Tesyev’Den Mardinli Engellilere Tekerlikli Sandalye

Mardin Artuklu Üniversitesi ile Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın (TESYEV), Mardin’de yeni kurulacak engelli basketbol takımı için alınan spor sandalyeleri ve diğer tekerlikli sandalyeler, törenle engelli sporculara teslim edildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi ile Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın (TESYEV), Mardin’de yeni kurulacak engelli basketbol takımı için alınan spor sandalyeleri ve diğer tekerlikli sandalyeler, törenle engelli sporculara teslim edildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Konferans Salonu‘nda ‘Dünyada ve Türkiye’de engelliler‘ konulu verilen konferanstan sonra Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile TESYEF’in iş birliği ile yeni kurulan Mardin Engelliler Basketbol Spor Gücü takımına törenle tekerlekli sandalyeleri dağıtıldı. Törende Türkiye Milli Peralimpik Komitesi Başkanı ve TESYEF Başkanı Yavuz Kocaömer, "Dünyada ve Türkiye’de engelliler" konulu bir konferans verdi. Konferansa AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, AK Parti Mardin Milletvekili adayı eski vali Muammer Güler, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedii Omay, TESYEF Başkanı Yavuz Kocaömer ile öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Muammer Güler, Mardin’den adaylığı açıklandığında Yavuz Kocaömer ile görüştüğünü ve ardından Mardin’e bir katkıları olması anlamında bu organizasyonu yapmaya karar verdiklerini söyledi. Konuşmasında Güler, her vatandaşın birere engelli adayı olduğunu dikkat çekerek, devletin de uygar toplumların parçası olması anlayışıyla son yılarda çok önemli gelişmeler yaptığını anlattı. Uygar ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki en önemli farkların arasında engelli vatandaşlara sağlanan imkanları olduğunu ifade eden Güler, "Gözle görülür elle tutulur bir ölçüt olacaksa bir ülkenin uygar ve gelişmiş olması, medeni olması sadece maddi tüketimleriyle, düşünce olarak, anlayış olarak, kültür olarak gelişmiş olmasıyla gelişmiş olmaması arasında ki en büyük farkın engellileri yaşama katmış olmasıdır. Acılar ve de engeller paylaşıldıkça azalmaktadır. Engelli bir ailenin bir çocuğunun yükünü çekmesi ne kadar zordur bunu tasavvur edebiliyor musunuz? Bu çocuğun engelini, bu ailenin sıkıntısını biz toplumun diğer fertleri olarak paylaşabiliyorsak işte o anne o zaman huzur bulabilecektir." dedi.

"ENGELLİ İNSANLARLA BERABER OLMAK BENİM YAŞAM BİÇİMİMDİR"

TESYEF Başkanı Yavuz Kocaömer, kendisini engellilerin hayat standardını ve refahını yükseltmeye adadığını belirterek, "Engelli insanlarla beraber olmak benim yaşam biçimimdir.”dedi. Kocaömer, Mardin’e İstanbul’da uzun süre birlikte çalıştıkları İstanbul’un eski Valisi Muammer Güler vesilesi ile geldiklerini dikkat çekti.

Yatalak olan ağabeyinden dolayı zorluklar karşında pes etmemeyi, paylaşmayı, cesareti, sözünden esirgememi insan hayatının ne kadar kısa olduğunu, kimin başına ne zaman neyin geleceğini ve neyin gelmeyeceğini öğrendiğini vurgulayan Kocaömer, bu süreçte yaşadığı zorlukları anlattı. Kocaömer konuşmasında şunları söyledi: "Ülkemizde yanlış kullanılan bir kelime var. Engel mi, özür mü? Özür kelimesini 1960’lı senelerinde birisi çıkarmış hala devam ediyor. Türk Dil Kurumunun sözlüğüne bakarsınız özür kelimesinin anlamlarından bir tanesi defolu mal demektir. Kimsenin kimseye defolu mal demeye hakkı yoktur. Çok zeki ve başarılı engelliler vardır. Biz onlara yetişemeyiz bile, engel kafalardadır. Engel engelli insanları saymayanlardadır. Ülkedeki en büyük sorun budur. Biz engelli insanları saymakta zorlanıyoruz. Yapılan bazı araştırmalar vardır. Bu araştırmalara göre engelli hale gelinmesinin sebebinin birinci sırasında akraba evliliği, ikinci sırada Trafik kazaları, üçüncü sırada terör. Almanya’dan örnek vermek gerekirse Almanya’daki engellilerin yüzde 83,4’ü hastalılardan, yanlış teşhisten kaynaklanmaktadır."

Konuşmasında, "Engelliler bizden onları saymamızı istiyoruz" diyen Kocaömer, bütün yetkilileri engeliler konusunda üzerlerine düşen yasal sorumlulukları yerine getirmeye çağırdı.

Konuşmalardan sonra tekerlik sandalye dağıtımına geçildi. Basketbol takımı oyuncularına tekerlikli sandalyenin yanında birer basketbol topu, eşofman ve spor ayakkabısı da hediye edildi. TESYEF Başkanı Yavuz Kocaömer basketbol takımı oyuncuları için getirilen 14 tekerlik sandalyenin özel olarak Almanya’de her oyuncunun kilo ve boyuna uygun bir şekilde özel olarak üretildiğini söyledi. Kocaömer diğer engellilere dağıtılan tekerlikli sandalyenin ise uzun ömürlü olması için İngiltere’den özel sipariş üzerine üretildiğini ifade etti.

Muammer Güler de burada törene katılan engellilere moral vermek için sahnedeki tekerlikli sandalyeye binerek sürmeye çalıştı.

Engelli vatandaşlardan İzzettin Taşlı ismindeki engelli öğretmen, engelli olduğu için uzun süre kendisine öğretmenlik hakkının verilmediğini anlattı. Toplumun yanında devletin de engelliyi yok saydığını anlatan Taşlı, öğretmenlik hakkının açtığı davalar sonunda kazandığını belirterek yetkililerden engeliler için hazırladıkları projelere destek istedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile