HALIL IBRAHIM SINCAR/SAHIN SEÇEN - Mardin'in Ömerli ilçesinde yetistirilen tescilli Karfoki üzümü, kalitesiyle üreticilerin yüzünü güldürüyor.
Üzüm üretiminde Türkiye'de ilk 5 il arasinda yer alan Mardin'in, en fazla üretim yapilan ilçesi Ömerli'de 23 yerli üzüm çesidi yetistiriliyor.
Bu üzümler arasinda en çok dikkati çeken türler arasinda, 2017'den bu yana Sinai Mülkiyeti Kanunu kapsaminda koruma altina alinan ve subat ayinda kaymakamlik ile belediyenin katkilariyla Cografi Isaret Tescil Belgesi alan Karfoki üzümü yer aliyor.
Genis bir alanda yetisen sofralik üzüm, kendine has aromasi, cam gibi kirilganligi, kehribar rengi ve lezzetiyle öne çikiyor.
Ömerli Belediye Baskani Hüsamettin Altindag, AA muhabirine, ilçede üzüm yetistiriciliginin geçmisten bu yana sürdürüldügünü, rivayete göre Babil Asma Bahçeleri'nin kaynaginin bile Ömerli oldugunu söyledi.
Birçok yerli üzüm çesidinin yetistigi ilçede en çok ilginin "Mazrona" ve "Karfoki" çesitlerine oldugunu anlatan Altindag, marka anlaminda Karfoki ile ilgili müracaatlarinin oldugunu ve patent çalismasini tamamladiklarini belirtti.
Diger üzüm çesitlerinin de tescili için çalismalarinin sürdügünü aktaran Altindag, üzümün tanitimini ve ekonomik getirisini artirmayi amaçladiklarini bildirdi.
- "Çabuk bozulan bir ürün degil"
Altindag, aromasiyla agizda biraktigi lezzet bakimindan çok farkli bir üzüm olan Karfoki'nin çok begenildigini dile getirerek, "Karfoki üzümünün iklim kosullarindan dolayi ayri bir aromasi var. 23 çesit üzüm arasinda bu tür çok farkli yer tutuyor. Üretim kalitesini artirmak için çalismalarimiz devam edecek. Vatandaslardan talep görüyor. Çabuk bozulan bir ürün degil. 12-13 gün muhafaza edilebiliyor." diye konustu.
Geçen yila oranla kurakliktan dolayi arzuladiklari rekolteye ulasamadiklarina, ama genel olarak susuz da yetistigi için ürün alabildiklerine dikkati çeken Altindag, bu yil rekolte düsük olmasina ragmen tadi ve aromasinda bir degisiklik olmadigina isaret etti.
Kaymakamlik ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügünce üzüm baglarinin gençlestirilmesi için çalisma yaptiklari bilgisini veren Altindag, çiftçilerin sahada karsilastiklari sorunlari gidermek için erken uyari ve biyolojik mücadele sistemi uyguladiklarini kaydetti.
- "Kuru üzümü de çok güzel"
Yetistirici Selahattin Temiz ise bu üzümü kirmizi ve sari olarak iki türde ürettiklerini söyledi.
Yogun ilgi gören üzümü basta bölgeye olmak üzere Izmir, Istanbul, Adana ve İçel gibi illere gönderdiklerini kaydeden Temiz, "Bölgenin en güzel üzümüdür. Talep görüyor. Kuru üzümü de çok güzel. Bölgede sadece Ömerli'de yetisiyor. Bu üzüm baklavadan daha tatlidir, serbet gibidir. Bu sene yagmurdan dolayi fazla verim olmadi ama çok sükür yine de iyi." dedi.
Diyarbakir'dan gelen Ismail Güler de topladiklari üzümü market ve hallerde sattiklarini belirterek, "En kaliteli, güzel üzüm budur. Bu bölgede yetisiyor. Talep gördügü için satiyoruz." ifadelerini kullandi.
Mardin'den üzüm almaya gelen Ethem Bayraktar da tadi ve uzun ömürlü olmasi dolaysiyla Karfoki üzümünü daha çok tercih ettiklerini aktardi.
Tescilli Karfoki Üzümü Kalitesiyle Üreticinin Yüzünü Güldürüyor
Mardin'in Ömerli ilçesinde bu yil tescillenen, uzun ömürlü olmasi nedeniyle sofralik kullanilan üzüm, kalitesiyle çiftçileri memnun etti Belediye Baskani Hüsamettin Altindag: 'Karfoki üzümünün iklim kosullarindan dolayi ayri bir aromasi var. 23 çesit üzüm arasinda Karfoki çok farkli yer tutuyor' Üretici Selahattin Temiz: 'Bölgenin en güzel üzümüdür. Bu üzüm baklavadan daha tatlidir, serbet gibidir'