Tesk Başkanı Palandöken Açıklaması 'Bölge Ülkelerden Gelen Göç Ve Sığınma Politikalarında İşbirliği İstiyoruz”

TESK Genel Başkanı ve Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Eş Başkanı Bendevi Palandöken, “Türkiye, AB sürecinde kendisine düşen görevleri kararlılıkla yerine getirmeye devam etmektedir. Beklentimiz Avrupalı dostlarımızın da bu yolda bize eşlik etmeleri ve destek olmalarıdır” dedi.

Palandöken, 9 Mayıs Avrupa Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz ay yapılan 34. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi toplantısında yapılan ortak açıklamaya dikkat çekerek, “Türkiye’nin ve Akdeniz’deki AB üyesi ülkelerinin kriz içerisindeki bölge ülkelerinden kaçan mülteci akınının sebep olduğu, özellikle göç ve sığınma politikası ile ilgili yaşadıkları zorluklar gözardı edilmemelidir. AB ve Türkiye’de siyasi liderlerin dış politika, terörle mücadele, göç ve mülteci sorunları ile güvenlik konularında işbirliği yaptıklarını görmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

“AB’YE KATILIM SÜRECİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Türkiye için AB’ye katılım sürecinin önemli olduğunun altını çizen Bendevi Palandöken, şunları dedi:

“AB ve Türkiye için asli konu katılım sürecidir. Bu süreç bizler için önemlidir. Türkiye ve Avrupa Birliği’ne iki toplum arasında bir uzlaşma olabilmesi ve katılım sürecini sahiplenebilmeleri sivil toplum diyaloğu çok önemlidir. Ayrıca vize serbestisi Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini kolaylaştırma ve her iki taraf arasında güven oluşturma konusunda önemli rol oynamaktadır. Hem Türk hükümetinden hem de Avrupa Komisyonu’ndan vize serbestisi yol haritasını uygulama ve izleme konusunda tam bir işbirliği içinde çalışılması gerekmektedir. Yıllar sonra 17. (ekonomik ve parasal politikalar) Fasıl’ın müzakerelere açılması için teknik çalışmaların başlatılmış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca, Avrupa Komisyonu’nun 2014 İlerleme Raporu’nda 23. Faslın (yargı ve temel haklar) ve 24. Faslın (adalet, özgürlük, güvenlik) açılmasına yönelik yapılan tavsiye ülkemiz için önemlidir. Türkiye’nin 23. ve 24. Fasılları açabilmesi ve AB reform gündemini uygulamaya devam edebilmesi için Konsey’e bu iki fasılla ilgili Türkiye’ye açılış kriterleri belirlemesi çağrısında da bulunduk.”

“GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI REVİZE EDİLMELİ”

Palandöken, Gümrük Birliği’nde de yeni bir döneme geçilmesinin önemine işaret ederek, “Avrupa Topluluğu-Türkiye arasında 31 Aralık 1995’te yürürlüğe giren ve imalat sanayini kapsayan Gümrük Birliği Anlaşması’nın 20 yıldan sonra özellikle yeni ekonomik sektörleri ve AB ile ABD Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakereleri dahil AB ve Türkiye’nin üçüncü ülkelerle geliştirdiği ticari ilişkileri de dikkate alacak şekilde modernize edilmesi gereklidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile