Tes-iş Sendikasına Bağlı Yatağan İşçileri Türk-iş'i Bastı

Tes-iş Sendikasına Bağlı Yatağan İşçileri Türk-iş'i Bastı

TES-İş Sendikasına bağlı Yatağan işçileri, Yatağan santralinin özelleştirilmesinin durdurulması için Türk-İş Genel Merkezi’ni bastı.


TES-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Arif, Yatağan işçilerinin verdiği mücadeleye teşekkür ettiğini belirterek, "Bütün eylemlerine başından beri öncülük yaptık ve destek verdik. Bu erteleme olayı yanlıştır. En kısa sürede bu ihalenin iptal edildiğini kamuoyuna duyurmalılar. Aksi halde biz bundan sonra da yapılması gereken neyse yapıp, diğer konfederasyonlardan da destek isteyerek gayretimizi göstereceğiz. Türkiye’de özelleştirme hiçbir işe yaramıyor. Özelleştirilen bütün iş yerlerinde insanlarımız işsiz kalıyor. İşçilerimize kulak verip mevcut çalışan halkımızın da ekmek kapılarının kapatılmamasını ve dolayısıyla bu ihalenin derhal iptalini talep ediyoruz. Yarın toplantımız olacak. Eğer ihalenin iptali bildirilmezse yol haritamızı ona göre çizeceğiz ve yapılması gerekeni yapacağız” dedi.

Bir basın mensubunun “İhtimalleriniz arasında genel grev var mı?” sorusu üzerine Arif, “Genel grev hafife alınacak bir olay değil. Bu Türk-İş konfederasyonunun ciddi bir şekilde karar vermesinden sonra belli olacak bir durum. Toplantıdan sonra alınacak karar sonucunda bunu söylemekte yarar var” diye cevap verdi.

Arif konuşmasına şöyle devam etti:
“Bugün bizi ziyaret eden işçilerimiz için de Türk-İş onların evidir ve hepsinin başımızın üstünde yeri vardır. Bu bir ekmek davasıdır. Arkadaşlarımızın Türk-İş’e gelmesinden kesinlikle rahatsız değiliz. Önemli olan sonuca varmamızdır. Soma’da facia yaşandı ve bu bir iş kazası değil cinayettir. Yaşanan faciadan sonra Soma’yla ilgili yeni yasa düzenlemesi getirerek madende çalışan arkadaşlarımıza iyileştirme getirdiler. Bunun için illa birilerinin ölmesi mi lazım?”
Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Başkanı Fatih Erçelik ise “10 aydan beri Yatağan- Kemerköy termik santralleri ve maden ocaklarının özelleştirmesine karşı mücadeledeyiz. 260 günden beride yatağan santrali önüne direniş çadırını kurduk. 2 aydır da Ankara’dayız. Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin ihalesi yapıldı. 2 milyar 670 milyon dolara yaklaşık toplam gelirinin mal varlıkları ile beraber 6’da 1 fiyatına Yeniköy-Kemerköy santrali satıldı. Yatağan termik santralinin ihalesi de Soma katliamına denk geldiği için yapılmadı. Özelleştirmeler sömürüdür, özelleştirmeler cinayettir dedik. Maalesef en son Soma’da ölen madenci arkadaşlarımız deyim yerindeyse bize ölerek destek verdiler. Ölerek destek verdiler, bizi öldürdünüz bari bundan sonrakileri öldürmeyin dediler” diye konuştu.

Soma’da yandıklarını belirten Erçelik, artık Yatağan ve Milas’da yanmak istemediklerini belirterek Türk-İş’ten taleplerini şöyle sıraladı:
“Yeniköy ve Kemerköy’deki ihalesi yapılan santralin şuanda ihalesi rekabet kurulu önünde daha sonra da Başbakan ve 4 bakandan oluşan özelleştirme kurulu tarafından onaylanacak. Bunun iptal edilmesini, Yatağan santralinin ihalesinin iptal edilmesini istiyoruz. Biz erteleme istemiyoruz, sonuç alınıncaya kadar da buradan ayrılmayacağız. Türk-İş’in öncülüğünde bütün emek öğütleri ile birlikte ortak karar alarak bu özelleştirme katliamlarından, bu özelleştirme denilen taşeronlaştırmalardan sömürü düzeninden net bir şekilde kurtulmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yatağan işçileri Türk-İş’e seslenerek, “Türk-İş kendi gücünün varlığını hissettirecek, bir kendine gelecek Türk-İş silkelensin kendine gelsin başka şubelerden destek alamıyorsa Yatağan şube sayesinde devrim yapacak. Gerekirse işçi devrimi yapacak. Ölmek var dönmek yok” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile