Tescilli 'Adana Hasir Örgü Bileklik' Geçmisi Gelecege Tasiyor

Tescilli 'Adana Hasir Örgü Bileklik' Geçmisi Gelecege Tasiyor

Adana Olgunlasma Enstitüsü bünyesindeki kuyumculuk atölyesindeki ustalar, tasarladiklari ürünlerle Türk kültürünü gelecek kusaklara aktariyor. Enstitü bünyesinde tescilli bin 600 üründen biri olan gümüsten yapilan ‘Adana hasir örgü bileklik’ de ustalarin elinde sanat eserine dönüsüyor.

Adana Olgunlasma Enstitüsü’nde Kuyumculuk Teknolojisi Alani’nda ustalardan olusan ekip, Türk kültürünü günümüze tasiyarak yaptiklari eserleri gelecek kusaklara aktariyor. Kuyumculuk atölyesinde, kilimlerden bile ilham alinan desenler, takilara yansitilirken gümüsten yapilan Adana hasir örgü bileklik gibi birçok tescilli ürünler ön plana çikiyor.

Adana Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Seher Coskun, Adana Olgunlasma Enstitüsü’nün prestijli bir kurum oldugunu kaydederek, “Su an Türk kültürünün yasatilmasi, gelecek kusaklara aktarilmasi için aslina uygun olarak üretimler yapan bir kurum halini aldik. Ayni zamanda döner sermayeli bir kurumuz. Ülke ekonomisine ve burada çalisan ustalarimizin, buradaki egitim alan ögrencilerimizin de aile ekonomilerine katkida bulunuyoruz böylece. Kendini sürekli yenileyen alanlarin bir tanesi olan kuyumculuk alaninda geçmisi günümüze tasiyan, günümüzden gelecek kusaklara aslina bagli kalarak aktarabilecegimiz güzel ürünlerimiz var burada. Mesela bunlar Matrakçi Nasuh’un minyatürlerinden esinlenerek hazirlanan bir Belgrad seferine konu alan bir ürün olurken ayni zamanda da Adana’ya ait olan Adanali kuyumculuk ustalari tarafindan yapilan Adana hasir örgü bir bileklikte olabiliyor” dedi.



“Adana hasir örgü bileklik tescilli ürünümüz”

Coskun, Adana hasir örgü bilekligin tescilli ürünlerinden bir tanesi oldugunu belirterek, “Su an bin 600 tescilli ürünümüz var. Tescilli ürünlerimizden bir tanesi de Adana hasir örgü bileklik. Hasir örgüden dolma kalemde üretiyoruz. Gümüsle yapiyoruz bunlari. Yine kilim desenlerimizi takilara tasiyoruz. Onlarin motiflerinden ilham aliyoruz. Bunlarin kalici olmasini sagliyoruz. Kuyumculuk atölyemizde gelecek kusaklara aslina uygun çalismalar yapiliyor” diye konustu.

Atölyelerde üretilen ürünlerimizin hepsinin satis amaçli yapilmadigini ifade eden Seher Coskun, “Tema çalismalarimiz var. Arastirmalar üzerine oturtulmus çalismalar. Bunlar arsivlerde gelecek kusaklara aktarilmasi için arsivleniyor. Sadece arsivlenmekle kalmayip hem ana binamizda hem de Tepebag Kültür Sanat Merkezimizde ki sergi salonumuzda bunlar Adanalilarin ve Adana’yi gezen turistlerimizin begenisine sunuluyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile