Kuzu, Meclis’te gazetecilerin BDP milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerle ilgili sorularını cevapladı. Fezlekelerin Adalet Bakanlığı’nın ardından Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve Karma Komisyona geleceğini belirten Kuzu, mevcut 855 dokunulmazlık dosyasından 750’ye yakınının BDP’ye ait olduğunu söyledi.
Yıllardır dokunulmazlıkları savunduğunu belirten Kuzu, “Ben bunu savunduğum zaman karşı çıkanlar, bugün dokunulmazlığı savunur hale geldiler” dedi.
Milletvekilleri için dokunulmazlığın rahat çalışmaları bakımından bir güvence olduğunu kaydeden Kuzu, “Ama tabii ki bu güvencenin Meclis’i suçluların sığındığı bir yer haline getirmemesi lazım” diye konuştu.
20 kişilik BDP grubu hakkında 750 dosya bulunmasını ‘el insaf, el merhamet’ sözleriyle değerlendiren Kuzu, “Ben ‘suç makinesi haline gelmiş’ dediğimde kızıyorlar. Bunun adı bu, başka izahı yok. Bundan dokunulmazlığı kaldırılsın, kaldırılmasın anlamı çıkmasın, bir gözlemimi söylüyorum. Kanun tanımazlıktır, aymazlıktır; bunları söylüyorum. Dokunulmazlığı kaldırma meselesini eski yıllarda denedik, biraz da vekilin kendine dikkat etmesi lazım” dedi.
İktidar ve muhalefetin dokunulmazlıklar konusunda birlikte karar vereceğini belirten Kuzu, bu dosyaların ön sıraya alınıp görüşülmesinin önünde hukuken hiçbir engel olmadığını vurguladı. Kuzu, “Toplumdaki şok etkisine bakılarak bu yapılabilir, benzeri örnekleri de var. Ama bundan mutlaka aradan çıkarıp gündeme alacağımız gibi bir anlam çıkmasın. Siyasi irade bunları düşünür, karar verir. Kaldı ki AK Parti’nin niyeti, gerçekten BDP’yi köşeye sıkıştırmak olsa, zaten elde 750 dosya var, herhalde savcılar boş dosya düzenlemez. Bizim böyle bir niyetimiz olmadığı belli ama bu son kucaklaşma tablosu hiç hoş değil. Vatandaş nezdinde hiç hoş olmayan bir durum” ifadelerini kullandı.
“ÖLÇÜ, TOPLUMDAKİ ŞOK ETKİSİ”
Karma Komisyonun dokunulmazlığı kaldırma ölçüsünde, yasaların öngördüğü ciddi bir kriter bulunmadığını kaydeden Kuzu, “Ondan dolayı da uygulama hep dönem sonuna kalmış. Cumhuriyet tarihi boyunca 3 bin dosya gelmiş, bunlardan sadece 42 dosyanın dokunulmazlığı kaldırılmış. Geriye kalanların tamamı dönem sonuna bırakılmış; sebebi ölçü olmamasından dolayı. Ama bir ölçü var, ne o; toplumdaki şok etkisi. Susurluk’ta da bunu gördük” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın, kucaklaşma görüntülerinden sonra yargıya talimat verdiğine ilişkin değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine Kuzu, aradan zaman geçtiğini ve Başbakan Erdoğan ve partinin yetkili organlarının konuyu bir kez daha gözden geçireceklerini söyledi.
Kuzu, “Nasıl bir karar varılır bilmiyorum. Hala o noktadalar mı, yoksa yeni bir değerlendirme mi yapılır bilmiyorum” dedi.
Bir muhabirin, "Başbakan ‘Meclis’te gereğini yaparız' demişti" sözleri üzerine Kuzu, “Dedi ama aradan aylar geçti. Siyasette 24 saat önemli. Bugün nasıl düşünür, ben onu bilemiyorum. Siyasi nasıl karar verirse biz bakacağız” dedi.
Dokunulmazlıkların kaldırılmasının parti kapatmaya bir dayanak olup olmayacağına ilişkin soru üzerine Kuzu, ikisinin farklı konular olduğunu belirterek, “Biz parti kapatmaya her zaman karşı olduk. Belki onlar ‘ah keşke kapatsalar’ diye istiyorlar ama herhalde böyle bir yanlışlık yapılmaz. Çünkü her kapatmayı yeni bir mağduriyet olarak işlemeye kalkıyorlar. Yeni parti kurulur, isim mi yok yani” diye konuştu.
Teröristlerle Kucaklaşan Bdp'li Vekiller İçin Hazırlanan Fezlekeler
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı olduğunu ancak, dokunulmazlıkların da Meclis’i suçluların sığındığı bir yer haline getirmemesi gerektiğini söyledi.