Terörün Hedefi Huzur ve Demokrasi

Türkiye`de barış ve huzur ortamının belirdiği; hak ve özgürlüklerin genişletme çalışmalarının hayata geçirildiği dönemlerde terör olaylarının şiddetini artırdığı dikkat çekiyor.

Türkiye ne zaman kabuğunu kırıp, demokratikleşme ve ilerleme yoluna girse hemen bir terör saldırısı yaşanıyor.

Terör uzmanları, terör olaylarının amacının kaos çıkarıp gündemi değiştirmek olduğunu ifade ediyor. 1993`ün başında Genelkurmay ve hükümet terörün bitirilmesi için, PKK`nın tasfiye edilmesi için bugün yapılmaya çalışılan açılım benzeri bir planı uygulamak için konsensuse vardı. Turgut Özal ve Eşref Bitlis`in de aralarında bulunduğu bir fikir cephesi tarafından hazırlanan bu çalışma için Milli Güvenlik Genel Kurulu`nda hükümete tavsiye kararı çıktı. Bunun için kademeli bir af çıkarılacak, dışarıda da Barzani ve Talabani ile işbirliği ile yapılacaktı. Hem içeride hem de dışarıda aynı anda adımlar atılarak sorunun çözülmesi hedeflenmiş ve yol haritası hazırlanmıştı. Tam adımlar atılacakken 25 mayıs 1993’te Bingöl’de 33 erin şehit edildiği haberi tüm Türkiye’ye üzüntüye boğdu.
22 Ekim 2007’de yapılan Cumhurbaşkanlığı referandumunun hemen öncesinde Dağlıca’da meydana gelen terör saldırısında 12 asker şehit düştü. 12 Eylül 2010’da yapılan Anayasa referandumu öncesinde Hakkari Şemdinli`de Gediktepe Üst Bölgesine yapılan saldırı sonucu 11 asker şehit oldu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek 14 Temmuz 2011’de Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit düşmesiyle sonuçlanan saldırı sonrasında yaptığı açıklamada, “Bu tür hain saldırılar, vatanımızın bölünmez bütünlüğünü, milletimizin huzur ve barışını, ülkemizin istikrar ve güven ortamını hedef almaktadır. Bu ülkenin insanları arasına kin ve nifak sokmak isteyenler, hayal kırıklığına uğrayacak ve hak ettikleri cevabı alacaktır.” şeklinde açıklama yapmıştı.
Son şehit haberi Hakkari`den geldi. Son zamanların en fazla kayıplarından biri yaşandı. Çukurca ilçesinde teröristlerce yapılan saldırının ardından 26 ocağa daha ateş düştü. Son terör saldırısının anayasa çalışmalarının hız kazandığı ve Meclis Anayasa Komisyonu`nun ilk kez toplanacağı gün gerçekleştirilmesi dikkat çekti.
Saldırının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, "Şunu kimse unutmamalıdır ki; bize bu acıyı çektirenler, misliyle çekeceklerdir. Devletimizi bu saldırılarla sarstıklarını zannedenler, hizaya getireceklerini zannedenler, göreceklerdir ki bu saldırıların intikamı çok büyük olacaktır ve misliyle de alınacaktır`` ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz günlerde askeri üst düzey yetkililer ile birlikte Hakkari`deki üs bölgelerini ziyaret etmiş sınır birliklerinde görev yapan askerlere moral vermişti.







Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile