Terminatör Böcekler Ormanları Koruyacak

Terminatör Böcekler Ormanları Koruyacak

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, çam ağaçlarına zarar veren çam kese böceği için biyolojik harp hazırlığına başlandı.


Edremit Orman İşletme Müdürlüğüne ait bir lojman laboratuvar haline getirilirken, Calosoma Sycophanda adlı böceğin üretimine de başlandı. Ormanlardan toplanan çam kese böcekleri (tırtıl) ile beslenen yırtıcı böcekler çoğalmaya başladı.

İki ay önce başlatılan çalışmalardan başarılı neticeler alınırken, 8 bin adet böcek üretilecek. Çam kese böceğinin ağaçların iğne yapraklarını yiyerek ağacın gelişmesini engellediğini belirten Orman İşletme Şefi Ekrem Türk, geçtiğimiz yıllarda yapılan mücadelenin başarılı olduğunu anlattı

Türk, ”Çam kese böceğiyle mücadele kapsamında doğadan topladığımız calasoma enginlerinin laboratuvar ortamında larvalarını elde etmek ve çoğaltmak için çalışma yaptırıyoruz. Şefliğimizin 12 bin adet programı bulunmakta. Şu ana kadar topladığımız erginlerle birlikte çıkardığımız larva sayısı 3 bine yaklaştı. Burhaniye şefliğinde 2-3 yıldır bu çalışma devam ediyor. Çam kese böceği zararından ve zarar gören yerlerde çalışmalarımız bundan sonra da her yıl devam edecek. Bir ay sonra bu larvalar, Burhaniye ormanlarına görüldüğü yerlere ormanlara götürülüp gömülecek. Bunlar çam kese böceği tırtıllarıyla beslenerek orman zararına büyük ölçüde azaltacak” dedi

Laborant Hasan Kaya da, ”Burhaniye Orman İşletme Şefliği laboratuvarında 12 yıldan beri laboratuvarımızda calasoma yırtıcı böceğini üretiyoruz. Bunları bölgemizde zararlı olan gençlik sahalarımıza götürüp gömüyoruz. Bir yıl içinde de faydasını görüyoruz” diye konuştu.

Edremit Orman İşletme Müdürü Mehmet Demirbağ, çam kese böceği ile mücadelede kimyasal metotların ekolojik dengeye zarar verebileceğini göz önüne alarak 150 adet böcek ürettiklerini ifade etti.

Bu yıl 12 bin adet terminatör böcek üretmeyi hedeflediklerini bildiren Demirbağ, “Bir böcek bir günde ortalama 20 zararlıyı etkisiz hale getiriyor. 150 bin adet böcek üreterek ormana bıraktık. 15 Şubat’ta başlayan çalışmalarımız 15 Mayıs’a kadar devam ediyor. Bu her yıl tekrarlanıyor. Bir çeşit biyolojik harp yapılıyor. Tamamen doğal olan bu çalışma eko sisteme hiçbir zarar vermiyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile