Terör Mağduru Esnafta 'Erteleme' Sevinci

RAUF MALTAŞ-NAZMİ AKYOL - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Güneydoğu'da terörist saldırılardan zarar gören esnafın vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesine ilişkin açıklaması, bölge esnafını mutlu etti.

7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerine ve ilçelere taşıyan, hendek kazan, barikat kuran, yollar ile hendek ve barikatlara patlayıcı tuzaklayan PKK'lı teröristlerin saldırılarını gerçekleştirdiği Diyarbakır'ın Sur, Silvan ve Bismil, Şırnak'ın Cizre ve Silopi, Mardin'in Derik, Dargeçit ve Nusaybin ilçelerindeki esnaf mağduriyet yaşıyor.

İlçelerin teröristlerden temizlenmesi, kurulan barikatların kaldırılması, kazılan hendeklerin doldurulması, tuzaklanan patlayıcıların imha edilmesi için gerçekleştirilecek operasyonlarda, sivillerin can ve mal güvenliği için halen bazı ilçelerde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sürüyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün vergi ve sigorta primlerinin 31 Ağustos 2016'ya kadar ertelenecek olması, terör saldırılarının sürmesi nedeniyle bölge esnafını buruk da olsa sevindirdi.

- "Esnafın toparlanmasına katkı sunacak"

Hak ve Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Ramazan Azboy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör olaylarının esnafı iflasın eşiğine getirdiğini vurguladı.

Yaklaşık 500 esnafın sadece Sur ilçesinde iş yerini kapatmak zorunda kaldığını belirten Azboy, mağduriyetinin her geçen gün daha da büyüdüğüne dikkati çekti.

Devletin, esnafın mağduriyetini gidermeye yönelik çalışmalarını sevinçle karşıladıklarını ifade eden Azboy, şunları kaydetti:

"Başbakanımızın vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesini açıklaması yüreğimize su serpti. Çek ve senedi elinde olup bankaya yatırmak isteyen bazı esnafımızda eylemler nedeniyle işlemlerini yapamıyor. İşverenler açısından zararların karşılanacak olması güzel ancak işçiler içinde düzenlemelere ihtiyaç var. İşçiler ücretlerini alamıyor. Önemli kaybı olan işçilerin SGK primlerine destekte bulunulabilir. Özellikle Sur içinde vakıf kiracısı olan esnafın kiraları ötelenebilir. Vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesi esnafın toparlanmasına katkı sunacak."

- "Esnafın sicili bozulmasın"

Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Doğan Gazan da esnafın, vergi ve sigorta prim borcunun yanı sıra diğer borçlarının da ertelenmesini beklediğini belirtti.

Ağustos ayında Mardin'de kayıtlı 189 esnafın, iş yerini kapattığını aktaran Gazan, özellikle Nusaybin, Dargeçit ve Derik'te sıkıntının daha büyük olduğunu söyledi.

Esnafın tüm borçlarının ertelenmesini istediklerini aktaran Gazan, şöyle devam etti:

"Zararların giderilmesi için oluşturulan komisyonlarda ihtisas oda başkanları da yer alsın. Birlik olarak bankalarla irtibat kurup esnafın sicilinin bozulmaması için uğraşacağız. Esnafın almış olduğu kredilerin ertelenmesini talep edeceğiz. Düşük faizle ve sicillerinin bozulmaması için talepte bulunacağız. Hepimiz elimizi taşın altına koyup birlikte çalışmaya hazırız."

- "Sahip çıkılmasına sevindik"

Sur ilçesinde mağdur olan esnaf Sıtkı Özkal da 7 Haziran seçimlerinin ardından bölgede başlayan terör olayları nedeniyle yaklaşık 6 aydır büyük sıkıntı çektiklerini söyledi.

Özellikle son bir ayda yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle ev ve iş yerlerini terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan Özkal, "Zararımız çok büyük, 6 aydır kira ödeyemiyoruz. Belki vakıflara ait olan iş yerlerimizin bu süreçteki kirası talep edilmeyebilir. Adeta savaş ortamının içinde kaldık. Başbakanımızın borçlarımızı ertelemesinden çok bize sahip çıkışına sevindik. Verilen desteğin iyileştirilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile