Çevre ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü, Batman Şube Müdürlüğü, dünyanın en nadide çiçeklerinden biri olan ters lale (Fritillaria Imperiaris) kaçakçılarına karşı mücadele başlattı. Biyokaçakçılığın önüne geçilmesi için tüm idari ve hukuki tedbirler hayata geçirildi. Kolluk kuvvetleri, yerel idareler ve yöre halkının bu konudaki farkındalığın artırılması için eğitim çalışmalarına ağırlık verildi.
Endemik bir tür olduğundan koruma altında olan ters lalenin toplanmasının, bir yerden başka bir yere nakil durumunun yasak olduğunu hatırlatan Batman Çevre Orman Şube Müdürü Ercan Turan, bu konudaki idari yaptırımların 32 bin TL'den başladığını, vatandaşlardan laleye herhangi bir müdahalede bulunmamalarını istedi. Batman'ın Sason dağlarında kendiliğinden yetişen ters lalenin kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satıldığı, buralarda kozmetik veya ilaç sanayiinde kullanıldığı yönünde ihbar alan Batman Çevre Orman Müdürlüğü, biyokaçakçılara karşı mücadele başlattı. Gelen ihbarları değerlendiren Çevre Orman ekipleri, ele geçirdikleri ters laleleri koruma altına aldı. Lalenin çiçeğinin yanı sıra aromatik yağ içeren yapraklarının da kullanıldığını belirten Turan, bu nedenle kaçakçıların bitkiyi soğan ve gövdesiyle sökerek götürdüğünü söyledi.
Biyokaçakçılığın önüne geçilmesi hususunda tüm idari ve hukuki tedbirleri hayata geçirdiklerini belirten Turan, kolluk kuvvetleri, yerel idareler ve yöre halkı da dahil olmak üzere tüm vatandaşlarda bu konudaki farkındalığın artırılması için bakanlığın talimatları doğrultusunda eğitim çalışmaları başlattıklarını kaydetti.
Ekolojik, ekonomik ve estetik-kültürel, açıdan önem taşıyan biyolojik çeşitliliğin korunması ve geleceğe taşınması gerektiğini belirten Turan, "Ülkemiz sahip olduğu zengin biyolojik çeşitlilik değeri ile bilimsel araştırma, koleksiyon ve en nihayetinde ticari amaçlar adına birçok yabancı için çekici bir hal almaktadır. Bu sebeple, tür sayısı kaybımız her gün artmaktadır. Biyolojik çeşitliliğimizi bu tehdide karşı korumak gün geçtikçe daha da önemli hale gelmektedir." dedi.
Ele geçirilen lalenin Malatya bölge müdürlüğüne gönderileceğini belirten Turan, yurt dışında getirisi yüksek olan ters laleden bölge halkının ekonomik olarak faydalanması için üretime yönelik çalışma yapacaklarını ifade etti.
Orman mühendisi Eyüp Yıldırım ise göz kamaştırıcı renkleriyle kadife hassaslığındaki çiçeği ve estetik görünümlü tersliğiyle adeta bir doğa harikası olan ters lalenin dünyanın en nadide çiçeklerinden biri olduğuna dikkat çekti. Endemik bir tür olan ve doğal görünüşüyle mevcut kültür lalelerinden çok daha gösterişli olan ters lalenin özellikle 1400 – 2500 rakımında belirli yerlerde yetiştiğini belirten Yıldırım, lalenin gen merkezinin Batman olduğu halde kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satıldığını, buralarda kozmetik ve ilaç sanayiinde kullanıldığını, hatta süs çiçeği olarak parkları süslemekte olduğunun bilindiğini söyledi.
TERS LALE
Dünyada bir benzeri daha bulunmayan ve anavatanı “Dağların Kenti” olarak da bilinen Hakkâri, Van, Bitlis, Erzurum, Batman gibi birçok ilde doğal olarak yetişen ters laleler özellikle 1400 – 2500 rakımında belirli yerlerde görülüyor. 167 türü bulunan ters lale çeşidinin en fazla görüldüğü ülke Türkiye olarak biliniyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 43 türü bulunan ters lalelerin 20'si endemik. Dünyada nesli tehlike altında olan ters lale Anadolu'da 'Ağlayan gelin' adıyla biliniyor. Gövde boyu 30- 100 santim arasında değişiyor. Çiçek açma dönemleri iklim şartlarına göre mart ve mayıs aylarında değişiyor. Çiçek rengi kırmızı, turuncu ve nadiren sarı oluyor .
Ters Lale Kaçakçılarına Karşı Mücadele Başlatıldı
Biyokaçakçılara karşı mücadele başlatıldı.