1 Mayıs Tertip Komitesi'nden Avukat Arzu Becerik, AİHM'nin kararı gereği Taksim’de 1 Mayıs kutlamasının yapılabileceğini savundu. Becerik, Taksim’de 1 Mayıs kutlamasına izin verilmemesinin suç olacağını öne sürdü.
1 Mayıs Tertip Komitesi, Emek ve Dayanışma günü kutlamalarının Taksim'de yapılmasıyla ilgili teknik ve hukuki bilgileri Taksim Hill Otel’de kamuoyuyla paylaştı. Sendika temsilcileri, İstanbul Valiliği'nin izin vermeyeceği Taksim’de 1 Mayıs kutlamasıyla ilgili tek tek görüşlerini açıkladı.
“Anayasa’nın 90. Maddesi gereğince usulüne göre onaylanmış uluslararası sözleşmelerin yükümlülükleri yerine getirilmek zorundadır.” diyen Avukat Arzu Becerik, “Bu insan hakları kararıdır ve uygulanmak zorundadır. Bunların yerine getirilmemesi hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırılık demektir, suç işlemek demektir. Üstelik her düzeydeki kamu görevlisinin bu konuda güvenlik önlemi alması gerekmektedir. Vali, İçişleri Bakanlığı görevini yapmak zorundadır. En alt düzeyde polisler ise, karşılaşacağı göstericilere müdahale etmemelidir.” dedi.
'İNŞAAT HALİNDEKİ TAKSİM, KADIKÖY VE ÇAĞLAYAN MEYDANI'NDAN BÜYÜK'
Taksim’de yapılmak istenenin asla bir yayalaştırma projesi olmadığını savunan TMMOB üyesi Mimar Mücella Yapıcı da, “En son gelinen gelişmede Taksim Gezi Parkı da elden gitmektedir. Şu anda Taksim Meydanı’nda büyüklük konuşuluyor. Taksim’de 63 bin metrekare alan bulunmaktadır. Polis metrekareye 4 kişi düştüğünü düşünmekte. Sadece inşaat alanı dışındaki alan 260 binden fazla emekçiyi barındırabilir. Şu anda Taksim'e 6 erişim noktası var. Kadıköy Meydanı şu haliyle 14 bin 300 metrekaredir ve iki erişim yolu vardır. 15 bin kişi kapasiteli Çağlayan Meydanı’na ise üç erişim noktası vardır. Şu haliyle bile Taksim hepsinden daha fazla alana sahiptir. Ama bundan da öte Taksim’in ayrı bir anlamı vardır. Taksim’deki fiziki çekinceler inşaat bitince de var olacaktır. Taksim alanındaki mücadele bizim için çok önemlidir.” diye konuştu.
Taksim’de inşaat çalışmasının yapıldığını kabul eden DİSK Başkanı Kani Beko ise, “Taksim’de 1 Mayıs kutlaması yapılmasına herhangi bir engel yok. Karar siyasi bir karar. 1 Mayıs 1977 yılında 36 arkadaşımız katledildi. Yıllardan bu yana katledilen arkadaşlarımızın katillerinin bulunması şiarıyla mücadelemiz devam etmektedir. Siyasal iktidarın yapmak istediği bir şey var. Taksim’i yasaklayan zihniyet Sivas katliamının anılmasını organize eden arkadaşlarımızı ve Çorum’da yapılacak anmayı da yasaklayacaktır. Demokrasi ve sendika mücadelesi veren ve bu uğurda şehit olan arkadaşlarımızın anılmasına siyasi iktidar izin vermemiştir.” dedi.
'ÇALIŞMA MİTİNGE ENGEL DEĞİL'
1 Mayıs’da Taksim’de olacaklarını vurgulayan Beko, “1 Mayıs sabahına kadar diplomatik alanda girişimlerimizi yapacağız. Konfederasyonlarla birlikte Başbakan ve İçişleri Bakanlığı’ndan istediğimiz randevular var. Taksim’de fiziki anlamda çalışma var ama 1 Mayıs ile ilgili bir engel olmadığını kendilerine anlatacağız.” ifadelerini kullandı.
Taksim’e kolay gelmediklerini dile getiren KESK Başkanı Lami Özgen de, “Biz bu ülkenin işçileri bir arada 1 Mayıs’ı mücadele günü olarak kutladık. Bundan sonra da kutlamaya devam edeceğiz. İnşaatın fiziki yapısıyla ilgili kaygılar vardı. 1 Mayıs’ın Taksim’de yapılması gerekirken, valilik yasakçı zihniyetle tüm işçi kesimine Taksim’i kapatmak istiyor. Alanın fiziki koşulları ortada. Fiziki koşullar buna engel değildir. Önceki yıllardan kalma inatçı, ‘Ben bilirim’ anlayışından vazgeçmeleri gerektiğini söylüyoruz.” şeklinde konuştu.
Öte yandan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı mektup okunan Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Sharan Burrow, 1 Mayıs'ta İstanbul'da olacağını kaydetti .
Tertip Komitesi: Taksim'de 1 Mayıs'a İzin Vermemek Suçtur
Taksim'de bu yıl 1 Mayıs kutlamalarının yapılıp yapımayacağıyla ilgili tartışmalar sürüyor.