yasindaki bir bireyi baz alirsak, günlük 2,1 litre su tüketimi gerekiyor. Bunu yaz ayi kis ayi diye elbette ki ayirmiyoruz. Kisin hiç ihtiyaç duymasak da ayni miktarda sulari mutlaka tüketelim. Yazin terledigimizden dolayi su tüketimimizin miktarini artirmamiz gerekiyor" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile