'Terminatör Böcekler' Görev Başında

Ormanların gelişimine büyük zararlar veren çam kese böceğiyle mücadele için laboratuvar ortamında çoğaltılan calosoma böcekleri doğaya salınmaya başlandı.

İçel Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarında, kızılçam ağaçlarına zarar veren çam kese böceklerine karşı biyolojik mücadele amacıyla üretilen ve halk arasında "terminatör böcek" olarak bilinen "calosoma"lar ormana bırakıldı. Bu böcekler sayesinde, ormanları tahrip edip, kurutamasa bile ibrelerini yiyerek ağaçların gelişmesine engel olan, insanları rahatsız eden çam kese böceğiyle mücadele, doğal dengeyi bozmadan biyolojik olarak yapılıyor.
İçel Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Çevlik Bal Ormanı'nda böceklerin bırakılması sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanların dengesini sağlamak için laboratuvar koşullarında çoğalttıkları bu böcekleri yılın uygun zamanlarında doğaya saldıklarını bildirdi.
Her yıl yaklaşık 30 bin calosoma böceğini doğaya bıraktıklarını ifade eden Baca, tabiatta bu böceklerden olduğunu fakat sayılarının biraz daha artması için laboratuvar ortamında çoğalmalarını sağladıklarını aktardı.
Görevlerinin sadece yangınla mücadele olmadığını vurgulayan Baca, "Ormancılıkta, doğanın ekosistemini dengede tutmak için de gerekli uygulamaları yapıyoruz. Ormanlara sadece yangınlar değil böcekler de zarar veriyor. Onların zararlarına dumansız yangın diyoruz. Bu böceklerle mücadele için calosoma böceğini saldık. Saldığımız böcekler hem anaç hem de larva. Bunlar çam kese böceklerinin tırtıllarını yiyerek besleniyor. Halk arasında 'Terminatör böcek' olarak bilinen calosoma böceklerinden her yıl ortalama 30 binini doğaya bırakıyoruz" diye konuştu.

Baca, İçel'de çoğaltılan bu böceklerin yurdun çeşitli yerlerinde de doğaya bırakıldığını belirterek, yaklaşık 12 bin böceğin de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gönderileceğini kaydetti.

Zararlı böceklerle mücadele için kuş yuvaları yaptıklarını da anlatan Baca, şöyle devam etti:
"Yırtıcı kuşların böcekleri yemesi de bizim için önemli. Bunun için her yıl 4 bin kuş yuvası yaptırıp ormanlarımıza asıyoruz. Onların evlerini oluşturuyoruz. Yine burada can suyu havuzu yapıyoruz. Akdeniz Bölgesi kurak bir mıntıka. Önümüzdeki dönem kışın kurak geçmesinden dolayı, tabiatta su sıkıntısı olacağından can suyu havuzları çok önemli. İlimizde ortalama her yıl 100 havuz inşa ediyoruz."
Bu dönemden itibaren orman yangınlarıyla mücadele için çalışacakların, bu yılın kurak geçmesi nedeniyle yangın riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Abit Baca, bu nedenle herkesin duyarlı hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile