Terme Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, TERÇEP Dönem Başkanı Hasan Demir, TERÇEP Yönetim Kurulu üyeleri, ilçenin siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve Ünye Çevre Platformu Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra TMMOB Samsun İKK, Elektrik Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri oda başkanları katıldı.
Toplantının açılış konuşması yapan TERÇEP Sözcüsü Hasan Demir, "26 Haziran ÇED toplantısı öncesi görüş ve bildirileri konuşmak için buradayız. Perşembe gününe kadar neler yapabiliriz, bunu konuşacağız. Bu sorun sadece TERÇEP'in değil, bölgenin sorunu. Zaman birlik olma zamanı. Santralin Terme'ye kurulmaması konusunda kanun ve yasalar çerçevesinde her türlü haklarımızı arayacağız. Kanun ve yasaların dışına çıkmamız gerekiyorsa hiç tereddüt etmeden de kanun ve yasaların dışında hareket ederiz" dedi.
Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, kendilerinin de ÇED toplantısında yer almaları gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti:
"Fakat çağrılmadık. Dilekçe gönderdim davet gelmedi. Ama biz yine de orada olacağız. Bizi içeri almasalar da grup olarak giderek demokratik tepkimizi göstermeliyiz. Hedef belli. Santrali buraya yaptırmamak. Siyaset çözüm üretme siyaseti. Siyasetçiler ve Termeliler bir araya gelmeli. Bu iş belediyenin değil, halkın elinde. Bizi aşabilirler ama halkı asla. Halka rağmen santral yapılamaz. Eleştirilerin verilere dayalı olması lazım. Suçlu bulmak sorunları çözmez. Bizim ortak paydamız Terme."
Santral konusunun siyasete alet edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Kul, şunları kaydetti:
"Terme'ye yapılacak olan termik santral sadece Terme değil, Samsun, Ordu ve tüm çevrenin ortak sorunudur. Bu siyasi iktidar tarafından verilmiş bir karar bile olsa ben bu kararı uygulamayacağım ve sonuna kadar karşı çıkacağım. Santralin yapılmasını engellemek için ben teknik, hukuki tüm çalışmaları yapıyorum, yapanlarla birlikte hareket ediyorum. 26 Haziran'da teknik konularla ilgili itirazlarımızı da yaptık, yapmaya da devam ediyoruz . Ancak bu yeterli değil. Halkımızın desteği gerekiyor."
Konunun siyasi kararın ötesinde bürokratların ve sermaye çevrelerinin baskısı ile devam ettiğini ifade eden Kul, "Bana hükumetten hiçbir uyarı gelmedi . Santral buraya kurulursa Terme olmaz. Terme'de santral içinde oyun var. Santral için henüz imar uygulaması yapılmadı ve yer bile satın alınmadı. Santralin imarı konusunda Büyükşehir Belediyesi ile aynı düşüncedeyiz. Buradan Samsun'un 9 milletvekiline, STK ve Siyasi Partilerin İl Başkanlarına sesleniyorum Gelin 26 Haziran'da Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olun. Termelilerle birlikte bu santrale tepkimizi hep birlikte gösterelim" diye konuştu.
Toplantıda 26 Haziran'da Ankara'ya gitme ve ÇED raporuna toplu olarak itiraz dilekçesi verilmesi kararı çıktı.
Terme'de Kurulması Planlanan Termik Santral
Terme'de kurulması planlanan termik santral için 26 Haziran'da Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda düzenlenecek toplantı öncesi Terme Çevre Platformu (TERÇEP) yönetimi ve santral karşıtları bir araya geldi.