TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken Açiklamasi

TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken Açiklamasi

Türkiye’nin dört bir yanindan gelen birlik ve federasyon baskanlari, Bursa’da bir araya geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, "Enflasyonla mücadelede yapilacak tek sey, vatandasin güvenini kazanmak. Ekonominin düzelecegine vatandasin inanmasini saglamak gerekiyor. Yapacagimiz somut adimlarla bunu göstermeye gayret edecegiz" dedi.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi’nin (BESOB) ev sahipliginde gerçeklestirilen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Toplantisi, Bursa’da yapildi. TESK Yönetim Kurulu Üyeleri ve TESK Mesleki Egitim Kurullari üyeleri hazir bulundugu toplantida basin mensuplarinin sorularini cevaplayan TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, "Türkiye’de, gelismis ülkelerden örnegi alinanla hiç uyusmayan bir haksiz rekabet var. Param var, banka, sanayi, perakende sektörü benim olacak diyen bir zihniyet var. Esnaf nasil mücadele edecek. Zücaciye, tuhafiye, terzi, bakkal, manav, kasap nasil ayakta kalacak. Dikkat ederseniz son derece azalmis vaziyette ve yok olmus. Bazi semtlerde bulamiyorsunuz da. Çünkü haksiz bir rekabetin ortada oldugunu görebilirsiniz. Bunlarin önü açiliyor, perakende sektörü ortadan yok oluyor. Rekabet olmayinca Bursa’da, Hakkari’de, Istanbul’da da fiyat ayni. Fiyatlarinda bir degisiklik yapmiyorlar. Çünkü sermayenin tekerindeki bir istir. Ucuz ve çagdaslikmis gibi görünen alisverisin diger bir boyutu fiyatlara yansiyor" diye konustu.

Esnafi yanlarinda tezgahtar yaptiklarini belirten Palandöken, "Çiftçiyi de kendilerine isçi yaptilar. Fideyi veriyor, ürettiriyor. Ondan sonra ürünü toplayip kendi magazalarina gönderiyor. Fiyati da kendisi belirliyor. Dolayisiyla enflasyonla mücadelede devletin alacagi tedbirler esnaf ve zanaatkârin yasadaki korundugu sekliyle de mücadelesi önemlidir. Bir tarafta issizler ordusu. Diger tarafta da istigal edecek, kendi kendine is yeri mütesebbis olacak insan yok. Artik her sey geçer sermayede. Ben yaparim, ithal ederim diyor. Etin fiyati bireysel isletme kalmadigi için düsmez. Bursa’nin civarindaki köylerde hayvan yetistiriliyor. Istanbul’un çevrelerinde sebze, meyve ve hayvanin olsun" dedi.

"Enflasyonla mücadelede vatandasin inanci önemli"

Maalesef sehir hayati tüketici bir toplum haline gelindigini belirten Palandöken, "Üretim yok. Köyde bile iki tane tavugun kapisina koymayip yumurtayi daha ucuz mal ediyoruz. Yemin çuvali bin lira, ben yumurta alacagim, 3-4 lira olsa ne olur diyor. Toplum tüketim toplumu haline geldi. Çünkü üretimi son derece yok sayildi. Önemli arazilere de konut yapilmaya devam ediyor. Arazide kalmadi. Yapilacak tek sey enflasyonla mücadelede vatandasin bir kere güvenmesi lazim. Vatandasin ekonominin düzelecegine inanmasi lazim. Yapilan somut adimlarla bunu göstermeye gayret edecegiz. Bakliyatin, yagin, etin fiyati düsmesi, enflasyonla mücadeleye destek için yapilmasi gereken eldeki tüm materyaller degerlendirilecek. Rekabete açilacak. Bir kisinin 100-200 bin tane inege veya koyunu olursa entegre tesisi olursa ne sütün fiyatini düsürebilirsiniz. Ne etin fiyatlarini düsürebilirsiniz" seklinde konustu.

Ahilik, 13. yüzyilda Anadolu’da dogmus, esnaf ve sanatkârlar arasinda yardimlasma, dayanisma ve ahlaki degerlerin korunmasini amaçlayan bir teskilat oldugunu belirten Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odalari Birligi Baskani Fahrettin Bilgit, "Ahilik, is ahlakini ve mesleki egitimi bir arada sunarak, kaliteli üretim ve dürüst ticaret anlayisini yayginlastirmistir. Bursa, bu gelenegin en önemli merkezlerinden biri olarak, ahiligin degerlerini bugüne kadar tasimayi basarmistir. Bilindigi üzere Bursa, Osmanli Devleti’nin ilk baskenti olarak tarih boyunca ticaretin ve zanaatin merkezi olmustur. Bursa’nin önemi sadece tarihsel degil, ayni zamanda ekonomik ve kültürel degerlerimiz açisindan da büyüktür. Iste biz de BESOB olarak bu bilinçle hareket ediyoruz. Bugün bulusmamiza vesile olan bu toplanti da bursa için önemli bir etkinlik. TESK daha önce pek çok ilde yönetim kurulu toplantisi yapmis olmasina ragmen sehrimiz bu iller arasinda degildi. TESK Genel Baskanimiza bir yönetim kurulu ve mesleki egitim kurullari toplantisina ev sahipligi yapma talebimizi ilettik. Bugün ülkemizin 70 ilinden gelen birlik baskanlarimizla beraber sizlerin karsisindayiz. Bizlerin talebini kirmayan sayin genel baskanimiza ve yönetim kuruluna, sehirlerinden kalkip bizlerle hem burada hem de ögleden sonraki yenilenen sicil müdürlügümüzün açilisinda olacak olan herkese yürekten tesekkür ediyorum" dedi.

Çataltepe sadece BESOB’un degil Bursa’nin onuru oldugunu belirten Baskan Bilgit, "Faaliyetlere 2008 yilinda basladi.

2024 yilina gelindiginde henüz daha ortada is yok denecek kadar az bir çalisma yapildi. Çataltepe ne kadar olumsuz gelismeler olursa olsun, mutlak suretle olacak ve hedefine kavusacak. Su anda 40 bin metrekare alanin insaatin altyapisi basladi.

2 bin 500 hak sahibinin ortak olmayisinin sebebi ise yönetim kuruluna güvensizliktir. Bunu asacagiz. O güveni saglayip Çataltepe sanayini Bursa’ya kazandiracagiz. Isler kolay olmuyor. Bursa Büyüksehir Baskani Mustafa Bozbey ilk toplantida ‘Çataltepe’yi Bursa’ya kazandiracagiz’ dedi.

Evet Bursa’ya kazandiracagiz" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile