Terörle Mücadelede Yeni Yapılanma

Terörle Mücadelede Yeni Yapılanma

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ülkenin terörle mücadele konusunda yeni bir yapılanma içerisine girdiğini, bu kapsamda polisin operasyonlarda gerektiği gibi yer almasının sağlanacağını belirtti. Sertleşmenin söz konusu olmadığını belirten Şahin, Silvan soruşturmasının 1 hafta içinde tamamlanacağını söyledi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ordu‘da yapılacak OR-Gİ Havaalanı‘nın temel atma törenine katılmak için Ankara‘dan Samsun‘a uçakla geldi. Vali Hüseyin Aksoy ve protokol üyelerince Samsun Havaalanı‘nda resmi törenle karşılanan Bakan Şahin ve Yıldırım, çıkışta basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Silvan ilçesinde 13 askerin şehit edilmesiyle ilgili yürütülen soruşturma, polisin terörle mücadelede etkin kullanılması ve yeni terör stratejilerin geliştirilmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Gelişen terör olaylarına karşı polisimizin daha etkin rol alması, yerine göre özel operasyonlar yapması konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın açıklamaları olmuştur. Bu da bakanlığımızın yaptığı planlama ve hazırlıklar doğrultusunda ifade edilmiş bir açıklamadır" şeklinde

konuştu.

Diyarbakır‘ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit edilmesiyle ilgili soruşturmayı değerlendiren Şahin, "Soruşturma devam ediyor. Alan incelemesi, tanık incelemesi, belgelerin incelemesi sürüyor. Müfettişlerin ayrı çalışma yöntemleri vardır. Bu şekildeki yöntemlerle soruşturma devam etmektedir. 1 hafta içerisinde bir neticeye varılır" dedi.

Jandarma ve diğer iç güvenlik birimlerinin her zaman operasyon yapmaya hazır olduğunu dile getiren Şahin, "Belli hassas bölgeler ifadesi de kullanıldı" şeklindeki hatırlatma üzerine, "Bölgelerin hassasiyeti, olayların odaklandığı noktalar demektir. Terör olaylarının daha çok gerçekleştiği ve gerçekleşmesi ihtimalinin ağırlıklı olduğu yerler demektir. Bu yönde alınan istihbaratlara bağlı olarak nerenin hassas olduğu, ne zaman hassas olduğu belirlenir" ifadelerini kullandı.

Polisin böyle bir değişikliğe hazır olup olmadığının sorulması ve askerin terörle mücadelede farklı yöntemler kullandığının hatırlatılması üzerine, Bakan Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Polisin de jandarmanın da yaptığı çalışmaların ortak bir amacı var. Hepsinin amacı tektir, birlik ve beraberliktir. Amacın gereği olarak nerede, ne zaman, hangi birimin etkin rol alacağı yönetim tarafından kararlaştırılır. Bu alanlar vazgeçilmez çizgilerle ve mekanlarla birbirinden ayrılmış değil."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın yeni yapılanma ile ilgili açıklamasının, "Asker yerine polis görevlendiriliyor" şeklinde olmadığını belirten Şahin, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Polisin operasyonlarda yerine ve gereğine göre daha etkin rol alacağı yönündedir. Bakanlık olarak geliştirdiğimiz bir yöntemdir. Terörle mücadelede zaman içerisinde ve yakın zamanda yapısal yönteme ilişkin yenilikler, değişiklikler olacaktır, olması da gereklidir. Ama bu yapıda ve yöntemde ne asker dışarıya alınmıştır

ne de polis tamamen işin içine dahil edilmiştir. Tedbirler şartlara göre geliştirilir, durup dururken yapısal ve yöntemsel değişikliğe gidilmez. Sertleşme değil, gereğini daha doğru, yerinde yapma anlamamın dadır. Gereğini daha düzgün, akılcı, daha sıfır zayiatla yaparak bu memlekette huzuru sağlama çalışmasıdır. Terörle ilgili gelişmeler karşısında güvenlik güçlerimizin imkan ve donanımı ile hareket kabiliyetini yeniden değerlendirmek durumundayız. Her şey birbiriyle bağlantılıdır. Türkiye‘nin

kardeşliğini, milletin kardeşliğini yer yer nerede bulursak orada vurgularız. Bu kardeşler zinciri el ele Hakkari‘ye kadar gider. Orada, Misak-ı Milli sınırında Şemdinli‘de Çukurca‘nın yakınında durur. Oradan ne ileri ne de geri gider."

Sözleşmeli er konusunu da değerlendiren İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, çalışmanın terörle mücadele ile doğrudan değil, dolaylı ilgili bir konu olduğunu, sınır güvenliği kapsamına girdiğini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile