'terörle Mücadelede 'güçler, Coğrafi ve İstihbarat Birlikteliği' Sağlandı'

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, son yıllarda terörle mücadelede elde edilen başarının sırrını açıkladı.

Şahin, "Güçler birlikteliği, Coğrafi birliktelik ve İstihbarat birlikteliği" sağlandığından dolayı başarılar elde edildiğini vurguladı. Bakan Şahin, TRT Haber'e açıklamalarda bulundu. "Biz birlikte yaşadık, birlikte öldük." diyen Bakan Şahin, birlikte ölmeyi başaran millet olarak, birlikte yaşamanın da başarılması gerektiğini vurguladı. Gizliden sessiz ölüme karşı götürmek isteyenlere karşı dikkatli ve ona karşı bir duruş ortaya konulmasını isteyen Şahin, terörle mücadelenin her dönem kendi imkanlarına göre yapıldığını vurguladı. "Terör belasına yönelik yaklaşımlar çözüm önerileri konusunda doğal olarak dönem dönem farklı düşünceler ve o düşünceler doğrultusunda şekillenen uygulamalar söz konusudur." diyen Şahin, terörle mücadele ederken terörün mantığını, terör örgütünün gayesini, hedefini iyi anlamak gerektiğini vurguladı. Terör örgütünün hedefinin topyekûn Türk milleti, milletin birliği, bütünlüğü olduğunu vurgulayan Şahin, örgüte karşı mücadelenin tek bir kişi ile değil devletin tüm kurumlarıyla yargısı da dâhil yapılması gerektiğini ifade etti.

Örgütün hedefinin bir sınırda bitmediğini, örgüte karşı mücadelenin de bir yerde bir grubun sorumluluğunda kalmaması gerektiğini belirten Şahin, şöyle devam etti: "Topyekûn mücadele edilmesi lazım ve topyekûn mücadelede birlik olunması lazım. Sağlanması lazım ve sağlandı. Şehirde polis, bununla sorumludur ama sadece polis değildir, kırsalda jandarma ve silahlı kuvvetler sorumludur yetkilidir ama yeterli değildir. örgüt ve örgüt militanları kırsaldan eylemini koyup şehre geldiği zaman kırsaldaki güvenlik gücümüz şehirle entegre olmak durumundadır. O da gideceği yere gitmeden gideceği yerdeki güvenlik teşkilatımız bundan bir şekilde haberdar olmalı ve önlemini alması gerekmektedir. Kırsalda güvenlik güçlerimiz bellidir. Jandarmadır, silahlı kuvvetler unsurlarıdır. Polis şehirdedir ağırlık merkezi kırsaldaysa şehirdeki polis de gidip terörle mücadeleye katılmalıdır katkı vermelidir. Bunun tam aksi kırsaldaki silahlı kuvvetler unsurları jandarma da gerektiğinde şehirde takibini yapmalıdır ve birbiriyle entegre olmalıdır. Polis ve jandarmamız tamamıyla birbiriyle entegre olmuş vaziyettedir. İkisinin sadece elbise renkleri farklıdır. Ama görev düzeni ve birlikteliği iç içedir aynıdır. Son yıllarda yapılan budur." "MÜCADELE TOPYEKÜN YAPILIYOR" Terörle mücadelede "Güçler birlikteliği, Coğrafi birliktelik ve İstihbarat birlikteliği" sağlandığının altını çizen Şahin, "Belki bu birincisi olmalıydı. Haber alma operasyonun takibin önünden gelir. Polis jandarma istihbarat birimlerimiz ve ulusal istihbarat birimimiz olan MİT'teki 3'lü istihbarat ayağımız birlikte ve iç içe tek bir kurum gibi çalışmayı başarmışlardır. Bu genel anlayışın gereği olarak son yıllarda. İstanbul'da eylem koyup Adana'ya kaçtığı zaman kaçamamalı idi ve kaçamıyor. Adana'da eylem koyup Mardin'de yaşayamamalı yaşayamıyor. Şehirde eylem koyup kırsalda mağaralarda yaşıyordu. Yaşayamaz hale geldi yaşayamamalıydı çünkü. Güçlerin birlikteliği, istihbarat birlikteliği topyekûn ülke sathında Mustafa Kemal Atatürk'ün hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır anlayışının terörle mücadelede de hayata geçirilmesi anlayışıyladır ki son yıllarda terörle mücadelede kahraman güvenlik personelimiz büyük başarılar elde etmişlerdir. Ben kendilerini her zaman içtenlikle kutluyorum. Bu vesileyle müsaade ederseniz bir teşekkür daha etmek istiyorum yeni yılın bu ilk günlerinde." "KIRMIZI ÇİZGİLERİMİZ VAR, ÜLKEYİ BÖLDÜRTMEYİZ" Müzakereler konusuna da değinen Şahin, terörle mücadelenin silahlı yönü olduğu kadar başka türlü de terör hadisesini değerlendirmek onu kontrol altına alacak yolları konuşmak ve görüşmenin de mümkün olduğunu ifade etti.

Şahin, "Devletimiz büyük bir devlettir. Devletin pek çok farklı kurumu vardır. Herkesin kendine göre yapabileceği işler alabileceği roller vardır. Ama bu şu demek değildir. Devletin kurumları birbirine rağmen iş yapmaz yaparsa zaten yanlış olur. Bu bir koordinasyon işidir ve koordinasyon içinde yapılmalıdır. Bizim bu görüşmelerde veya başka görüşmelerde ne zaman olursa olsun bugün de gelecekte olmazlarımız vardır. Kırmızı çizgilerimiz vardır. Bunlar nelerdir. Tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak. Bölünmezliktir. Biz bu ülkeyi böldürtmeyiz. Bu ülkenin üzerinde Sayın Başbakanın ifadesi ile kimseye operasyon yaptırtmayız yaptıramayız. Çünkü bunun ardında Sarıkamış var bunun ardında Çanakkale var. Bunun ardında bin yılın mücadelesi var teri var kanı var kemiği var hatırası var. Dolayısı ile burada çözüm arayışı olarak olaya bakmak lazım. Bizim için nihai hedef bu ülkede bu ülkeyi ve bu ülke insanına rahatsız edici halkımıza düşmanlık yapan hiçbir örgütün kalmamasıdır. Onların etkisi hale getirilmesi sureti ile de olur başka türlü tasfiyesi ile de olur, olmalıdır. Belki de daha doğru olanı yani bu karşılıklı mücadeleyi sürdürerek, saldırıya karşı saldırıyı veya takibi gerçekleştirerek yapmak yerine eğer terör örgütü ve onu akıl hocaları ve onun yöneticileri bu işten bir şekilde vazgeçerek bir şekilde pişman olarak ya da başka saiklerle bu ülke insanını rahatsız etmek bunun başka bir yöntemi de varsa ama bir taviz olarak değil bu bir terör örgütünün hedefini kabul ederek değil bu bu ülkenin milli hassasiyetlerini milli değerlerini koruyarak biraz önce ifade ettim kırmızı çizgilere halel getirmeden daha alt başlıklarda oluşturulabilecek çözümlerle mümkün olabilir." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile