-terör Sorununa Çok Boyutlu Yaklaşımın Strateji Merkezi Açıklaması

Terörle mücadele bilimsel metot ve verileri kullanmak suretiyle çözüm önerileri, stratejiler geliştiren Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı , hem çalışma yöntemi hem de personel sistemi bakımından farklılık gösteriyor. Uzman kişilerden yararlanabilmek için esnek bir istihdam sistemine sahip müsteşarlıkta çalışma masaları oluşturuluyor, yurt dışı ziyaretleriyle diğer örnekler inceleniyor.


Terörle mücadelede bütüncül bir stratejinin bulunmaması, terör sorununa çok boyutlu yaklaşan ve çözümler geliştiren sivil bir kurumunun olmaması hükümeti yeni bir adım atmaya yöneltti. Bu alandaki ihtiyaca cevap vermek üzere 2010'da kanunla Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kuruldu.

Müsteşarlık terörle mücadele bilimsel metot ve verileri kullanmak suretiyle çözüm önerileri, politika, stratejiler geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum, kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere faaliyetlerine başladı.

Böylece sorunu yalnızca güvenlik tedbirleriyle özdeşleştirmeyip, terörle mücadeleyi çok boyutlu bir çerçevede ele alan yeni bir kurumsal yapı harekete geçmiş oldu. Üç yıldır faaliyetlerini aralıksız sürdüren müsteşarlık, terör sorununu sosyal bilimlerin verileriyle hareket ederek, toplumsal, psikolojik, hukuki ve benzeri tüm boyutlarıyla ele alıyor, uluslararası deneyimleri kazandıracak önemli projeler ve çalışmalar gerçekleştiriyor.

İlk olarak İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmalarına başlayan müsteşarlık, daha sonra koordinasyon görevini daha etkili bir şekilde yapabilmesi için 2011'de Başbakanlığa bağlandı. Kuruluş kanununda amacı, "Terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak" olarak belirtilen Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının görevleri ise şöyle sıralandı:

"Politika ve stratejiler belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütmek ve bu politika ve stratejilerin uygulamasını izlemek. Güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimlerinden gelen stratejik istihbaratı değerlendirmek ve ilgili birimlerle paylaşmak. Gerekli araştırma, analiz ve değerlendirme çalışmaları yapmak veya yaptırmak. Kamuoyunu bilgilendirmek ve halkla iletişimi sağlamak. Uluslararası gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek."

Operasyonel bir görevi bulunmayan müsteşarlık, kanunla oluşturulan ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın başkanlığında toplanan Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu'nun sekreterya görevini de yürütüyor. Müsteşarlığa bağlı İstihbarat Değerlendirme Merkezi ise terörle mücadele alanında oluşturulacak politika ve stratejileri ele alıyor.

-Esnek istihdam sistemi

Uzman kişilerden yararlanabilmek için esnek bir personel istihdam sistemi benimsenen müsteşarlıkta tüm kamu kurum ve kuruluşlarından personel geçici olarak görevlendirilebiliyor. Özel uzmanlık isteyen konularda ise sözleşmeli personel çalıştırılıyor. 2012 Ağustos ayından bu yana Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Doç. Dr. Ulvi Saran'ın başında bulunduğu müsteşarlık bünyesinde halihazırda 13 olan KDGM uzman yardımcısı sayısının yıl sonuna kadar 30'u bulması hedefleniyor. Müsteşarlık bünyesinde oluşturulan araştırma masalarında alanında uzman akademisyenler görev yaparken diğer yandan terörle mücadele alanında özel bilgi ve ihtisasından yararlanılmak istenen kişiler "müsteşarlık müşaviri" olarak görevlendiriliyor.

Müsteşarlığın çalışma yöntemleri ise dikkat çekiyor. Analiz çalışmalarının daha sağlıklı, verimli, etkili ve süratli bir şekilde yürütülmesi için akademisyenlerce çalışma masaları oluşturuluyor, yazar, araştırmacı, eski siyasetçi gibi alanında uzman kişilerle "Çarşamba Toplantıları"nda bir araya geliniyor. Müsteşarlık tarafından terörle mücadeleyle ilgili politika, strateji geliştirmek için ulusal ve uluslararası çalıştaylar da düzenliyor. Müsteşarlığın hazırladığı "Sessiz Devrim" kitabı da bu çalışmaların sonucu olarak dikkat çekiyor. Müsteşarlığa bağlı ekipler, yabancı ülkelerin terörle mücadele deneyimlerinin yerinde incelenmesi ve uygulamaya kazandırılması amacıyla çok sayıda ülkeyi de ziyaret ediyor.

- Çözüm sürecine lojistik destek

Türkiye'de son 11 yıllık sürede gerçekleştirilen değişim müsteşarlık tarafından "Sessiz Devrim: Türkiye'nin Demokratik Değişim ve Dönüşüm Envanteri, 2002-2012" başlığı altındaki kitapla bir araya getirildi.

Kitap önce Türkçe daha sonra da Arapça ve İngilizce olarak yayımlandı. Sessiz Devrim'in Fransızca, Almanca, İspanyolca ve Kürtçe baskıları da yayına hazırlanıyor. Kitap, yerli ve yabancı araştırmacılar, uzmanlar, akademisyenler ve düşünce kuruluşlarınca söz konusu dönemdeki demokratikleşme sürecinin ve terörle mücadeledeki paradigma değişiminin daha iyi anlaşılabilmesi için bir referans kitap olma özelliği de taşıyor.

Müsteşarlık, ayrıca çözüm sürecine lojistik destek de sağladı. Terörün sonlandırılmasına yönelik başlatılan süreçte müsteşarlık tarafından yoğun toplantılar, çalıştaylar, analizler ve değerlendirme raporları hazırlandı. Sürece entelektüel ve lojistik destek sağlandı. Bu yönde çalışmalara devam ediliyor.

Çözüm süreci kapsamında oluşturulan Akil İnsanlar Heyeti'nin görev yaptığı sürece ihtiyaç duydukları destek hizmetleri de Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığınca karşılandı. Ayrıca 30 Eylül'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 28 maddelik demokratikleşme paketi KDGM 'nin koordinasyonunda ayrıntılı bir çalışmayla hazırlandı.

- Terörle mücadelenin hafızası

KDGM aynı zamanda terörle mücadeleye ilişkin kurumsal bir hafıza da oluşturdu. Bu amaçla ilgili ulusal, uluslararası çalışmaları derlemek amacıyla müsteşarlık bünyesinde "Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi" faaliyete geçirildi. Bu sayede terörle mücadele alanında edinilen tecrübelerin, varılan sonuçlar değerlendirilebilecek, çalışmaların envanteri de çıkarılacak. Bu kapsamda Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi'nde büyük çoğunluğu güncel ve İngilizce olmak üzere 4 bin civarında kitap ve dergi bulunuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile