'Ters Lale'yi Koklamak Ve Fotograf Çekmek Için Vatandaslar Daga Tirmaniyor

'Ters Lale'yi Koklamak Ve Fotograf Çekmek Için Vatandaslar Daga Tirmaniyor

Güneydogu Anadolu Bölgesi’nin yüksek daglarini rengarenk süsleyen, koparilmasi yasak, kisa ömürlü endemik çiçek türü “ters lale” ilkbahar aylari ile birlikte Batman’da açti.

Batman’in Sason ilçesine bagli Helkiz Dagi yamaçlarinda ilkbaharin gelmesiyle birlikte ters laleler açti. Vatandaslar, kisa ömürlü endemik çiçek türünü koklamak ve fotografini çekmek için daglara tirmanarak ulasiyor. Vatandaslardan Yunus Bozkurt, Ters Lale’nin endemik bitki oldugunu ve bölgede ilkbaharda açtigini söyledi.

Bunlarin beyaz ve kirmizi renkte olanlari oldugunu belirten Bozkurt, “Bunlar mor renkte olanlaridir. Biz de bazen gelip bu çiçekleri koklayarak, fotograf çekiyoruz” dedi.

Öte yandan, Hakkari, Van, Bitlis, Erzurum ve Batman’da dogal olarak yetisen Ters Laleler, sadece belirli yerlerde görülüyor. Kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanilan Ters Lale, süs bitkisi olarak da degerlendiriliyor. Boyu 15 ile 40 santimetre arasinda degisen bu türün kirmizi, turuncu, pembe ve nadiren sari renkleri bulunuyor. Koparilmasi, satilmasi ve sehir disina çikarilmasinin cezasi ise 109 bin 593 lira olarak biliniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile