TESK'in Günlük Ve Kısa Vadeli Kararlarla Yönetildiğini Ortaya Koyan Rapor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesine hazırlatılan raporda, TESK ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. TESK’in işleyişi ve yönetimi ile alakalı pek çok detayın yer aldığı rapor, TESK’in bugüne kadar yayımlanmış herhangi bir stratejik planının olmadığı sonucunu ortaya koydu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesine rapor hazırlattı. Gelen şikayetler üzerine hazırlanan rapordaki detaylarda; esnaf ve sanatkarların, oda ve birliklerin hizmetinden memnun olmadığı, seçimlerin kuşkulu olduğu, yöneticilerin eğitimsiz, menfaat ve koltuk savaşı peşinde olduğu sonuçları yer aldı. Raporda, temsil sisteminin yeniden kurgulanması gerektiği kaydediliyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin organizasyon ve seçim sistemi de örnek gösterilerek, Türkiye Esnaf ve Sanatları Konfederasyonunun üst şemsiye olarak varlığını sürdürerek meslek odalarının temsilciliğini daha etkin bir şekilde yapması gerektiğine dikkat çekiliyor. Raporda, seçilen yöneticilerin görev süresinin 3 dönemle sınırlandırılması gerektiği belirtiliyor. 300’ün altında üyesi olan odaların kapatılması veya daha büyük odalara devredilmesi gerektiği vurgulanıyor.

"Başkan ve üyeler, menfaat ve koltuk savaşı yapan kişilerden oluşuyor"

Rapordaki sonuçlar, TESK’in işleyişi ve yönetimi ile alakalı pek çok soruyu akıllara getiriyor. Raporda yer alan ve dikkat çeken detaylar ise şöyle:

"Odalardaki Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri tamamen esnaf ve sanatkara hizmetten uzaklaşmış, menfaat ve koltuk savaşı yapan kişilerden oluşmaktadır. Fiiliyatta esnaflık niteliklerini kaybetmiş ancak oda üyelik kayıtları devam eden kişiler bulunuyor. Temel şikayet konusu sicil ücretlerinin yüksekliğidir. Üst kuruluşların (odalar birliği, federasyon, konfederasyon) temel gelir kaynağı olan meslek örgütlerin ödedikleri katılım payıdır. TESK dahil tüm esnaf ve sanatkarlar meslek kuruluşlarının gündelik, dar kapsamlı ve kısa vadeli politikalarla ve kararlarla yönetildiği ortaya çıkmaktadır. Esnaf ve sanatkarların en üst kuruluşu olan TESK’in dahi bugüne kadar yayımlanmış bir stratejik planı mevcut değildir. Bir kuruluşun stratejik planının olmaması, o kuruluşun çalışma sistemlerinin ve başarılarının kanıtlanmasını sağlayacak tanımlı ve somut hedeflere sahip olmadığını göstermektedir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile